Αστρονομία

Πέντε Αστρονομικά Γεγονότα, Αυτή Την Εβδομάδα: Ένα Κοσμικό Καβούρι και Η Σελήνη Προσεγγίζει Το Μάτι Του Ταύρου

Η Σελήνη Συναντά Τον Πράσινο Γίγαντα. Αφού πέσει το σκοτάδι την Δευτέρα, 1η Δεκεμβρίου, κοιτάξτε την ημισέληνο ψηλά στον νότιο ουρανό να έρχεται κοντά με τον πλανήτη Ουρανό. Ο γίγαντας πάγου θα εμφανιστεί λιγότερο από μία μοίρα κάτω και δεξιά της Σελήνης. Αυτή η στενή επαφή θα φανεί καλύτερα μέσα από ένα μικρό τηλεσκόπιο, επειδή το έντονο φως του φεγγαριού θα παρεμβαίνει στην θέα του μικρού (5ο μέγεθος) πράσινου δίσκου. Ως μία επιπρόσθετη πρόκληση παρατήρησης για όσους βρίσκονται στην επαρχία, δείτε αν μπορείτε να εντοπίσετε τον Ουρανό χρησιμοποιώντας μόνο κιάλια.

Οι Διδυμίδες Ξεκινούν.Η φημισμένη βροχή μετεώρων από Διδυμίδες ξεκινά την Πέμπτη 4 Δεκεμβρίου, αλλά δεν θα κορυφωθεί μέχρι τις 13 Δεκεμβρίου. Να περιμένετε λίγα πράγματα αυτή την εβδομάδα, με μόνο 5 έως 10 μετέωρα ανά ώρα ορατά με γυμνό μάτι. Κάθε διάττοντας Διδυμίδας μπορεί να εντοπιστεί στον ομώνυμο αστερισμό των Διδύμων, που ανατέλλει στα βορειοανατολικά αργά το βράδυ. ( Διαβάστε για τις Βροχές Διαττόντων του Δεκεμβρίου εδώ:http://nightskygreece.blogspot.gr/2014/11/blog-post_30.html )

Η Σελήνη και Το Μάτι Του Ταύρου. Ψάξτε για το σχεδόν ολόγιομο φεγγάρι δίπλα από το κόκκινο μάτι του Ταύρου, αργά το βράδυ της Παρασκευής, 5 Δεκεμβρίου. Ο μεγάλος κόκκινος γίγαντας Aldebaran, ή Λαμπαδίας, θα εμφανιστεί μόνο 1,5 μοίρα από το φεγγάρι, δημιουργώντας ένα θεαματικό συνδυασμό. Ο Λαμπαδίας, 66 έτη φωτός μακριά, σηματοδοτεί το μάτι του Ταύρου σε αυτό τον διάσημο αστερισμό. Το υπόλοιπο του προσώπου του Ταύρου είναι κατασκευασμένο από το σχήματος V σμήνος αστέρων των Υάδων. Με το έντονο φως του φεγγαριού να εμποδίζει, το σμήνος φαίνεται καλύτερα με κιάλια. Ωστόσο, μπορούμε εύκολα να δούμε την κίνηση της Σελήνης σε όλο τον ουρανό μας, καθώς ο μοναδικός φυσικός δορυφόρος της Γης γλιστράει δίπλα από το σμήνος των Υάδων ακριβώς μέσα σε λίγες ώρες.

Έκλειψη Δορυφόρου Στον Δία. Αρχίζοντας στις 2 π.μ. EST, δηλαδή 9 π.μ. ώρα Ελλάδος. το Σάββατο 6 Δεκεμβρίου, κοιτάξτε για τον δορυφόρο του Δία, Καλλιστώ, να καλύπτει τον γειτονικό της δορυφόρο, Ευρώπη. Το όλο φαινόμενο της απόκρυψης διαρκεί 56 λεπτά και είναι ορατό μέσω ακόμη και του μικρότερου ερασιτεχνικού τηλεσκοπίου.

Το Νεφέλωμα του Καρκίνου. Από το βράδυ του Σαββάτου, 6 Δεκεμβρίου, οι χρήστες ερασιτεχνικών τηλεσκοπίων μπορούν να ψάξουν ένα από τα πιο διάσημα - και αναμφισβήτητα ένα από τα καλύτερα - παραδείγματα ενός κατάλοιπου υπερκαινοφανούς στον ουρανό, χάρη στο φεγγάρι που δείχνει τον δρόμο. Ψάξτε για το εξασθενημένο Messier 1, αλλιώς γνωστό ως το Νεφέλωμα του Καρκίνου, περίπου 4 μοίρες πάνω από το φεγγάρι. Αυτό είναι ελαφρώς μικρότερο από το πλάτος της γροθιά σας στο μήκος του βραχίονα. Το Νεφέλωμα του Καρκίνου λάμπει αμυδρά, με μέγεθος 9, και βρίσκεται περίπου 7.000 έτη φωτός μακριά από τη Γη. Παρατηρήθηκε πραγματικά για πρώτη φορά στον ουρανό από τους Κινέζους αστρονόμους όταν εξερράγη κατά το έτος 1054 μ.Χ..

 

Photo Credit: ESO

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ειρήνη Μαντζουράνη

Facebook Page: https://www.facebook.com/nightskygreece