Πρόγνωση Kαιρού

Με βροχές και χιόνια τελειώνει η εβδομάδα...

Με βροχές και χιόνια τελειώνει η εβδομάδα...

Νέα ατμοσφαιρική διαταραχή, αναμένεται να προσεγγίσει την χώρα μας, από τα Δυτικά προς τα ανατολικά, κατά την διάρκεια της Πέμπτης, με αποτέλεσμα την εκ νέου μεταβολή του καιρού, με κύρια χαρακτηριστικά την εκδήλωση βροχοπτώσεων, σποραδικών καταιγίδων και ισχυρών χιονοπτώσεων, όχι μόνο σε ορεινές περιοχές της χώρας, αλλά και σε περιοχές της κεντρικής και βόρειας Ελλάδας με χαμηλό υψόμετρο.

Η διαταραχή, θα έχει τον χαρακτήρα χαμηλού βαρομετρικού, το οποίο δημιουργείται στην κεντρική Μεσόγειο και ακολουθεί τροχιά προς τα ανατολικά. Το νότιο ρεύμα το οποίο δημιουργείται στα ανατολικά κράσπεδα του χαμηλού, έχει σαν αποτέλεσμα την μεταφορά θερμότερων αερίων μαζών, από την Μεσόγειο προς τον ελλαδικό χώρο. Καθώς οι θερμές, αυτές, αέριες μάζες, συγκρούονται με τις ψυχρότερες που έχουν επικρατήσει εξαιτίας της ψυχρής μεταφοράς που παρατηρήθηκε τις προηγούμενες ημέρες, από την Ευρώπη προς την Ελλάδα, δημιουργείται θερμό μέτωπο το οποίο προβλέπεται να κινηθεί σχετικά αργά από την νότια προς την βόρεια Ελλάδα. Το θερμό, αυτό μέτωπο, θα αποτελέσει δυναμικό αίτιο ανύψωσης των αερίων μαζών (οι οποίες υπερκαλύπτουν τον ψυχρότερο, βαρύτερο αέρα), και δημιουργίας εκτεταμένων βροχοπτώσεων οι οποίες, σε κάποιες περιοχές, θα έχουν παροδικά έντονο χαρακτήρα. Από το ύψος της Στερεάς Ελλάδας και βορειότερα, οι θερμοκρασιακές συνθήκες να ευνοούν την εκδήλωση χιονοπτώσεων όχι μόνο σε ορεινές περιοχές, αλλά και σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο. Ειδικά στην Θεσσαλία και σε περιοχές της Μακεδονίας, όπου θα ευνοηθεί ο εγκλωβισμός της ψυχρής αέριας μάζας στις κλειστές γεωγραφικές λεκάνες, αναμένεται να σημειωθούν αξιόλογες χιονοπτώσεις και σε πεδινές περιοχές. Στην 3η εικόνα μπορείτε να δείτε τα ενδεικτικά υψόμετρα χιονόπτωσης για το μεσημέρι της Πέμπτης, όπως προβλέπονται από το περιοχικό μας μοντέλο, όπου γίνεται εμφανής ο εγκλωβισμός της ψυχρής αέριας μάζας στην Θεσσαλία και την Μακεδονία.

Πιο αναλυτικά, ο καιρός κατά την διάρκεια της Πέμπτης, 13 Δεκεμβρίου 2018, προβλέπεται να εξελιχθεί στην χώρα μας ως εξής:

-Στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας, θα επικρατούν νεφώσεις, οι οποίες σταδιακά θα πυκνώσουν. Βροχές, θα σημειώνονται από τις πρώτες πρωινές ώρες σε περιοχές της δυτικής και νότιας Ελλάδας, και μέχρι το μεσημέρι τα φαινόμενα θα έχουν επεκταθεί στο μεγαλύτερο μέρος της ηπειρωτικής χώρας και του Αιγαίου. Μέχρι το βράδυ, αναμένεται να βρέχει παροδικά στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας. Τα πιο έντονα φαινόμενα, αναμένεται να εκδηλωθούν σε περιοχές του Ιονίου, της Πελοποννήσου, της ανατολικής Στερεάς Ελλάδας, του νότιου και ανατολικού Αιγαίου, όπου θα σημειωθούν και καταιγίδες. Χιονοπτώσεις, παροδικά έντονες, προβλέπεται να σημειωθούν στα ορεινά τμήματα της Πελοποννήσου (μέχρι 800μ αρχικά με γρήγορη αύξηση των υψομέτρων χιονόπτωσης), στην Στερεά Ελλάδα (μέχρι 500μ αρχικά με γρήγορη αύξηση), στην Θεσσαλία (μέχρι 100μ, τοπικά, με αύξηση κατά την διάρκεια της ημέρας), στην Μακεδονία (σε όλα τα υψόμετρα με τάση αύξησης κατά την διάρκεια της ημέρας - στην Δυτική Μακεδονία οι χιονοπτώσεις θα επιμείνουν καθ όλη την διάρκεια της ημέρας) και στην Θράκη (αρχικά και σε πεδινές περιοχές με τάση αύξησης των υψομέτρων).

-Ενισχυμένοι άνεμοι νοτίων διευθύνσεων προβλέπεται να επικρατήσουν στις στις θαλάσσιες περιοχές, με ένταση 5-6bf, τοπικά 7bf,

-Η θερμοκρασία προβλέπεται να παρουσιάσει άνοδο κυρίως στην νότια Ελλάδα. Η υγρασία θα κυμανθεί σε πολύ υψηλά επίπεδα στις περισσότερες περιοχές.

-Στην Αττική, προβλέπεται νεφελώδης καιρός με βροχές κατά διαστήματα και, ενδεχομένως, σποραδικές καταιγίδες κυρίως στην ανατολική και νότια Αττική. Ισχυρές χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στην Πάρνηθα (μέχρι 700μ αρχικά με τάση αύξησης) και στον Κιθαιρώνα (μέχρι 600μ αρχικά με τάση αύξησης).


Την Παρασκευή, 14 Δεκεμβρίου 2018, προβλέπεται να διατηρηθεί ο νεφελώδης και βροχερός καιρός στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας, με τα φαινόμενα, ωστόσο, να έχουν γενικά ασθενέστερο χαρακτήρα και μικρότερη διάρκεια. Οι νότιοι άνεμοι θα διατηρηθούν με τάση ενίσχυσης στο Ιόνιο (μέχρι 7bf) και η θερμοκρασία θα σημειώσει νέα άνοδο κυρίως στην κεντρική Ελλάδα. Οι χιονοπτώσεις θα περιοριστούν σε ορεινές περιοχές, με εξαίρεση την Μακεδονία και την Θράκη, όπου θα χιονίσει και πάλι σε χαμηλά υψόμετρα.

 

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, το Σαββατοκύριακο προβλέπεται να κυλήσει με βροχερό και ανεμώδη καιρό. Ειδικά από το απόγευμα του Σαββάτου και κατά την διάρκεια της Κυριακής αναμένεται να σημειωθούν ισχυρές βροχές, καταιγίδες και χιονοπτώσεις σε ορεινές περιοχές και σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο της βόρειας Ελλάδας. Παράλληλα θα επικρατήσουν ενισχυμένοι άνεμοι, αρχικά νοτίων - ανατολικών και, σταδιακά βορειοανατολικών διευθύνσεων. Η θερμοκρασία, το Σάββατο θα διατηρηθεί σε γενικά υψηλά επίπεδα (με εξαίρεση την Βόρεια Ελλάδα όπου θα έχει διατηρηθεί η ψυχρή αέρια μάζα) και την Κυριακή, θα σημειώσει πτώση κυρίως στην ανατολική Ελλάδα. 

 

  Click εδώ για αναλυτική πρόγνωση καιρού για την περιοχή που σας ενδιαφέρει*

Χάρτες καιρού υψηλής ανάλυσης μπορείτε να δείτε εδώ!

 


Γεώργιος Παπακωστόπουλος

 Συντονιστής προγνώσεων καιρού - SiMeteo.grSiMeteo.gr

Ο Χειμώνας είναι εδώ!!!

 

*Οι τοπικές προγνώσεις και οι χάρτες καιρού, παράγονται αυτόματα, τέσσερις φορές την ημέρα, με την βοήθεια του αυτόματου συστήματος προγνώσεων "SiMeteo AWPS", και ενδέχεται να παρουσιάζονται διαφοροποιήσεις σε σχέση με τα στοιχεία που δίνονται στην παραπάνω πρόγνωση.