Αστρονομία

Τέσσερα Αστρονομικά Γεγονότα, Αυτή Την Εβδομάδα: Η Σελήνη Δείχνει Το Νεφέλωμα Του Καρκίνου και Την Καρδιά Του Λιονταριού

Η Σελήνη και Ο Καρκίνος. Τις ώρες πριν την αυγή της Τρίτης 16 Σεπτεμβρίου, οι χρήστες ερασιτεχνικού τηλεσκοπίου μπορούν να κυνηγήσουν το πιο διάσημο, και αναμφισβήτητα το καλύτερο, παράδειγμα από ένα κατάλοιπο υπερκαινοφανούς, χάρη στο φεγγάρι που δείχνει τον δρόμο. Ψάξτε για το εξασθενημένο Νεφέλωμα του Καρκίνου περίπου 4 μοίρες πάνω από το φεγγάρι, ελαφρώς μικρότερο από το πλάτος της γροθιάς σας στο μήκος του βραχίονα. Το νεφέλωμα είναι επίσης εύκολο να βρεθεί περίπου 1 μοίρα βορειοδυτικά από το αστέρι ζ του Ταύρου, η λάμψη του σηματοδοτεί την άκρη από το νότιο κέρατο του Ταύρου. Παρά το γεγονός ότι το Νεφέλωμα του Καρκίνου λάμπει 75.000 φορές φωτεινότερα από τον ήλιο μας, λάμπει αμυδρά στον ουρανό με μέγεθος 8,4. Οι τρέχουσες εκτιμήσεις θέλουν αυτά τα αστρικά συντρίμμια περίπου 6.000 έτη φωτός μακριά από τη Γη. Είναι εκπληκτικό ότι είχε πραγματικά παρατηρηθεί στον ουρανό το 1054 μ.Χ. από Κινέζους αστρονόμους.

Ο Κύκνος Δείχνει Τους Αλτήρες. Μετά το σούρουπο, την Πέμπτη 18 Σεπτεμβρίου, οι ουρανό-παρατηρητές σε όλη τα μέσα βόρεια γεωγραφικά πλάτη μπορούν να κοιτάξουν ευθεία πάνω και να βρουν το φωτεινό καλοκαιρινό αστερισμό του Κύκνου. Διαφορετικά γνωστός ως ο Βόρειος Σταυρός, αυτό το λαμπρό αστρικό μοτίβο είναι εύκολο να εντοπιστεί αυτή την εποχή του έτους, ακόμη και από προάστια με φωτορύπανση. Ενώ το πιο σημαντικό αστέρι του αστερισμού είναι ο Ντενέμπ (Deneb), το δεύτερο φωτεινότερο ο Αλμπιρέο (Albireo), σηματοδοτεί το κεφάλι του Κύκνου, ή αλλιώς το κάτω μέρος του Σταυρού. Χρησιμοποιώντας κιάλια, σαρώστε περίπου 8 μοίρες κάτω από τον Albireo και μπορείτε να παρατηρήσετε αυτό που μοιάζει με αχνό, μικροσκοπικό σαν νέφος, σημείο γνωστό ως το Νεφέλωμα του Αλτήρα ή Messier 27. Το Νεφέλωμα του Αλτήρα είναι ένα σύννεφο αερίου και σκόνης, ότι απέμεινε από τον θάνατο ενός αστέρα σαν το ήλιο, περίπου 1.700 έτη φωτός μακριά. Οι αστρονόμοι δεν έχουν καταφέρει να εντοπίσουν την ακριβή ηλικία του αντικειμένου, αλλά εκτιμούν ότι το προγονικό αστέρι πέθανε περίπου μεταξύ 3.000 έως 15.000 χρόνια πριν.

Η Σελήνη και Ο Δίας. Όσοι ξυπνήσουν νωρίς το Σάββατο 20 Σεπτεμβρίου, ενδέχεται να δουν το φεγγάρι να παρκάρει δίπλα στο λαμπρό Δία. Το εντυπωσιακό ζευγάρι θα εμφανιστεί να απέχει περίπου μόνο 5 μοίρες. Είναι εκπληκτικό να σκεφτεί κανείς ότι ενώ το φως για να αναπηδήσει από τη σεληνιακή επιφάνεια και να φτάσει στο μάτι σας χρειάζεται μόλις 1,3 δευτερόλεπτα, τα φωτόνια από το φως που ανακλάται από το ανώτερο στρώμα σύννεφων του Δία χρειάζονται 49,6 λεπτά για να μας φτάσουν.

Η Σελήνη και Ο Βασιλίσκος. Μέχρι το επόμενο πρωί, την Κυριακή 21 Σεπτεμβρίου, το φεγγάρι θα έχει βυθιστεί στην ανατολή και θα έχει προσεγγίσει το λαμπρότερο αστέρι στον αστερισμό του Λέοντα. Ο Βασιλίσκος, γνωστός στους αρχαίους αστρονόμους ως Cor Leonis - η Καρδιά του Λιονταριού - βρίσκεται περίπου 79 έτη φωτός μακριά από τη Γη. Αυτό το φωτεινό μπλε-άσπρο αστέρι είναι τόσο μακριά από τη Γη που το φως που βλέπουμε από αυτό είναι από το ταξίδι του το 1935.

 

Photo Credit: NASA, ESA, J. Hester, A. Loll (ASU)

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ειρήνη Μαντζουράνη

Facebook Page: Night Sky Greece, https://www.facebook.com/nightskygreece