Αστρονομία

Πέντε Αστρονομικά Γεγονότα, Αυτή Την Εβδομάδα: Τα Μετέωρα Του Ωρίωνα, Κρυμμένος Ήλιος και Ζωδιακό Φως

Οι Ωριωνίδες Κορυφώνονται. Τις ώρες πριν την αυγή της Τρίτης 21 Οκτωβρίου και τα επόμενα ξημερώματα, κορυφώνεται η βροχή μετεώρων από Ωριωνίδες, με περίπου 20 πεφταστέρια να γεμίζουν τον ουρανό ανά ώρα. Οι Ωριωνίδες φαίνεται να ακτινοβολούν από τον ομώνυμο αστερισμό του Ωρίωνα, που ανατέλλει στα βορειοανατολικά λίγο πριν τα μεσάνυχτα αυτή την εποχή του έτους. Ο Ωρίωνας είναι ένας από τους ευκολότερους αστερισμούς να αναγνωρίσει κανείς, χάρη στα τρία φωτεινά αστέρια που παρατάσσονται σε μια τέλεια γραμμή, σηματοδοτώντας την μυθική του ζώνη.

Ο Ερμής Το Πρωί. Όσοι ξυπνούν νωρίς την Τετάρτη 22 Οκτωβρίου, έχουν μια ευκαιρία για να εντοπίσουν τον άπιαστο εσώτατο πλανήτη στο ηλιακό μας σύστημα, ο οποίος θα βρίσκεται πολύ χαμηλά πάνω από τον ανατολικό ορίζοντα την αυγή. Κιάλια και τηλεσκόπια θα σας βοηθήσουν να σαρώσετε τον ουρανό για τον αμυδρό Ερμή, όπως και η λεπτή ημισέληνο που εμφανίζεται σκαρφαλωμένη πάνω από το μικροσκοπικό πλανήτη. Τα δύο αντικείμενα θα εμφανίζονται να απέχουν περίπου 5 μοίρες, ίσο με το πλάτος της γροθιάς σας στο μήκος του βραχίονα. Ο Ερμής παρατηρείται καλύτερα από μια θέση με μία εντελώς ανεμπόδιστη θέα προς τον ανατολικό ορίζοντα, περίπου μισή ώρα πριν από την ανατολή.

Ζωδιακό Φως. Περίπου μία ώρα πριν από την ανατολή του ηλίου την Πέμπτη 23 Οκτωβρίου, και για τις επόμενες δύο εβδομάδες, έμπειροι ουρανό-παρατηρητές στο βόρειο ημισφαίριο μπορούν να κυνηγήσουν ένα από τα πιο φευγαλέα των αστρονομικών φαινομένων – το ζωδιακό φως. Αυτή η δέσμη φωτός σε σχήμα πυραμίδας συγχέεται εύκολα με τα φώτα μιας μακρινής πόλης ακριβώς πάνω από το σκοτεινό ορίζοντα στην ύπαιθρο. Έχει επίσης κληθεί ως «ψεύτικη αυγή». Αλλά αυτό το φως είναι πιο αιθέριο, προκαλείται από το φως του ήλιου που αντανακλάται από κοσμική σκόνη μεταξύ των πλανητών. Η καλύτερη στιγμή για να δείτε αυτό το αμυδρό φως του ουρανού είναι περίπου μία ώρα πριν από την ανατολή του ηλίου, κοιτάζοντας προς τον ανατολικό ορίζοντα από τη σκοτεινή ύπαιθρο. Αυτό το ουράνιο φαινόμενο είναι στην πραγματικότητα η αντανάκλαση δισεκατομμυρίων σωματιδίων μεγέθους σκόνης που έχει μείνει πίσω στο διαπλανητικό διάστημα αφού σχηματίστηκαν οι πλανήτες περίπου 4,6 δισεκατομμύρια χρόνια πριν. 

Μερική Έκλειψη Ηλίου. Καθώς έχουμε Νέα Σελήνη την Πέμπτη 23 Οκτώβρη, θα εμφανιστεί να κρύβει εν μέρει τον ήλιο για το μεγαλύτερο μέρος του απογεύματος για τους θεατές σε όλη τη Βόρεια Αμερική. Από το ανατολικό τμήμα της ηπείρου, η μερική έκλειψη θα είναι ακόμα σε εξέλιξη στα μέσα του το απογεύματος καθώς ο ήλιος δύει. Οι καλύτερες ευκαιρίες για να δείτε την έκλειψη θα είναι στην Αλάσκα και στο Γιούκον του Καναδά και στα Βορειοδυτικά Εδάφη, όπου πάνω από το 80% του ήλιου θα κρυφτεί από το φεγγάρι.

Υπενθύμιση: Μην κοιτάτε ποτέ τον ήλιο απευθείας με απροστάτευτα μάτια και πάντα να χρησιμοποιείτε αντηλιακά φίλτρα.

Ο Κρόνος. Μία πρόκληση για κιάλια. Κοιτάξτε προς τον πολύ χαμηλό νοτιοδυτικό ορίζοντα το σούρουπο, το Σάββατο 25 Οκτωβρίου, για τις τελευταίες θέες από τον Κρόνο πριν χαθεί στο έντονο φως του ήλιου. Θεωρείται το στολίδι του ηλιακού συστήματος, ο Κρόνος, κυριαρχεί νωρίς το βράδυ στον ουρανό για το περισσότερο από το καλοκαίρι και το φθινόπωρο. Τώρα βουλιάζει γρήγορα στο βραδινό ουρανό, καθώς κατευθύνεται πίσω από τον ήλιο πριν επιστρέψει στους πρωινούς ουρανούς στα τέλη Νοεμβρίου. Συμβουλή: Δοκιμάστε να χρησιμοποιήσετε τη πολύ λεπτή κέρινη ημισέληνο για να βρείτε τον Άρχοντα των Δαχτυλιδιών, ο οποίος θα κρυφτεί μόνο 3 μοίρες κάτω από τη σεληνιακή σφαίρα.

 

Photo Credit: NASA/Voyager 2

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ειρήνη Μαντζουράνη

Facebook Page: https://www.facebook.com/nightskygreece

Blog: http://nightskygreece.blogspot.gr