Πρόγνωση Kαιρού

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΟΔΕΥΟΝΤΑΣ ΠΡΟΣ ΤΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΟΔΕΥΟΝΤΑΣ ΠΡΟΣ ΤΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΟΔΕΥΟΝΤΑΣ ΠΡΟΣ ΤΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ

Βαρομετρικό χαμηλό από τον κόλπο της Σύρτης αναμένεται να κινηθεί ανατολικά βορειοανατολικά και να επηρεάσει τη χώρα μας το επόμενο τριήμερο προκαλώντας κακοκαιρία με έμφαση τα κεντρικά και νότια τμήματα όπου αναμένονται βροχές ή χιονόνερο στα πεδινά, καταιγίδες τοπικά ισχυρές στις θαλάσσιες και παραθαλάσσιες περιοχές, πυκνές χιονοπτώσεις στα ορεινά και ημιορεινά, τσουχτερό κρύο και θυελλώδεις βοριάδες στα πελάγη με εντάσεις που τοπικά θα φτάνουν τα 9 με 10 μποφόρ. Καλύτερος από πλευράς φαινομένων αναμένεται ο καιρός στα δυτικά και βόρεια τμήματα αλλά στη βόρεια Ελλάδα το κρύο θα είναι ιδιαίτερα τσουχτερό με τον υδράργυρο τη νύχτα και το πρωί να βρίσκεται αρκετούς βαθμούς κάτω από το μηδέν προκαλώντας ισχυρό κι επικίνδυνο παγετό. Ας δούμε όμως την εξέλιξη μέρα με την ημέρα.

ΠΕΜΠΤΗ 21 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2017

Στο κεντρικό και νότιο Ιόνιο, την Πελοπόννησο, την Στερεά Ελλάδα και την Εύβοια προβλέπονται αυξημένες συννεφιές με βροχές ή χιονόνερο στα πεδινά, καταιγίδες πιθανόν τοπικά ισχυρές στις θαλάσσιες και παραθαλάσσιες περιοχές και πυκνές χιονοπτώσεις στα ορεινά και ημιορεινά (ενδεικτικό υψόμετρο τα 500 μέτρα και πάνω). Από το απόγευμα και μετά βροχές θα σημειωθούν στις Κυκλάδες και την Κρήτη. Στην υπόλοιπη χώρα περιμένουμε τοπικές συννεφιές καταπεριόδους αυξημένες ενώ θα υπάρχουν και διαστήματα ηλιοφάνειας με έμφαση τα βόρεια τμήματα. Οι άνεμοι θα πνέουν από βορειοανατολικές διευθύνσεις στο Ιόνιο 5 με 6 μποφόρ και στο Αιγαίο 6 με 7 αλλά στη θάλασσα Κυθήρων και την ευρύτερη αυτή περιοχή θα φτάνουν τα 8 και τοπικά και 9 μποφόρ. Η θερμοκρασία στα βόρεια δεν θα ξεπεράσει τους 8 βαθμούς, στο Ιόνιο και τα δυτικά ηπειρωτικά τους 12 με 13 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τους 9 με 12 βαθμούς και στο Αιγαίο τους 15 με 17 βαθμούς κελσίου με τις υψηλότερες τιμές να εντοπίζονται προς τα νοτιοανατολικά τμήματα.

ΑΤΤΙΚΗ

Αυξημένες συννεφιές με βροχές περιμένουμε στο νομό Αττικής για αύριο Πέμπτη ενώ πυκνές χιονοπτώσεις θα σημειωθούν σε Πάρνηθα, Πεντέλη, Κιθαιρώνα, στα υπερβόρεια τμήματα από τα 500 περίπου μέτρα και πάνω και στα ψηλότερα του Υμηττού από τα 900 με 950 περίπου μέτρα και πάνω. Οι άνεμοι θα πνέουν από βορειοανατολικές διευθύνσεις 5 με 6 μποφόρ και από το απόγευμα στα ανατολικά 7 τοπικά 8. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 6 εως 10 βαθμούς κελσίου αλλά στα βόρεια δεν αναμένεται να ξεπεράσει τους 5 με 6 βαθμούς κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Λίγες συννεφιές αλλά και διαστήματα ηλιοφάνειας περιμένουμε στη συμπρωτεύουσα με τον Βαρδάρη στον Θερμαϊκό να φτάνει προς το απόγευμα και τα 6 μποφόρ και τον υδράργυρο να μην ξεπερνά τους 6 με 7 βαθμούς κελσίου.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 22 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2017

Στη βόρεια Ελλάδα λίγες συννεφιές και αρκετή ηλιοφάνεια. Στο κεντρικό και νότιο Ιόνιο, την Πελοπόννησο, την Στερεά και την Εύβοια αναμένονται βροχές, καταιγίδες τοπικά ισχυρές σε θαλάσσιες παραθαλάσσιες περιοχές και πιθανόν τοπικά και σε ηπειρωτικές περιοχές της Πελοποννήσου, ενώ πυκνές χιονοπτώσεις θα σημειωθούν σε ορεινά και ημιορεινά με ένα ενδεικτικό υψόμετρα τα 500 με 600 μέτρα και πάνω. Από το απόγευμα η κακοκαιρία αναμένεται να επηρεάσει Κρήτη, Κυκλάδες και ανατολικό Αιγαίο με ισχυρές βροχές και καταιγίδες. Κίνδυνος πλημμυρικών φαινομένων στην Κρήτη. Πυκνές χιονοπτώσεις στα ψηλά βουνά της Κρήτης προς το απόγευμα με ένα ενδεικτικό υψόμετρο τα 1600 περίπου μέτρα και πάνω.Θυελλώδεις βορειοανατολικοί άνεμοι θα σαρώνουν τα πελάγη μας φτάνοντας τα 9 με 10 μποφόρ στη θάλασσα Κυθήρων και τα 7 με 8 στα υπόλοιπα. Ο υδράργυρος δεν αναμένεται να ξεπεράσει τους 6 με 8 στα βόρεια, τους 6 με 12 στα υπόλοιπα τμήματα και τους 15 με 17 στα νότια νοτιοανατολικά τμήματα του Αιγαίου. Ισχυρός παγετός τη νύχτα και το πρωί στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά.


ΑΤΤΙΚΗ

Βροχές ή χιονόνερο στα πεδινά και χιονοπτώσεις καταπεριόδους πυκνές σε ορεινά και στα υπερβόρεια τμήματα από τα 500 περίπου μέτρα και πάνω αναμένουμε στο νομό για την Παρασκευή. Οι βορειοανατολικοί άνεμοι θα φτάνουν τα 7 με 8 μποφόρ και από το απόγευμα στο Κάβο Ντόρο τα 9 με 10. Ο υδράργυρος δεν θα ξεπεράσει τους 8 με 9 βαθμούς κελσίου ενώ στα υπερβόρεια θα είναι 4 με 5 βαθμούς πιο κάτω.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Ηλιοφάνεια με λίγες συννεφιές περιμένουμε στην Θεσσαλονίκη, με τον βοριά στον Θερμαϊκό γύρω στα 5 με 6 μποφόρ και τον υδράργυρο μέχρι τους 6 βαθμούς κελσίου.

ΣΑΒΒΑΤΟ 23 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2017

Στο κεντρικό και νότιο Αιγαίο κακοκαιρία με ισχυρές βροχές και καταιγίδες αλλά και εξασθένιση των φαινομένων από το απόγευμα και μετά. Πολύ πυκνές χιονοπτώσεις στα ορεινά - ημιορεινά της Κρήτης με ένα ενδεικτικό υψόμετρο τα 700 περίπου μέτρα και πάνω. Στα κεντρικά και νότια ηπειρωτικά συννεφιές με χιονόνερο στα πεδινά και χιόνι σε ορεινά ημιορεινά αλλά βελτίωση με περιορισμό των φαινομένων στα ανατολικά προς το απόγευμα. Στην υπόλοιπη χώρα λίγες συννεφιές και αρκετή ηλιοφάνεια. Οι βορειοανατολικοί άνεμοι στο Αιγαίο θα φτάνουν τα 8 με 9 και τοπικά στα κεντρικά και 10 μποφόρ και στο Ιόνιο τα 7 με 8 με εξασθένιση. Ο υδράργυρος θα φτάσει στα βόρεια τους 10 με 12 βαθμούς, στα δυτικά τους 13 με 15, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τους 8 με 11 και στο Αιγαίο τους 10 με 12 βαθμούς κελσίου με εξαίρεση τα νοτιοανατολικά τμήματα που θα προσεγγίσει τους 15 με 16 βαθμούς κελσίου. Ισχυρός παγετός τη νύχτα και το πρωί στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά. 

ΑΤΤΙΚΗ

Βροχή ή χιονόνερο στα πεδινά καταπεριόδους και λίγα χιόνια στα ορεινά και πιο χαμηλά στα υπερβόρεια τμήματα (600 περίπου μέτρα και πάνω). Εξασθένιση των φαινομένων προς το βράδυ. Βορειοανατολικοί άνεμοι 7 με 8 και στα ανατολικά 8 με 9 μποφόρ πρόσκαιρα στο Κάβο Ντόρο και 10 με ξασθένιση προς το απόγευμα. Θερμοκρασία μέχρι 11 βαθμούς κελσίου, 5 με 6 βαθμούς πιο κάτω στα υπερβόρεια.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Ηλιοφάνεια με λίγες συννεφιές, άνεμοι βορειοδυτικοί 6 με 7 μποφόρ με εξασθένιση προς το βράδυ και θερμοκρασία μέχρι 7 βαθμούς κελσίου.

ΚΥΡΙΑΚΗ 24 ΚΑΙ ΔΕΥΤΕΡΑ 25 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2017

Βελτιωμένος καιρός και μόνο παραμονή των Χριστουγέννων θα έχουμε για λίγο κάποια φαινόμενα στα ανατολικά προσήνεμα (Εύβοια, ανατολική Στερεά, βόρεια Κρήτη). Οι άνεμοι εξασθενούν και ο υδράργυρος ανεβαίνει αλλά τη νύχτα και νωρίς το πρωί το κρύο παραμένει τσουχτερό με παγετό κυρίως στα βόρεια.

ΜΑΡΟΥΣΑΚΗΣ ΚΛΕΑΡΧΟΣ, ΦΥΣΙΚΟΣ - ΜΕΤΕΩΡΟΛΟΓΟΣ