Αστρονομία

Τέσσερα Αστρονομικά Γεγονότα, Αυτήν Την Εβδομάδα: Κομήτης-Πρόκληση, Αστρικό Τρίο και Πλανητικά Ζευγαρώματα

Κομήτης-Πρόκληση. Τώρα που η πολύ διαφημισμένη, αλλά μάλλον απογοητευτική βροχή μετεωριτών Καμηλοπαρδαλίδες ήρθε και έφυγε, ο μητρικός της κομήτης, ο 209P/LINEAR, κάνει την πιο κοντινή προσέγγισή του στη Γη, αρχής γενομένης από τις 27 Μαΐου. Την περασμένη εβδομάδα έλαμπε υποτονικά με μόλις 13ο μέγεθος, αλλά οι προβλέψεις δείχνουν μια γρήγορη τόνωση στην φωτεινότητα σε μέγεθος 11 και ενδεχομένως ακόμη και μεγέθους 10 αυτή την εβδομάδα. Θα είναι ένας άξιος στόχος για τηλεσκόπια μεσαίου μεγέθους, τουλάχιστον έξι έως οκτώ ίντσες σε διάμετρο κάτω από έντονο προαστιακό ουρανό και για μικρότερα τηλεσκόπια στην σκοτεινή ύπαιθρο. Την Πέμπτη ο κομήτης θα είναι μόλις πέντε εκατομμύρια μίλια (οκτώ εκατομμύρια χιλιόμετρα) από τον πλανήτη μας, περίπου 20 φορές την απόσταση μεταξύ της Γης και της Σελήνης μας. Κατά τη διάρκεια της εβδομάδας, ο LINEAR θα γλιστρήσει μέσα από τους χαμηλούς νοτιοδυτικούς αστερισμούς Εξάς και Ύδρα, Κόραξ και Κρατήρα, γεγονός που τον καθιστά ολοένα και πιο δύσκολο στόχο για τους ουρανό -παρατηρητές στο βόρειο ημισφαίριο. Και θα κινείται αρκετά γρήγορα - περίπου μισή μοίρα την ώρα - το ίδιο με το πλάτος της πανσελήνου.

Tρίο Με Τον Αρκτούρο. Μετά το σούρουπο την Τετάρτη 29 Μαΐου, κοιτάξτε νότια για τρία από τα φωτεινότερα "αστέρια" σε αυτό το τμήμα του ουρανού. Στην κορυφή του τριγώνου είναι το πορτοκαλί αστέρι Αρκτούρος, γνωστός στη μυθολογία και ως «φύλακας της αρκούδας». Βρίσκεται στον αστερισμό του Βοώτη, που είναι σε σχήμα χαρταετού, κάτω από τον αστερισμό της Μεγάλης Άρκτου. Ο Αρκτούρος θεωρείται το τέταρτο πιο λαμπρό αστέρι στον ουρανό όλη τη νύχτα. Είναι πραγματικά ένα τεράστιο, περίπου 20 εκατομμύρια μίλια (32.186.880 χιλιόμετρα) σε εύρος - 25 φορές ευρύς όσο ο ήλιος μας. Επειδή είναι 36,7 έτη φωτός από τη Γη, βλέπουμε τον Αρκτούρο σήμερα όπως εμφανιζόταν πίσω τον Απρίλιο του 1977. Τα δύο άστρα που βρίσκονται κάτω στο σχήμα του τριγώνου είναι στην πραγματικότητα οι πλανήτες Κρόνος και Άρης. (Ο Κρόνος βρίσκεται επίσης στον αστερισμό του Ζυγού, και ο Άρης στην Παρθένο.)

Ο Ερμής Αποκαλύπτεται. Την Παρασκευή 30 Μαΐου, κοιτάξτε προς το πολύ χαμηλό δυτικό ορίζοντα για ένα σαν ξυράφι λεπτό μισοφέγγαρο. Το φεγγάρι θα είναι μόνο 6 μοίρες κάτω αριστερά του αμυδρού πλανήτη Ερμή, τον εσώτατο πλανήτη στο ηλιακό μας σύστημα. Το κοσμικό ζεύγος θα είναι μόνο 10 μοίρες πάνω από τον τοπικό ορίζοντα, περίπου το πλάτος της γροθιάς σας στο μήκος του βραχίονα, οπότε θα χρειαστείτε καθαρό οπτικό πεδίο.

Η Σελήνη Προσεγγίζει Τον Δία. Το Σάββατο 31 Μαΐου και την Κυριακή 1η Ιουνίου, το κέρινο μισοφέγγαρο βρίσκεται υψηλότερα, παίρνοντας τη θέση του παράλληλα με το λαμπρό πλανήτη Δία στο λυκόφως του ηλιοβασιλέματος. Σχεδιάστε μια νοητή γραμμή από το φεγγάρι μέσα από τον Δία, και το επόμενο λαμπρό αστέρι που θα βρείτε, 33 έτη φωτός μακριά, είναι ο Πολυδεύκης, ένα από τα από τα δίδυμα αστέρια στον αστερισμό των Διδύμων.

 

Photo Credit: Michael Jager

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ειρήνη Μαντζουράνη