Αστρονομία

Έξι Αστρονομικά Γεγονότα, Αυτή Την Εβδομάδα: Ο Άρης Συναντά Το Νεφέλωμα Λιμνοθάλασσας και Ένα Σμήνος Αστέρων

Σελήνη και Άρης. Περίπου 30 λεπτά μετά τη δύση του ηλίου, την Δευτέρα 27 Οκτωβρίου, κοιτάξτε προς τα χαμηλά νοτιοδυτικά για το μισοφέγγαρο και το πορτοκαλόχρωμο Άρη στα αριστερά του. Ο κόκκινος πλανήτης φαίνεται λιγότερο από 10 μοίρες μακριά από το φεγγάρι, το οποίο είναι μικρότερο από το πλάτος της γροθιάς σας στο μήκος του βραχίονα. Μέχρι το επόμενο βράδυ το φεγγάρι θα έχει υψωθεί πάνω από τον Άρη.

Το Νεφέλωμα Λιμνοθάλασσας. Ως προστιθέμενη πρόκληση για τους χρήστες τηλεσκοπίων, ο κόκκινος πλανήτης θα εμφανιστεί δίπλα στο φημισμένο Νεφέλωμα Λιμνοθάλασσας, που βρίσκεται στον αστερισμό του Τοξότη. Επίσης γνωστό ως Messier 8, το γιγάντιο εργοστάσιο αστεριών βρίσκεται περίπου 5.200 έτη φωτός από τη Γη. Είναι ακόμη ορατό ως μία θολή οβάλ κηλίδα με κιάλια.

Αιγόκερως. Μετά το σούρουπο, την Πέμπτη 30 Οκτωβρίου, κοιτάξτε για το πρώτο τέταρτο του φεγγαριού να κάθετε δίπλα σε δύο διπλά αστέρια στον αστερισμό του Αιγόκερου. Κοιτάξτε στα δεξιά της Σελήνης για το αχνό σύστημα αστέρων β Αιγόκερω. Επίσης γνωστό και με την αραβική ονομασία του Νταμπίχ (Dabih), αυτό το ευρύ διπλό αστέρι περίπου 330 έτη φωτός μακριά είναι αμυδρά ορατό με γυμνό μάτι, αλλά πραγματικά φαίνεται καλύτερα με κιάλια. Τα κιάλια θα αναδείξουν πραγματικά το πολύ πιο αμυδρό, 6.1 μεγέθους συνοδό άστρο. Πάνω δεξιά του φεγγαριού είναι ένα άλλο διπλό αστέρι ορατό με γυμνό μάτι γνωστό ως α Αιγόκερω, ή Αλτζέντι (Algedi). Φυσικά άσχετα μεταξύ τους, το λαμπρότερο μέλος (3.6 μέγεθος) του δυαδικού συστήματος βρίσκεται 109 έτη φωτός μακριά, ενώ το άλλο (4.2 μέγεθος) είναι 690 έτη φωτός μακριά.

Αετός και Νότιος Ιχθύς. Την νύχτα του Halloween, 31 Οκτωβρίου, δείτε το φεγγάρι να ευθυγραμμίζεται με δύο πολύ απομακρυσμένα αστέρια πάνω από το νότιο ορίζοντα. Κοιτάξτε τέρμα αριστερά κάτω από το φεγγάρι για το λαμπρό αστέρι Φομαλώ (Fomalhaut) στον αστερισμό Νότιος Ιχθύς. Πολύ πάνω δεξιά της σελήνης είναι το λαμπρό αστέρι του καλοκαιριού Αλτάιρ (Altair),  το λαμπρότερο μέλος του αστερισμού του Αετού.

Ο Ερμής Ανατέλλει. Οι πολύ πρωινοί ουρανό-παρατηρητές που είναι ξύπνιοι τα ξημερώματα το Σάββατο 1 Νοεμβρίου, θα βρείτε τον εσώτατο πλανήτη του ηλιακού μας συστήματος, στην καλύτερη πρωινή εμφάνισή του για φέτος. Την ημέρα εκείνη, απέχει πιο μακριά από τον ήλιο, που βρίσκεται 19 μοίρες δυτικά του ήλιου και εμφανίζεται περίπου 9 μοίρες (μικρότερο από το πλάτος της γροθιάς σας στο μήκος του βραχίονα) πάνω από τον νοτιοανατολικό ορίζοντα περίπου 45 λεπτά πριν την ανατολή του ηλίου. Ο Ερμής λάμπει πλέον στο μέγεθος -0.6, γεγονός που τον καθιστά αρκετά φωτεινό για να τον εντοπίσετε με γυμνό μάτι, αλλά με κιάλια θα είναι ακόμα πιο εύκολο. Οι χρήστες τηλεσκοπίων μπορεί να παρατηρήσουν ότι ο Ερμής έχει την εμφάνιση ενός τετάρτου της Σελήνης, καθώς φωτίζεται από το πλάι σε αυτό το σημείο της τροχιάς του γύρω από τον ήλιο.

Άρης και Σμήνος Αστέρων. Καθώς πέφτει το βραδινό λυκόφως την Κυριακή 2 Νοεμβρίου, οι χρήστες τηλεσκοπίων θα μπορούν να ψάξουν για τον κόκκινο πλανήτη παρκαρισμένο δίπλα στο σφαιρωτό σμήνος αστέρων Messier 28 στον αστερισμό του Τοξότη. Το M28 είναι περίπου 18.000 έτη φωτός από τη Γη και εκτείνεται κατά μήκος περίπου 60 έτη φωτός στον ουρανό.

 

Photo Credit: NOAO/AURA/NSF

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ειρήνη Μαντζουράνη

Facebook Page: Night Sky Greece, https://www.facebook.com/nightskygreece