Αστρονομία

Πέντε Αστρονομικά Γεγονότα Αυτή Την Εβδομάδα: Η Σελήνη Συναντά Τον Άρη, Ενώ Ο Πλούτωνας Είναι Στα Καλύτερά Του

Οι ουράνιες απολαύσεις αφθονούν τις επόμενες ημέρες, τόσο για αρχάριους ουρανό-παρατηρητές όσο και για έμπειρους αστρονόμους.

Η Αφροδίτη και Ο Aldebaran. Κοιτάξτε προς τον ανατολικό ουρανό τα ξημερώματα της 1ης Ιουλίου για ένα προκλητικό ουράνιο συνδυασμό δύο φωτεινών αντικειμένων κρυμμένων στο έντονο φως της αυγής. Το αστρικό ραντεβού θα είναι ορατό με γυμνό μάτι, αλλά θα είναι μια πρόκληση για να το δείτε. Η Αφροδίτη θα φαίνεται σκαρφαλωμένη πάνω από τον Aldebaran, το αστέρι οδηγός του χειμωνιάτικου αστερισμού του Ταύρου. Τόσο ο πλανήτης όσο και το αστέρι θα εμφανιστούν περίπου 4 μοίρες χώρια, που σημαίνει ότι εύκολα θα καλυφθούν από τη γροθιά σας στο μήκος του βραχίονα. Η καλύτερη ευκαιρία σας για να παρακολουθήσετε αυτή το γεγονός θα είναι να χρησιμοποιήσετε κιάλια για να σαρώσετε το χαμηλό ορίζοντα: η Αφροδίτη θα σας καθοδηγήσει για το κόκκινο γιγάντιο αστέρι, που βρίσκεται περίπου 65 έτη φωτός μακριά. Ενώ ο Ταύρος μπορεί να είναι δύσκολος στόχος αυτή τη εποχή του έτους, δεδομένου ότι δύει πολύ σύντομα μετά την δύση του ηλίου, από το Δεκέμβριο μέχρι το Φεβρουάριο ο μυθικός Ταύρος βολτάρει σε πρώτο πλάνο στον νυχτερινό ουρανό.

Η Γη Στο Αφήλιο. Την Πέμπτη 3 Ιουλίου, στις 22:59 UT (δηλαδή 05:59 ώρα Ελλάδος) η Γη φτάνει στο πλέον απομακρυσμένο σημείο από τον ήλιο για φέτος, που ονομάζεται αφήλιο. Ο πλανήτης μας θα είναι ακριβώς 1,01668 αστρονομικές μονάδες, ή152,093,163.5 χιλιόμετρα (94,506,310.3 μίλια), μακριά από τον ήλιο μας. Επειδή η τροχιά της Γης είναι σχεδόν κυκλική, η συνάντηση αυτού του μήνα είναι μόνο 3% πιο μακριά από ότι όταν φτάνουμε την πιο κοντινή απόσταση στον ήλιο, τον Ιανουάριο, που ονομάζεται περιήλιο.

Ο Πλούτωνας Στα Καλύτερά Του. Την Παρασκευή 4 Ιουλίου, ο Πλούτωνας φτάνει στην αντίθεση, που σημαίνει ότι κάθεται στον ουρανό απέναντι από τον ήλιο και είναι ορατός όλη τη νύχτα. Για τους ουρανό-παρατηρητές, αυτό σημαίνει ότι ο νάνος πλανήτης φαίνεται επίσημα πιο λαμπρός για το 2014, αλλά επειδή λάμπει στο 14,1 μέγεθος, ο Πλούτωνας είναι μόνο ένας στόχος για μεσαία και μεγάλα ερασιτεχνικά τηλεσκόπια, αυτά με τουλάχιστον 8-12  ιντσών καθρέφτες, από μια σκοτεινή τοποθεσία. Η πρόκληση προκύπτει από την διακριτικότητα του Πλούτωνα στο έναστρο φόντο, έτσι το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε για να τον εντοπίσετε είναι να συμβουλευτείτε έναν λεπτομερή αστρικό χάρτη, με τη θέση του Πλούτωνα να επισημαίνεται ευκρινέστατα. Αυτό που κάνει το κυνήγι του Πλούτωνα ακόμα πιο δύσκολο είναι ότι αυτή τη στιγμή κρύβεται στον αστερισμό του Τοξότη, ανάμεσα στα αμέτρητα αστέρια της περιοχής νότια του Γαλαξία. Για εκείνους που θα επιχειρήσουν να τον ψάξουν, ο Πλούτωνας θα εμφανιστεί λιγότερο από 0,1 μοίρα ανατολικά του πολύ πιο φωτεινού 7ου μεγέθους αστεριού BB του Τοξότη.

Η Σελήνη και Ο Άρης. Μετά το σούρουπο το Σάββατο 5 Ιουλίου, αναζητήστε το φεγγάρι να έχουν μια πολύ κοντινή συνάντηση με τον κόκκινο πλανήτη. Από τη Βόρεια Αμερική θα εμφανίζονται να χωρίζονται από μόλις 0,2 μοίρες. Εν τω μεταξύ, τυχεροί παρατηρητές στη Νότια Αμερική, θα δείτε το φεγγάρι να αποκρύπτει πραγματικά τον πλανήτη.

Η Δήμητρα και Η Εστία. Την Κυριακή 6 Ιουλίου, καθώς απολαμβάνετε την συνάντηση της Σελήνης και του Άρη, ελέγξτε άλλη μία κοσμική μονομαχία ανάμεσα σε δύο από τους μεγαλύτερους και φωτεινότερους αστεροειδείς στον ουρανό, την Δήμητρα (Ceres) και την Εστία (Vesta). Η στενή επαφή είναι η πιο κοντινή προσέγγιση μεταξύ τους, από τότε που ανακαλύφθηκαν πάνω από διακόσια χρόνια πριν. Κατά τη διάρκεια αυτής της συνάντησης, η Δήμητρα θα εμφανιστεί να απέχει περίπου το ένα τρίτο του πλάτους της σελήνης από την 4 Εστία στον αστερισμό της Παρθένου. Με την Εστία να λάμπει με μέγεθος 7,1 και την Δήμητρα με 8,5 , το βραχώδες ζευγάρι μπορεί να παρατηρηθεί με τίποτα περισσότερο από κιάλια ή ένα μικρό ερασιτεχνικό τηλεσκόπιο. Η σύνοδος θα πραγματοποιηθεί ακριβώς κάτω (περίπου 1,5 μοίρες νότια) του 3ου μεγέθους αστεριού ζ της Παρθένου. Αυτό το διάστημα που χωρίζει τους αστεροειδείς από το αμυδρό με γυμνό μάτι αστέρι στην Παρθένο είναι ίσο με τρεις σεληνιακούς δίσκους δίπλα-δίπλα.

 

Photo Credit: NASA

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ειρήνη Μαντζουράνη