Πρόγνωση Kαιρού

Περιορίζεται η αστάθεια

Περιορίζεται η αστάθεια

Καταιγίδες εκδηλώθηκαν κατά την διάρκεια των τελευταίων ημερών, σε πολλές περιοχές της χώρας, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις τα φαινόμενα ήταν έντονα και συνοδευόντουσαν από έντονη ηλεκτρική δραστηριότητα και ισχυρούς ριπαίους ανέμους. Αιτία για την εξέλιξη αυτή, αποτελεί η επικράτηση υγρών και ασταθών αερίων μαζών, στα πλαίσια ευρύτερης διαταραχής η οποία εμφάνισε πολλαπλά επιφανειακά κέντρα και αρκετά καλή υποστήριξη στην μέση και ανώτερη τροπόσφαιρα.

Έπειτα από έξαρση πέντε ημερών, η αστάθεια περιορίζεται σημαντικά καθώς ο συνδυασμός των υψηλών πιέσεων που αναπτύσσεται στην περιοχή της κεντρικής Ευρώπης και των Βαλκανίων, με τις χαμηλότερες πιέσεις στην ανατολικής Μεσόγειο, έχει σαν αποτέλεσμα την επικράτηση βόρειου - βορειοανατολικού ρεύματος, το οποίο αφενός μεταφέρει σημαντικά ξηρότερες και ευσταθέστερες αέριες μάζες προς την χώρα μας και αφετέρου αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα στην κατακόρυφη ανάπτυξη και οργάνωση των νεφώσεων. Αποτέλεσμα αυτής της διαφοροποίησης στην διάταξη των συστημάτων, είναι ο σημαντικός περιορισμός των εστιών ανάπτυξης καταιγίδων οι οποίες εστιάζονται πλέον κυρίως σε τμήματα της Ηπείρου, της δυτικής Μακεδονίας, της κεντρικής και δυτικής Στερεάς Ελλάδας, της Πελοποννήσου, της Κρήτης και των Δωδεκαννήσων. 

Η αστάθεια αναμένεται να περιοριστεί περισσότερο κατά την διάρκεια της Τετάρτης και της Πέμπτης, με τις εστίες καταιγίδων να εντοπίζονται κυρίως σε περιοχές της βορειοδυτικής Ελλάδας και του νότιου Αιγαίου, και τον καιρό να διατηρείται γενικά αίθριος με διάσπαρτες νεφώσεις, στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας. Παράλληλα, το Μελτέμι προβλέπεται να συνεχιστεί με μέτρια ένταση (τοπικά μέχρι 6Bf) και η θερμοκρασία, σε μικρή άνοδο, να προσεγγίσει τοπικά τα επίπεδα των 35°C, με τις μεγαλύτερες θερμοκρασίες να σημειώνονται στην δυτική και βόρεια Ελλάδα όπου η επίδραση του Μελτεμιού θα είναι αμελητέα.

Νέα αλλαγή στην διάταξη των συστημάτων προβλέπεται την Παρασκευή και το Σάββατο, με κύριο χαρακτηριστικό την εξασθένιση του Μελτεμιού, γεγονός που έχει σαν αποτέλεσμα την δημιουργία ευνοϊκού ανεμολογικού πεδίου για την εκδήλωση καταιγίδων, κατά την διάρκεια την μεσημεριανών και απογευματινών ωρών, σε αρκετές περιοχές της ηπειρωτικής Ελλάδας. Η θερμοκρασία, ωστόσο, σε αυτή την φάση, αναμένεται να διατηρηθεί σε σχετικά υψηλά επίπεδα και σε συνδυασμό με την αύξηση της υγρασίας, η αίσθηση της ζέστης θα είναι έντονη.

Όσον αφορά την εξέλιξη του καιρού την Κυριακή και τις αρχές της επόμενης εβδομάδας, σύμφωνα με τα τωρινά στοιχεία, φαίνεται αρκετά πιθανή η διέλευση ισχυρής ατμοσφαιρικής διαταραχής, συνοδευόμενης από με τωπική δραστηριότητα και συνδεόμενης με "long-wave trough" στην μέση τροπόσφαιρα, σε τροχιά προς τα Βαλκάνια και, ενδεχομένως την χώρα μας. Σε πρώτη φάση, η διαταραχή αυτή, μπορεί να δώσει έντονες βροχές και καταιγίδες σε αρκετές περιοχές της δυτικής, της κεντρικής και βόρειας Ελλάδας, με τα φαινόμενα στην ανατολική Ελλάδα να είναι περιορισμένα. Σε δεύτερη φάση, είναι αρκετά πιθανό να παρατηρηθεί "όξυνση" της trough και αποκοπή από την ευρύτερη κυκλοφορία των συστημάτων με αποτέλεσμα τον τελικό σχηματισμό "cut-off low" το οποίο πιθανότατα θα εγκλωβιστεί στο Ιόνιο Πέλαγος. Αν, τελικά, προκύψει αυτή η διάταξη, αναμένεται να εκδηλωθούν αξιόλογες και τοπικά έντονες βροχές και καταιγίδες, σε πολλές περιοχές της χώρας, με το βόρειο ρεύμα, ωστόσο να επικρατεί στο Αιγαίο και την ανατολική Ελλάδα, περιορίζοντας εκεί την πιθανότητα εκδήλωσης γενικευμένων φαινομένων αλλά και ρίχνοντας την θερμοκρασία.

Μέχρι και τις τελευταίες του ημέρες, λοιπόν, ο Ιούνιος, αναμένεται να συνοδευτεί από μικρές και μεγάλες εξάρσεις της αστάθειας, ενώ δεν φαίνεται σημαντικό επεισόδιο "καύσωνα" να απασχολεί την περιοχή μας πριν να δοθεί η "σκυτάλη" στον Ιούλιο.

  

Click εδώ για αναλυτική πρόγνωση καιρού για την περιοχή που σας ενδιαφέρει*

Χάρτες καιρού υψηλής ανάλυσης μπορείτε να δείτε εδώ!Γεώργιος Παπακωστόπουλος

Αναλυτής/προγνώστης καιρού - Συντονιστής προγνώσεων καιρού - SiMeteo.gr

 

*Οι τοπικές προγνώσεις και οι χάρτες καιρού, παράγονται αυτόματα, τέσσερις φορές την ημέρα, με την βοήθεια του αυτόματου συστήματος προγνώσεων "SiMeteo AWPS", και ενδέχεται να παρουσιάζονται διαφοροποιήσεις σε σχέση με τα στοιχεία που δίνονται στην παραπάνω πρόγνωση.
,