Πρόγνωση Kαιρού

Videoπρόγνωση - 1... 6 Δεκεμβρίου 2017

Videoπρόγνωση - 1... 6 Δεκεμβρίου 2017

To βαρομετρικό, το οποίο έχει ήδη αρχίσει να επηρεάζει μεγάλο μέρος της Δ. Ελλάδας και είναι η αιτία για τους πολύ ισχυρούς νοτιάδες που πνέουν από σήμερα το πρωί σε αρκετές περιοχές της χώρας, ήρθε για να μείνει αρκετές ημέρες και να επηρεάσει τη χώρα μας, προκαλώντας αξιόλογες βροχοπτώσεις...

 

Πρόγνωση καιρού 1... 6 Δεκεμβρίου 2017


Παρασκευή

Στη Δυτική και Βόρεια Ελλάδα προβλέπονται νεφώσεις, βροχές και καταιγίδες, οι οποίες αναμένεται να είναι κατά τόπους έντονες. Από το απόγευμα, τα φαινόμενα θα επεκταθούν στην ηπειρωτική χώρα, ενώ στην περιοχή του Αιγαίου περιμένουμε λιγότερα φαινόμενα και στο Ν. Αιγαίο ο καιρός θα είναι σχετικά αίθριος.  

Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις, στο Ιόνιο αρχικά νότιοι ενισχυμένοι, έντασης έως 8 μποφόρ, ενώ στη συνέχεια θα στραφούν σε δυτικούς-νοτιοδυτικούς και θα εξασθενήσουν σημαντικά. Στο Αιγαίο από νότιες διευθύνσεις, έντασης τοπικά στο Βόρειο και Ανατολικό Αιγαίο έως 9 μποφόρ, ενώ θα έχουμε και αξιόλογη μεταφορά σκόνης από τη Σαχάρα, κυρίως στη Ν. Ελλάδα. 

Η θερμοκρασία θα πέσει στη Β. Ελλάδα, με τις ελάχιστες τιμές να κυμαίνονται κοντά στους 5-8°C, στην Α. Ελλάδα κοντά στους 10-12°C,στη Δυτική και Ν. Ελλάδα στους 10-12°C, στο Ιόνιο στους 12-14°C και στο Αιγαίο κοντά στους 12-14°C. Η μέγιστη θερμοκρασία, στη Δυτική και Β. Ελλάδα θα είναι κοντά στους 18-20°C και στην Ανατολική και Ν. Ελλάδα, κοντά στους 20°C.

 

Αττική

Άστατος καιρός, με νεφώσεις και παροδικές βροχοπτώσεις, ενώ από το βράδυ υπάρχει ενδεχόμενο τα φαινόμενα να ενταθούν και να εκδηλωθούν καταιγίδες.

Άνεμοι: από νότιες διευθύνσεις πολύ ενισχυμένοι, θα φτάνουν τα 6-7 και τοπικά και τα 8 μποφόρ.

Θερμοκρασία:από 12°C έως 20°C.

Στο κέντρο της Αθήνας, η θερμοκρασία θα κυμαίνεται από 14°Cέως 20°C.

 

Θεσσαλονίκη

Άστατος καιρός, με νεφώσεις, παροδικές βροχές και ενδεχομένως, σποραδικές καταιγίδες, ενώ κατά τη διάρκεια της νύχτας περιμένουμε τα φαινόμενα να ενταθούν σημαντικά.

Άνεμοι: από νότιες διευθύνσεις,έντασης 5-6 μποφόρ και τοπικά έως 7 μποφόρ.

Θερμοκρασία (στην πόλη):από 11°C έως 18°C.

 

Σάββατο

Στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας αναμένουμε νεφώσεις, βροχές και καταιγίδες, με τα πιο αξιόλογα φαινόμενα να εστιάζονται σε τμήματα του Βόρειου και Ανατολικού Αιγαίου, της Α. Μακεδονίας και της Θράκης και ενδεχομένως και σε περιοχές της Α. Στερεάς Ελλάδας και του Κ. Αιγαίου, ενώ από το βράδυ είναι πολύ πιθανό να έχουμε νέα έξαρση στη Δ. Ελλάδα. Αντίθετα, στο Ν. Αιγαίο, τα φαινόμενα θα είναι λίγα και θα έχουν παροδικό χαρακτήρα, ενώ θα συνεχιστεί και η μεταφορά σκόνης στην Ανατολική και Ν. Ελλάδα. 

Οι άνεμοι θα πνέουν στο Ιόνιο νοτιοδυτικοί, έντασης έως 5 μποφόρ και από το βράδυ στο Β. Ιόνιο θα ενισχυθούν, φτάνοντας τα 6-7 μποφόρ, στο Αιγαίο από νότιες διευθύνσεις, πολύ ισχυροί, 6-7 και τοπικά 8 μποφόρ. 

Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση στη Δυτική και Β. Ελλάδα, με τις ελάχιστες τιμές να κυμαίνονται κοντά στους 10°C, ενώ οι μέγιστες θα φτάνουν τους 15-17°C και στην Ανατολική και Ν. Ελλάδα από 12-15°C οι ελάχιστες, έως 18-20°C οι μέγιστες.

 

Αττική

Νεφώσεις, βροχές και καταιγίδες, τοπικά ισχυρές.

Άνεμοι: από νότιες διευθύνσεις, έντασης 5-6 και τοπικά έως 7 μποφόρ.

Θερμοκρασία: από 12°C έως 20°C. Στο κέντρο της Αθήνας, η θερμοκρασία θα κυμαίνεται από 14°Cέως 19°C.

 

Θεσσαλονίκη

Αρχικά περιμένουμε νεφώσεις, με βροχές και καταιγίδες κατά διαστήματα, ενώ κατά τη διάρκεια της ημέρας τα φαινόμενα αναμένεται να υποχωρήσουν σταδιακά και ο καιρός να παρουσιάσει βελτίωση.

Άνεμοι: από νότιες διευθύνσεις, έντασης έως 6 μποφόρ και στη συνέχεια θα εξασθενήσουν σημαντικά.

Θερμοκρασία (στην πόλη): θα κυμαίνεται από 14°C έως 18°C.

 

Κυριακή

Σύμφωνα με τα τωρινά προγνωστικά στοιχεία, αναμένουμε νεφώσεις, παροδικές βροχές και καταιγίδες, με τα πιο αξιόλογα φαινόμενα να εστιάζονται στο Αιγαίο και ιδιαίτερα βόρεια και ανατολικά, στην Α. Μακεδονία, τη Θράκη και τη Δ. Ελλάδα.Χιονοπτώσεις φαίνεται ότι θα έχουμε στα ορεινά τμήματα της Βορειοδυτικής Ελλάδας.  

Οι άνεμοι θα πνέουν από δυτικές έως νότιες διευθύνσεις, στα 5-6 και τοπικά έως 7μποφόρ. 

Η θερμοκρασία σε μικρή πτώση, με τις ελάχιστες τιμές να κυμαίνονται στη Δυτική και Β. Ελλάδα κοντά στους 10°C και τις μέγιστες γύρω στους 16-18°C, ενώ στην Ανατολική και Ν. Ελλάδα οι ελάχιστες θα είναι γύρω στους 12-14°C και οι μέγιστες κοντά στους 18°C.   


Αττική

Άστατος καιρός, με νεφώσεις κατά διαστήματα, ενώ υπάρχει πιθανότητα εκδήλωσης παροδικών βροχοπτώσεων και καταιγίδων.

Άνεμοι: από νότιες έως δυτικές διευθύνσεις, έντασης έως 5 μποφόρ.Θερμοκρασία:από 10°C έως 18°C.

Στο κέντρο της Αθήνας, η θερμοκρασία θα κυμαίνεται από 12°Cέως 18°C.

 

Θεσσαλονίκη

Άστατος καιρός, με νεφώσεις κατά διαστήματα και ενδεχόμενο εκδήλωσης παροδικών βροχοπτώσεων.

Άνεμοι: μεταβλητοί, έντασης έως 4 μποφόρ.

Θερμοκρασία (στην πόλη): από 10°C έως 16°C.

 

Ο καιρός τις επόμενες ημέρες

Ο βροχερός καιρός προβλέπεται ότι θα συνεχιστεί και στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας, οι άνεμοι αναμένεται να στραφούν σταδιακά σε βόρειους και η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση. Πιθανή εκδήλωση χιονοπτώσεων σε αρκετές ορεινές περιοχές, ενδεχομένως και σε σχετικά χαμηλά υψόμετρα.

Στην Αττική, άστατος και βροχερός καιρός, ενώ σταδιακά οι άνεμοι θα στραφούν σε βόρειους και η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση. Πιθανή εκδήλωση χιονοπτώσεων στην Πάρνηθα.

Από τα μέσα της εβδομάδας, σύμφωνα με τα τωρινά στοιχεία, προβλέπεται σταδιακή υποχώρηση των φαινομένων.


Παναγιώτα (Πάττυ) Σπηλιωτοπούλου

Πτυχιούχος Φυσικός Πτυχιούχος Μετεωρολόγος-Περιβαλλοντολόγος, ΕΚΠΑ
ΠΜΣ «Δημοσιογραφία και Νέα Μέσα», ΕΜΜΕ-ΕΚΠΑ
Επιστημονική Συνεργάτης SiMeteo.gr
(Επίσημη Σελίδα στο facebook: Patty Spiliotopoulou Φυσικός – Μετεωρολόγος - Δημοσιογράφος)

Panagiota (Patty) Spiliotopoulou

 BSc in Physics MSc in Environmental Physics, at National and Kapodistrian University of Athens (UOA)
 MA in Communication and Media Studies, UOA
Scientific Associate of SiMeteo.gr
(Official fb page: Patty Spiliotopoulou Φυσικός – Μετεωρολόγος - Δημοσιογράφος)