Πρόγνωση Kαιρού

Ονειρική η νέα εβδομάδα για τα Χιονοδρομικά κέντρα...

Ονειρική η νέα εβδομάδα για τα Χιονοδρομικά κέντρα...

Δύο οργανωμένα χαμηλά βαρομετρικά, προβλέπεται να επηρεάσουν την χώρα μας κατά την διάρκεια της νέας εβδομάδας.

Το πρώτο, κατά την διάρκεια της Τρίτης και της Τετάρτης, προβλέπεται να δώσει ισχυρές βροχές και καταιγίδες κυρίως σε περιοχές της δυτικής και βόρειας Ελλάδας και των νησιών του βόρειου και Ανατολικού Αιγαίου, ενώ παροδικά αξιόλογα φαινόμενα θα εκδηλωθούν στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας. Κατά την διάρκεια αυτού του διημέρου, θα επικρατήσουν ισχυροί άνεμοι οι οποίοι τοπικά θα φτάνουν σε ένταση τα 8Bf.

Το δεύτερο οργανωμένο χαμηλό βαρομετρικό, κατά την διάρκεια της Πέμπτης και της Παρασκευής, προβλέπεται να ακολουθήσει νοτιότερη τροχιά από το πρώτο, και να επηρεάσει κυρίως το Ιόνιο, την Δυτική, την ανατολική και την νότια Ελλάδα, τα νησιά του νότιου Αιγαίου (όπου επιτέλους θα σημειωθούν αξιόλογες βροχές!). Και αυτό το σύστημα προβλέπεται να συνοδευτεί από τοπικά ενισχυμένους ανέμους.

Τόσο κατά την διέλευση του πρώτου, όσο και κατά την διέλευση του δεύτερου συστήματος, οι θερμοκρασίες θα είναι ευνοϊκές, ώστε τα φαινόμενα να έχουν τον χαρακτήρα χιονοπτώσεων στο μεγαλύτερο μέρος των ορεινών περιοχών της χώρας γεγονός που θα έχει σαν αποτέλεσμα να σημειωθούν αξιόλογα ύψη χιονιού, σε πολλές περιοχές. Σε γενικές γραμμές, η χιονόστρωση θα επιτευχθεί περίπου μέχρι τα 1000μ. της Πελοποννήσου, τα 800μ. της Στερεάς Ελλάδας και τα 500μ της βόρειας Ελλάδας, ενώ τα ύψη χιονιού προβλέπεται να είναι πολύ πιο αξιόλογα σε περιοχές κατά 400μ υψηλότερα σε σχέση με αυτά τα υψόμετρα.

Τα πιό αξιόλογα ύψη χιονιού, προβλέπεται να σημειωθούν στα ορεινά τμήματα της Πίνδου, της δυτικής και ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης και, από την Πέμπτη, σε περιοχές της  Θεσσαλίας, Στερεάς Ελλάδας και της Πελοποννήσου. Πρακτικά, η κατανομή των χιονοπτώσεων προβλέπεται να είναι τέτοια που λίγο πολύ όλα τα χιονοδρομικά κέντρα της ηπειρωτικής χώρας θα δεχτούν χιονόπτωση η οποία στις περισσότερες των περιπτώσεων θα οδηγήσει και σε σημαντική χιονόστρωση.

Όσον αφορά τις χιονοπτώσεις σε πεδινές περιοχές της χώρας, θα χρειαστεί να περιμένουμε μέχρι το τελευταίο 9ήμερο του Φεβρουαρίου, όπου ενδέχεται να επιτευχθούν επιτέλους ευνοϊκές προϋποθέσεις για χιονόπτωση και σε χαμηλότερα υψόμετρα. 

  Click εδώ για αναλυτική πρόγνωση καιρού για την περιοχή που σας ενδιαφέρει*

Χάρτες καιρού υψηλής ανάλυσης μπορείτε να δείτε εδώ!


Γεώργιος Παπακωστόπουλος

Συντονιστής προγνώσεων καιρού - SiMeteo.gr

 

*Οι τοπικές προγνώσεις και οι χάρτες καιρού, παράγονται αυτόματα, τέσσερις φορές την ημέρα, με την βοήθεια του αυτόματου συστήματος προγνώσεων "SiMeteo AWPS", και ενδέχεται να παρουσιάζονται διαφοροποιήσεις σε σχέση με τα στοιχεία που δίνονται στην παραπάνω πρόγνωση.