Αστρονομία

Έξι Αστρονομικά Γεγονότα, Αυτή Την Εβδομάδα: Ο Πήγασος Πετάει Καθώς Ο Άρης Επισκέπτεται Ένα Σμήνος Αστέρων

Πήγασος και Σελήνη. Για να δείτε το φεγγάρι να βολτάρει με τον Πήγασο, κοιτάξτε ψηλά στο νότιο ουρανό νωρίς το βράδυ της Δευτέρας, 3 Νοεμβρίου, για να εντοπίσετε το φεγγάρι. Δείχνει το δρόμο για το Μεγάλο Τετράγωνο του Πήγασου, το μυθικό φτερωτό άλογο. Στην επάνω δεξιά πλευρά της σελήνης, αναζητήστε το ανάποδο μπροστινό μισό του μυθικού φτερωτού αλόγου. Ο Πήγασος είναι εύκολο να εντοπιστεί, χάρη στα τέσσερα φωτεινά αστέρια που σηματοδοτούν το στήθος του. Με το νέο έτος, ο αστερισμός αυτός θα δύει στα δυτικά νωρίς το βράδυ. (Διαβάστε περισσότερα για τον αστερισμό του Πήγασου εδώ: http://nightskygreece.blogspot.gr/2014/10/blog-post_11.html )

Ουρανός και Σελήνη. Μετά το σούρουπο, την Τρίτη 4 Νοεμβρίου, ο έβδομος πλανήτης από τον Ήλιο, ο Ουρανός, θα περάσει κοντά από το φεγγάρι. Ο πράσινος γίγαντας θα εμφανιστεί περίπου 4 μοίρες από το φεγγάρι - λίγο μικρότερο από το πλάτος των τριών μεσαίων δαχτύλων σας στο μήκος του βραχίονα. Ο παγωμένος πράσινος γίγαντας είναι τέσσερις φορές το πλάτος της Γης, αλλά δεδομένου ότι περιφέρεται μόλις πάνω από 1,6 εκατομμύρια μίλια (2.600 εκατομμύρια χιλιόμετρα) μακριά από τη Γη, είναι μόλις ορατός με γυμνό μάτι στο μέγεθος 5.7 - και μόνο σε πολύ σκοτεινό, παρθένο ουρανό. Με το έντονο φως από το φεγγάρι γύρω του, τα κιάλια, θα είναι η καλύτερη βοήθεια για τον εντοπισμό του Ουρανού.

Μετέωρα Της Οικογένειας Των Ταυρίδων. Το σχεδόν πλήρες φεγγάρι δεν αποτελεί καλό οιωνό, την Τετάρτη 5 Νοεμβρίου, για την κορύφωση της βροχής μετεώρων από Νότιες Ταυρίδες. Αλλά ενώ οι πιο αμυδροί διάττοντες αστέρες κατά πάσα πιθανότητα θα χαθούν στο έντονο φως της πανσελήνου, μερικές από τις λαμπρότερες βολίδες μπορεί να λάμψουν. Οι Ταυρίδες, που συνήθως κορυφώνονται με ένα μέτριο ποσοστό των δέκα μετέωρων ανά ώρα, θα δείξουν τον καλύτερο τους εαυτό αργά την Τετάρτη οδεύοντας προς τις ώρες πριν την αυγή της επόμενης ημέρας. Μετέωρα θα ακτινοβολούν από τον ομώνυμο αστερισμό της βροχής, τον Ταύρο, που τώρα είναι ορατός ψηλά στο νοτιοανατολικό ουρανό αργά το βράδυ. Κοιτάξτε προς τα κάτω από τον Ταύρο για να μην χάσετε την δράση.

Ερμής και Στάχυς. Οι πολύ πρωινοί ουρανό-παρατηρητές αναζητήστε προς τα νοτιοανατολικά περίπου 45 λεπτά πριν την ανατολή του ηλίου, την Πέμπτη 6 Νοεμβρίου, τον εσώτατο πλανήτη, καθώς προσεγγίζει τον Στάχυ, το κύριο αστέρι στον αστερισμό της Παρθένου. Το 250 έτη φωτός μακρινό αστέρι θα εμφανιστεί στα δεξιά του αχνού πλανήτη, απέχοντας μόλις 5 μοίρες, το οποίο είναι περίπου ίσο με το πλάτος των τριών μεσαίων δαχτύλων σας στο μήκος του βραχίονα. Για να πιάσετε αυτό το παράξενο, κοσμικό ζευγάρι, βεβαιωθείτε ότι έχετε βρει μια περιοχή παρατήρησης που έχει καθαρή θέα προς τα ανατολικά και κοιτάξτε περίπου 15 μοίρες πάνω από τον ορίζοντα. Κιάλια θα βοηθήσουν στο ψάξιμο.

Άρης και «Χιονόμπαλα». Μετά το σούρουπο, την Πέμπτη 6 Νοεμβρίου, αναζητήστε το κόκκινο πλανήτη λιγότερο από 1 μοίρα από το μεγαλοπρεπή σφαιρωτό σμήνος αστέρων Μεσιέ 22 (Μ22), που κρέμεται χαμηλά στα νοτιοδυτικά. Το σχήμα μπάλας του σμήνους, 10.400 έτη φωτός μακριά, θα αποτελέσει ένα εντυπωσιακό θέαμα, καθώς κρέμεται λιγότερο από 1 μοίρα μακριά από την επάνω δεξιά πλευρά του κόκκινου πλανήτη. Λάμποντας στο μέγεθος 5.1, το Μ22 θεωρείται ένα από τους καλύτερους θησαυρούς του βαθέως ουρανού. Είναι κρυμμένο στον αστερισμό του Τοξότη και μπορείτε να το βρείτε εύκολα τώρα, χάρη στην εγγύτητά του με τον γειτονικό μας πλανήτη, τον Άρη. Αποτελώντας σπίτι σε 500.000 αστέρια, το σμήνος εμφανίζεται περίπου τόσο μεγάλο στον ουρανό σαν την πανσέληνο, αλλά θα χρειαστείτε κιάλια (ή ακόμα καλύτερα ένα ερασιτεχνικό τηλεσκόπιο) για να δείτε τις λεπτομέρειες.

Η Σελήνη και Το Μάτι Του Ταύρου. Νωρίς το βράδυ του Σαββάτου, 8 Νοεμβρίου, κοιτάξτε για την ημισέληνο να ανατέλλει δίπλα σε ένα από τα φωτεινότερα αστέρια στον νυχτερινό ουρανό, δημιουργώντας ένα εκπληκτικό θέαμα. Η Σελήνη θα «παρκάρει» 1,5 μοίρες προς τα αριστερά του 66 έτη φωτός μακρινού Aldebaran, το κόκκινο μάτι του Ταύρου, ένας αστερισμός γνωστός στους περισσότερους αστροπαρατηρητές.

 

Photo Credit: N. A. SHARP, REU PROGRAM/NOAO/AURA/NSF

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ειρήνη Μαντζουράνη

Facebook Page: https://www.facebook.com/nightskygreece