Αστρονομία

Πέντε Αστρονομικά Γεγονότα, Αυτή Την Εβδομάδα: Ο Δίας, Οι Διδυμίδες και Ο Κρόνος

Η Σελήνη Συναντάει Τα Σκυλιά. Αργά το βράδυ την Δευτέρα, 8 Δεκεμβρίου, αναζητήστε το φεγγάρι να ανατέλλει στον ανατολικό ουρανό, περιτριγυρισμένη από μερικά από τα λαμπρότερα αστέρια του χειμώνα. Επάνω αριστερά του φεγγαριού βρίσκονται τα δίδυμα - Κάστορας και Πολυδεύκης. Εν τω μεταξύ, κάτω δεξιά του φεγγαριού, ο αστερισμός του Μεγάλου Κυνός θα λάμψει με το φωτεινότερο αστέρι του, τον Προκύων.

Αστρικά Διαμάντια. Την Τετάρτη 10 Δεκεμβρίου, αναζητήστε το φεγγάρι που θα σας δείξει τον δρόμο για ένα όμορφο, φωτεινό, ανοιχτό σμήνος αστέρων στον αστερισμό του Καρκίνου. Το Μεσιέ 67 βρίσκεται περίπου 3.000 έτη φωτός από τη Γη, αλλά θα εμφανιστεί μόνο μία μοίρα από το φεγγάρι. Αυτό είναι ίσο με το πλάτος του αντίχειρά σας στο μήκος του βραχίονα. Το ίδιο το σμήνος λάμπει με μέγεθος 6,1 και εμφανίζεται με πλάτος περίπου όσο η πανσέληνος στον ουρανό, καθιστώντας το έναν εύκολο στόχο για κιάλια.

Ο Δίας. Αργά το βράδυ της Πέμπτης, 11 Δεκεμβρίου, κοιτάξτε το φεγγάρι στο χαμηλό ανατολικό ουρανό, καθώς θα δημιουργήσει ένα εκπληκτικό κοσμικό τρίγωνο με τον Δία και λαμπρό άστρο Βασιλίσκο. Όλη η δράση λαμβάνει χώρα στον αστερισμό του Λέοντα, με το φεγγάρι στα δεξιά της καρδιάς του θηρίου. Ο Βασιλίσκος είναι το 21ο πιο λαμπρό αστέρι στον ουρανό ολόκληρο και βρίσκεται περίπου 79 έτη φωτός μακριά. Εν τω μεταξύ, σκαρφαλωμένος πάνω από το φεγγάρι είναι ο Δία, μόλις 40 λεπτά φωτός από τη Γη. Δοκιμάστε να εντοπίσετε τους τέσσερις μεγαλύτερους δορυφόρους του αέριου γίγαντα. Θα λάμψουν δίπλα από το βασιλιά των πλανητών ακόμη και με τίποτα περισσότερο από κιάλια. Στρέψτε ένα μικρό τηλεσκόπιο προς τον μεγαλύτερο πλανήτη στο ηλιακό σύστημα για να δείτε τη Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα, έναν τυφώνα τρεις φορές το μέγεθος της Γης.

Οι Διδυμίδες Κορυφώνονται. Αφού πέσει το σκοτάδι το Σάββατο 13 Δεκεμβρίου, αναζητήστε την ετήσια βροχή μετεώρων της οικογένειας των Διδυμίδων να κορυφώνεται καθ’ όλη τη νύχτα και τις ώρες πριν την αυγή. Ωστόσο, δεδομένου ότι η λάμψη του φεγγαριού θα παρεμβαίνει στην θέα από τα κοσμικά πυροτεχνήματα νωρίς το πρωί, η καλύτερη στιγμή για να δείτε τα μετέωρα θα είναι πριν από τα μεσάνυχτα. Οι διάττοντες αστέρες θα φαίνονται να ακτινοβολούν έξω από το ομώνυμο αστερισμό των Διδύμων, που υψώνεται στα ανατολικά από αργά το απόγευμα. Αναμένονται περίπου 20-30 μετέωρα ανά ώρα από τα προάστια και περίπου 60 έως 100 σε σκοτεινό ουρανό. (Δείτε τις Βροχές Διαττόντων του Δεκεμβρίου εδώ: http://nightskygreece.blogspot.gr/2014/11/blog-post_30.html )

Ο Κρόνος Ανατέλλει. Όσοι ξυπνούν νωρίς την Κυριακή, 14 Δεκεμβρίου, ψάξτε τον μαγευτικό Κρόνο που λάμπει φωτεινός στο νοτιοανατολικό ουρανό λίγο πριν την αυγή. Η καλύτερη ώρα για να δείτε αυτό το κόσμημα του ηλιακού συστήματος είναι περίπου 45 λεπτά πριν την ανατολή, όταν ο πλανήτης θα είναι περίπου 10 μοίρες πάνω από τον ορίζοντα. Στρέψτε ακόμη και το μικρότερο ερασιτεχνικό τηλεσκόπιο στον Κρόνο για να δείτε ξεκάθαρα τα δαχτυλίδια του, μαζί με μερικούς από τους δορυφόρους του.

 

Photo Credit: NASA/ESA

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ειρήνη Μαντζουράνη

Facebook Page: https://www.facebook.com/nightskygreece