Πρόγνωση Kαιρού

Με δύο πρόσωπα, ο καιρός, την νέα εβδομάδα...

Με δύο πρόσωπα, ο καιρός, την νέα εβδομάδα...

Το θερμό και, άνομβρο, διάστημα, το οποίο κυριάρχησε κατά το 1ο 15ήμερο του Νοεμβρίου, έλαβε τέλος, με την πρώτη, αξιόλογη ψυχρή εισβολή της Saison, η οποία κατάφερε, μεταξύ των άλλων, να ντύσει για τα καλά στα λευκά μεγάλο μέρος της ορεινής ηπειρωτικής χώρας, αλλά και ημιορεινές περιοχές που βρίσκονται ανάμεσα σε μεγάλες ορεινές εξάρσεις. 

Η ψυχρή αέρια μάζα, αποχώρησε, σήμερα (Δευτέρα), από το μεγαλύτερο μέρος της χώρας και η θερμοκρασία σημείωσε αισθητή άνοδο, με αποτέλεσμα το λιώσιμο των χιονιών σε μεγάλο ποσοστό. Αίτία για την άνοδο της θερμοκρασίας, αποτελεί αφενός η αποχώρηση της ατμοσφαιρικής διαταραχής που μας επηρέασε τις προηγούμενες ημέρες και η επικράτηση σχετικής ηλιοφάνειας και, κυρίως, η εγκατάσταση οργανωμένου πεδίου χαμηλών πιέσεων στην κεντρική Μεσόγειο, το οποίο δημιουργεί ισχυρό νότιο ρεύμα δυτικά της χώρας μας και μεταφέρει θερμές αέριες μάζες από την Αφρική.

Το εκτεταμένο χαμηλό της κεντρικής Μεσογείου, προβλέπεται να κινηθεί αργά προς τα ανατολικά και να επηρεάσει την χώρα μας, αφενός με δευτερεύουσες διαταραχές (μέτωπα/troughs) οι οποίες θα δώσουν αξιόλογα φαινόμενα κυρίως στην Δυτική Ελλάδα και με την δημιουργία ισχυρού νότιου ρεύματος στο Ιόνιο Πέλαγος το οποίο θα μεταφέρει υγρές και θερμές αέριες μάζες προς την χώρα μας και, θα δημιουργήσει ευνοϊκές συνθήκες για την εκδήλωση βροχοπτώσεων κυρίως στην Δυτική Ελλάδα, αλλά και σε μεγάλο μέρος του ανατολικού και βόρειου Αιγαίου και της βόρειας Ελλάδας.

Από το μεσημέρι της Τρίτης μέχρι και το μεσημέρι της Τετάρτης, δευτερεύον σύστημα χαμηλών πιέσεων συνοδευόμενο από μετωπική δραστηριότητα και το οποίο θα παρουσιάσει αξιόλογη δυναμική (όπως εκφράζεται από την ισχυρή θετική μεταφορά στροβιλισμού από τα δυτικά προς τα ανατολικά της χώρας) προβλέπεται να διασχίσει την χώρα, με αποτέλεσμα την σημαντική έξαρση των φαινομένων στην Δυτική Ελλάδα και την επέκτασή τους, με παροδικά έντονο χαρακτήρα, στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας.

Κατά την διάρκεια της Τετάρτης, το σύστημα προβλέπεται να απομακρυνθεί προς τα ανατολικά με αποτέλεσμα την υποχώρηση των φαινομένων αν και στο Ανατολικό Αιγαίο και σε περιοχές της βορειοανατολικής και Δυτικής Ελλάδας δεν αποκλείεται σχετική εμμονή τους για αρκετές ώρες.

Από την Πέμπτη, η όλη διάταξη προβλέπεται να αλλάξει σημαντικά με κύρια στοιχεία την επικράτηση υψηλών πιέσεων στην περιοχή των Βαλκανίων και χαμηλών πιέσεων στην ανατολική Μεσόγειο. Αποτέλεσμα της διάταξης αυτής, θα είναι η επικράτηση ισχυρών βορείων - βορειοανατολικών ανέμων και η αισθητή πτώση της θερμοκρασίας. Η νέα ψυχρή εισβολή αυτή, προβλέπεται να συνοδευτεί από φαινόμενα, γενικά ασθενούς χαρακτήρα, κυρίως σε περιοχές της ανατολικής Ελλάδας και του νότιου Αιγαίου.

Σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία, το ψυχρό μοτίβο αναμένεται να διατηρηθεί κατά την διάρκεια του Σαββατοκύριακου, με τους ανέμους να διατηρούνται αρκετά ενισχυμένοι στο Αιγαίο και την θερμοκρασία να κυμαίνεται σε σχετικά χαμηλά επίπεδα. Από πλευρά φαινομένων, δεν φαίνεται να εκδηλώνονται σημαντικές βροχές ή χιονοπτώσεις και μάλλον ο κλειστός και βροχερός καιρός θα αφορά περιοχές της Ανατολικής Ελλάδας και του νότιου Αιγαίου.

 

Καλή εβδομάδα!!!


Γεώργιος Παπακωστόπουλος

 Συντονιστής προγνώσεων καιρού - SiMeteo.gr

 

  

Click εδώ για αναλυτική πρόγνωση καιρού για την περιοχή που σας ενδιαφέρει*

Χάρτες καιρού υψηλής ανάλυσης μπορείτε να δείτε εδώ!

 

 

*Οι τοπικές προγνώσεις και οι χάρτες καιρού, παράγονται αυτόματα, τέσσερις φορές την ημέρα, με την βοήθεια του αυτόματου συστήματος προγνώσεων "SiMeteo AWPS", και ενδέχεται να παρουσιάζονται διαφοροποιήσεις σε σχέση με τα στοιχεία που δίνονται στην παραπάνω πρόγνωση.
,