Αστρονομία

Οχτώ Αστρονομικά Γεγονότα, Αυτή Την Εβδομάδα: Κομήτης Συναντά Γαλαξία

Παιχνίδι Σκιών Στον Δία. Μια διπλή σκιά θα περάσει πάνω από τον δίσκο του Δία νωρίς το πρωί της Τρίτης 16 Δεκεμβρίου. Οι μικροσκοπικές στρογγυλές σιλουέτες των Iώ και Ευρώπη θα εμφανιστούν μέσα από ερασιτεχνικά τηλεσκόπια σιγά-σιγά να διέρχονται από την επιφάνεια του γιγάντιου πλανήτη. Είναι εκπληκτικό να σκεφτεί κανείς ότι όλη αυτή η δράση λαμβάνει χώρα μερικά 435 εκατομμύρια μίλια (700 εκατομμύρια χιλιόμετρα) από τη Γη.

Σελήνη και Στάχυς. Όσοι ξυπνούν νωρίς την Τρίτη, 16 Δεκεμβρίου, μπορούν να δουν το φεγγάρι σταθμευμένο πάνω και δεξιά του Στάχυ, ο κύριος αστέρας στον αστερισμό της Παρθένου. Ο μπλε-λευκός αστρικός γίγαντας βρίσκεται 260 έτη φωτός από τη Γη και μπορεί να τον δει κανείς στο πρωινό λυκόφως περίπου οκτώ μοίρες από το φεγγάρι - αυτό είναι ίσο με το πλάτος της γροθιάς σας στο μήκος του βραχίονα. Από το πρωί της Τετάρτης, το φεγγάρι θα έχει γλιστρήσει πιο κοντά στον Στάχυ, αλλά από την άλλη πλευρά του.

Γαλαξίας στην Παρθένο. Επίσης την Τρίτη 16 Δεκεμβρίου, οι χρήστες τηλεσκοπίων σε νοτιότερα γεωγραφικά πλάτη μπορούν να χρησιμοποιήσουν το φεγγάρι για να κυνηγήσουν τον ελλειπτικό γαλαξία NGC 4697. Ξαπλωμένη περίπου 40 εκατομμύρια έτη φωτός μακριά, αυτή η γιγαντιαία νησίδα αστεριών λάμπει με 9,9 μέγεθος και μοιάζει με μία μικροσκοπική, θαμπή κηλίδα μέσα από το προσοφθάλμιο σε σκοτεινό ουρανό. Οι αστρονόμοι με το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble έδειξαν πρόσφατα ότι μπορεί να υπάρχει μια υπερμεγέθης μαύρη τρύπα που κρύβεται στο κέντρο του, ζυγίζοντας 100 εκατομμύρια ήλιοι.

Κομήτης και Γαλαξίας. Νωρίς το απόγευμα της Τετάρτης, 17 Δεκεμβρίου, οι χρήστες τηλεσκόπιου έχουν την ευκαιρία να δουν μια εκπληκτική στενή επαφή μεταξύ του κομήτη PanStarrs (C / 2012 K1) και του γαλαξία NGC 55. Ο κομήτης θα εμφανιστεί να απέχει μόνο μία μοίρα από το γαλαξία που βρίσκεται 7,5 εκατομμύρια έτη φωτός μακριά και εκτείνεται περίπου 70.000 έτη φωτός. Ενώ ο γαλαξίας λάμπει με μέγεθος 8, ο κομήτης είναι περίπου ένα μέγεθος πιο αμυδρός, καθιστώντας το λίγο πιο περίπλοκο να τον εντοπίσετε.

Τριπλό Σεληνιακό Παιχνίδι. Όσοι ξυπνούν νωρίς την Πέμπτη, 18 Δεκεμβρίου, έχουν την ευκαιρία να δουν τον Κρόνο, το φεγγάρι, και τον Στάχυ να σχηματίζουν μια ευθεία γραμμή.

Σελήνη και Κρόνος. Με την αυγή, την Παρασκευή 19 Δεκεμβρίου, η ημισέληνος θα σκαρφαλώσει λιγότερο από 5 μοίρες πάνω από τον πλανήτη με τους δακτυλίους.

Έκλειψη Στον Δία. Νωρίς το πρωί της Κυριακής, 21 Δεκεμβρίου, ο δορυφόρος του Δία, Καλλιστώ θα εμφανιστεί να καλύπτει τον γειτονικό της δορυφόρο, Ιώ. Μεταξύ 05:13 και 05:32 π.μ. ώρα Ελλάδος, η πιο αμιδρή Καλλιστώ θα εμφανιστεί να επισκιάζει τον ηφαιστειακό δορυφόρο Ιώ.

Χειμερινό Ηλιοστάσιο. Την Κυριακή 21 Δεκεμβρίου, αρχίζει ο χειμώνας στο βόρειο ημισφαίριο και το καλοκαίρι στο νότιο ημισφαίριο.

 

Photo Credit: NASA/MTU/USRA

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ειρήνη Μαντζουράνη

Facebook Page: https://www.facebook.com/nightskygreece