Αστρονομία

Έξι Αστρονομικά Γεγονότα, Αυτή Την Εβδομάδα: Πράσινος Γίγαντας, Ματωμένο Φεγγάρι και Ένας Δράκος Που Πετάει Φωτιές

Ουρανός Σε Αντίθεση. Ο Ουρανός φτάνει επίσημα σε αντίθεση την Τρίτη 7 Οκτωβρίου. Αυτό σημαίνει ότι ο εξώτατος πλανήτης θα είναι μεγαλύτερος και φωτεινότερος στον ουρανό μας για το έτος. Ο πράσινος παγωμένος γίγαντας θα εμφανιστεί απέναντι στον ουρανό από τον ήλιο, και θα ανατείλει μετά το ηλιοβασίλεμα στον αστερισμό των Ιχθύων, θα βρίσκεται στην πολύ κάτω αριστερή γωνία του αστερισμού Κυκλίσκου. Με μέγεθος 5.7, μπορείτε να δοκιμάσετε να δείτε τον Ουρανό με γυμνό μάτι από τη σκοτεινή ύπαιθρο, αλλά μπορείτε να ξεχωρίσετε πιο εύκολα το μικροσκοπικό πράσινο-μπλε δίσκο του με κιάλια ή ένα μικρό τηλεσκόπιο. Είναι εκπληκτικό να σκεφτεί κανείς ότι αυτός ο γιγάντιος πλανήτης αερίου είναι τόσο μακριά από τη Γη που το φως που αντανακλάται από τα επάνω στρώματα των σύννεφων του κάνει πάνω από δυόμισι ώρες για να ταξιδέψει στο ηλιακό σύστημα και να φτάσει στα μάτια μας.

Σεληνιακή Σύζευξη. Βοηθώντας να εντοπίσουμε τον έβδομο πλανήτη από τον ήλιο, το σχεδόν ολόγιομο φεγγάρι θα είναι μόλις τέσσερις μοίρες στα δεξιά του Ουρανού.

Ματωμένο Φεγγάρι. Στην Αμερική έχουν την ευκαιρία να δουν το φεγγάρι να “καταβροχθίζεται” από τη σκιά της Γης και να γίνεται κόκκινο τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης 8 Οκτωβρίου. Οι καλύτερες εμφανίσεις της Ολικής Σεληνιακής Έκλειψης θα είναι από τη Βόρεια Αμερική και σε όλο τον Ειρηνικό Ωκεανό. Τα πρώτα ίχνη της έκλειψης θα ξεκινήσουν στις 5:15 π.μ. EDT, δηλαδή περίπου 12:15 μ.μ. ώρα Ελλάδος, και με την ολοκλήρωση να αρχίζει στις 6:25 π.μ. EDT, δηλαδή περίπου 13:25 ώρα Ελλάδος.

Βροχή Διαττόντων Αστέρων Από Δρακοντίδες. Κοιτάξτε προς τους υψηλούς βορειοδυτικούς ουρανούς ξεκινώντας μετά το σούρουπο, την Τετάρτη 8 Οκτωβρίου και πάλι την Παρασκευή 10 Οκτωβρίου, για την μικρή βροχή μετεώρων. Όπως οι περισσότερες βροχές μετεώρων, οι Δρακοντίδες πήραν το όνομά τους από τον αστερισμό από τον οποίο φαίνεται να ακτινοβολούν-σε αυτή την περίπτωση τον αστερισμό του Δράκοντα. Η φετινή παράσταση αναμένεται να είναι κατώτερη από το ιδανικό, με την πανσέληνο στον ουρανό κατά τη στιγμή της κορύφωσης της βροχής να σβήνει τα ίχνη της. Ωστόσο, οι παρατηρητές που μπορούν να δουν την σεληνιακή έκλειψη μπορούν να δοκιμάσουν να δουν μερικά πεφταστέρια κατά τη διάρκειά της, καθώς ο ουρανός γίνεται πιο σκούρος. Κατά την κορύφωση της βροχής, ο Δράκοντας θα είναι σχεδόν ψηλά επάνω γύρω στα μεσάνυχτα σε όλο το βόρειο ημισφαίριο. Οι Δρακοντίδες προβάλλονται καλύτερα από την στιγμή που πέφτει το σκοτάδι μέχρι τα μεσάνυχτα, όταν ακτινοβόλο σημείο τους βρίσκεται στο υψηλότερο σημείο του στον ουρανό. Οι διάττοντες αστέρες του Δράκοντα συνίστανται για τους αρχάριους ουρανό-παρατηρητές, αφού θεωρούνται από τους πιο αργούς από κάθε βροχή μετεώρων. Η διαταραχή από μετέωρα προέρχεται στην πραγματικότητα από ένα ρεύμα σωματιδίων σε μέγεθος κόκκων άμμου που απλώνονται κατά μήκος της τροχιάς του κομήτη 21P/Giacobini-Zinner. Όταν η Γη χτυπάει σε αυτό το ρεύμα συντριμμιών, τα σωματίδια του κομήτη διασπώνται στην ανώτερη ατμόσφαιρα, δημιουργώντας τις λωρίδες φωτός.

Σελήνη και Πλειάδες. Καθώς πέφτει το σκοτάδι την Παρασκευή 10 Οκτωβρίου, κοιτάξτε προς την ανατολική πλευρά του ουρανού για το φεγγάρι που είναι τοποθετημένο στον αστερισμό του Ταύρου, ποζάροντας στα δεξιά του ανοικτού σμήνους αστέρων, τις Πλειάδες. Επίσης γνωστό και ως οι Επτά Αδελφές, αυτό το σαν κόσμημα αστρικό σμήνος είναι ορατό με γυμνό μάτι, ακόμη και από τα προάστια. Στα 400 έτη φωτός μακριά, αυτός ο μακρινός θησαυρός του βαθέως ουρανού μοιάζει με μια αχνή, ασαφή ομάδα αστέρων. Ωστόσο, κιάλια και μικρά τηλεσκόπια πραγματικά το φέρνουν σε εκπληκτική εστίαση. Το φεγγάρι και το σμήνος θα εμφανιστεί να απέχει περίπου δέκα μοίρες, ίσο με το πλάτος της γροθιάς σας στο μήκος του βραχίονα.

Η Σελήνη και Το Μάτι Του Ταύρου. Μέχρι το επόμενο βράδυ - Σάββατο 11 Οκτωβρίου - ψάξτε για το ασημί φεγγάρι να ολισθαίνει προς τα κάτω δίπλα στο φωτεινό πορτοκαλί αστέρι Aldebaran. Ο φυσικός δορυφόρος της Γης θα εμφανιστεί να απέχει μόνο τρεις μοίρες από το 68 έτη φωτός μακρινό κόκκινο γίγαντα, ίσο με το πλάτος των τριών μεσαίων δακτύλων σας στο μήκος του βραχίονα. Η παρατήρηση με κιάλια θα είναι ιδιαίτερα όμορφη καθώς το φεγγάρι θα εμφανιστεί να βρίσκεται ακριβώς στη μέση του ξεχωριστού, σχήματος V αστρικού σμήνους, των Υάδων.

 

Καλή Παρατήρηση!!

 

Photo Credit: Στέλιος Στεργίου

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ειρήνη Μαντζουράνη

Facebook Page: Night Sky Greece, https://www.facebook.com/nightskygreece