Πρόγνωση Kαιρού

"Γλυκαίνει" ο καιρός στην Ελλάδα...

Απομακρύνθηκε και εξασθένισε η ατμοσφαιρική διαταραχή που, ακολουθώντας τροχιά νότια της χώρας μας και συνδυαζόμενη με ισχυρό αντικυκλώνα στην ανατολική Ευρώπη, έφερε την πρώτη ισχυρή ψυχρή εισβολή της Saison και, για πρώτη φορά, τα χιόνια σε χαμηλά υψόμετρα. Μια νέα ατμοσφαιρική διαταραχή, η οποία έχει τον χαρακτήρα σχετικά αβαθούς και ανοργάνωτου, αποκομμένου από την ευρύτερη κυκλοφορία των συστημάτων, χαμηλού βαρομετρικού, θα ακολουθήσει τροχιά από την Ιταλία προς τον κόλπο της Σύρτης, το Λιβυκό Πέλαγος και την Ανατολική Μεσόγειο, επηρεάζοντας, κατά κύριο λόγο, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα.

Αποτέλεσμα της παραπάνω εξέλιξης, θα είναι, η διαμόρφωση ενός γενικά ήπιου σκηνικού, το οποίο μέχρι και την Τετάρτη θα έχει τα εξής χαρακτηριστικά: 

-Την εκδήλωση βροχών και καταιγίδων, στην Κρήτη, τα Δωδεκάνησα, τα ανοιχτά του Ιονίου και ενδεχομένως σε περιοχές των νοτίων Κυκλάδων. Ειδικά στην Κρήτη και στα Δωδεκάνησα, δεν αποκλείεται να εκδηλωθούν τοπικά έντονα φαινόμενα και, σε κάποιες περιοχές, να σημειωθούν μεγάλα ύψη βροχής.
-Την εκδήλωση, γενικά ασθενών φαινομένων κατά διαστήματα, σε περιοχές του κεντρικού Αιγαίου, της Ανατολικής Στερεάς Ελλάδας, της Ανατολικής Θεσσαλίας και, ενδεχομένως της Ανατολικής Πελοποννήσου.
-Στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας, ο ήλιος θα εναλλάσσεται με συννεφιά, χωρίς να προβλέπονται αξιοσημείωτα φαινόμενα
-Στο Αιγαίο, θα επικρατήσει μέτριας έντασης βόρειο ρεύμα, το οποίο θα φτάνει τα 5-6bf.
-Η θερμοκρασία, κατά την διάρκεια της ημέρας, θα κυμαίνεται κοντά στις μέσες κλιματικές τιμές, με τις μέγιστες θερμοκρασίες, στις περισσότερες περιοχές να φτάνουν στα επίπεδα των 12-16°C, τοπικά, κυρίως στην δυτική Στερεά Ελλάδα, την Δυτική και Νότια Ελλάδα θα φτάσουν στα επίπεδα των 20°C.
-Κατά την διάρκεια της νύχτας, η άπνοια και η σχετική αιθρία, θα ευνοεί την πτώση της θερμοκρασίας, στις ηπειρωτικές περιοχές, σε επίπεδα κάτω των 10°C, ενώ τοπικά, σε ηπειρωτικές περιοχές της κεντρικής και βόρειας Ελλάδας θα σημειώνονται θερμοκρασίες, κοντά στους 0°C.
-Η υγρασία θα κυμαίνεται σε σχετικά υψηλά επίπεδα και είναι πιθανό να εκδηλώνονται τοπικές ομίχλες, κυρίως κατά την διάρκεια των πρωινών ωρών.
-Σε κάποιες περιοχές της κεντρικής και βόρειας ηπειρωτικής Ελλάδας, κατά την διάρκεια της νύχτας θα εκδηλώνεται παγετός.

 

Το σκηνικό αυτό, προβλέπεται με κάποιες διαφοροποιήσεις να συνεχιστεί μέχρι και το τέλος της νέας εβδομάδας. Την Τετάρτη, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία προβλέπεται ελαφρά μεταβολή με κύριο χαρακτηριστικό την παροδική ενίσχυση του βοριά, την πτώση της θερμοκρασίας κυρίως στην ανατολική Ελλάδα και την έξαρση των φαινομένων σε περιοχές της ανατολικής και νότιας Ελλάδας. Εν συνεχεία, διαδοχικές διαταραχές, κινούμενες βορειοανατολικά της χώρας μας, θα δίνουν παροδικές μεταβολές του καιρού χωρίς ωστόσο να έχουν αξιόλογο χαρακτήρα ως προς τα φαινόμενα, τους ανέμους και την θερμοκρασία.
Σημαντική μεταβολή του καιρού, είναι αρκετά πιθανό να λάβει χώρα το επόμενο Σαββατοκύριακο και γύρω στις 10 Δεκεμβρίου. Η μεταβολή αυτή, κατά πάσα πιθανότητα, θα έχει τον χαρακτήρα ψυχρής εισβολής, συνοδευόμενης από έξαρση των φαινομένων σε μεγάλο μέρος της χώρας την πτώση της θερμοκρασίας, την εκδήλωση χιονοπτώσεων και την ενίσχυση των βοριάδων. Η προγνωσιμότητα, ωστόσο, για εκείνη την περίοδο είναι αρκετά μικρή και είναι νωρίς ακόμα, για να δοθούν αναλυτικά στοιχεία σχετικά με την εξέλιξη του καιρού.

Σε κάθε περίπτωση, η ημερολογιακή έναρξη του Χειμώνα, έλαβε χώρα στην χώρα μας, με τον καιρό, λίγο πολύ να εναρμονίζεται με τα "πρότυπα της εποχής", από τα οποία και δεν θα αποκλίνει σε μεγάλο βαθμό, τουλάχιστον μέχρι και το τέλος της νέας εβδομάδας.

 

Καλό μήνα και ΚΑΛΟ ΧΕΙΜΩΝΑ!!!


Γεώργιος Παπακωστόπουλος

 Συντονιστής προγνώσεων καιρού - SiMeteo.gr

 

  

Click εδώ για αναλυτική πρόγνωση καιρού για την περιοχή που σας ενδιαφέρει*

Χάρτες καιρού υψηλής ανάλυσης μπορείτε να δείτε εδώ!

 

 

*Οι τοπικές προγνώσεις και οι χάρτες καιρού, παράγονται αυτόματα, τέσσερις φορές την ημέρα, με την βοήθεια του αυτόματου συστήματος προγνώσεων "SiMeteo AWPS", και ενδέχεται να παρουσιάζονται διαφοροποιήσεις σε σχέση με τα στοιχεία που δίνονται στην παραπάνω πρόγνωση.
,