Αστρονομία

Πέντε Αστρονομικά Γεγονότα, Αυτήν Την Εβδομάδα: Ο Δίας Βυθίζεται, Ο Ερμής Ανεβαίνει και Η Αφροδίτη Πλησιάζει Το Φεγγάρι

Κοσμικό Τρίο. Τη Δευτέρα 19 Μαΐου, κοιτάξτε το νοτιοδυτικό ορίζοντα λίγο μετά το σούρουπο και δείτε τρία από τα φωτεινότερα αστέρια της άνοιξης σιγά-σιγά να ξεθωριάζουν στην λάμψη του λυκόφωτος. Ξεκινώντας από αριστερά είναι ο Προκύων, το πιο λαμπρό μέλος του αστερισμού Μικρός Κύων, ο βασιλιάς όλων των πλανητών, ο Δίας και τέλος, η κιτρινωπή Αίγα, το αστέρι οδηγός του αστερισμού Ηνίοχου. Και τα τρία αστέρια κυριαρχούν τους ουρανούς ακριβώς μετά το ηλιοβασίλεμα. Ο Δίας είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακός με κιάλια και μικρά ερασιτεχνικά τηλεσκόπια, τα οποία αποκαλύπτουν τη συνοδεία του από τους τέσσερις μεγάλους δορυφόρους του και τα πολύχρωμα σύννεφα στην επιφάνεια του. Δείτε τώρα αυτό το ουράνιο σόου, πριν το κοσμικό τρίο θαφτεί στην λάμψη του ηλιοβασιλέματος, καθώς οδεύουμε προς τον Ιούνιο.

Ο Ποσειδώνας και Η Σελήνη. Την Τετάρτη 21 Μαΐου, το φεγγάρι μας βοηθά να βρούμε τον μακρινό, παγωμένο μπλε γίγαντας νωρίς το πρωί στους ουρανούς. Στραφείτε στο νοτιοανατολικό ουρανό πριν την τοπική αυγή και απολαύστε την ομορφιά της ημισελήνου. Όσοι έχουν ερασιτεχνικά τηλεσκόπια μπορούν να κοιτάξουν προς τα άκρα δεξιά του φεγγαριού το πρωί για ένα μικρό, αμυδρό, μεγέθους 7.8 δίσκο – τον Ποσειδώνα. Ο πλανήτης και το φεγγάρι θα χωρίζονται όχι περισσότερο από 5 μοίρες, ίσο με το πλάτος των τριών μεσαίων δακτύλων σας στο μήκος του βραχίονα.

Έκπληξη Διαττόντων Αστέρων. Το Σάββατο 24 Μαΐου παρακολουθήστε μία πιθανή – πρωτοφανής - βροχή μετεωριτών. Η Γη μπορεί να διαπεράσει μέσα από ρεύμα συντριμμιών που άφησε πίσω του ο κομήτης 209P/LINEAR. Το πέρασμα μπορεί να δημιουργήσει ένα μπουρίνι από διάττοντες αστέρες. Ορισμένοι εμπειρογνώμονες αισιοδοξούν ότι ο ρυθμός των μετεωριτών μπορεί ακόμη και να περάσει τους 200 ανά ώρα! Μείνετε συντονισμένοι για περισσότερες λεπτομέρειες.

Ο Ερμής Λάμπει. Ο πιο φευγαλέος από όλους τους πλανήτες με γυμνό μάτι, ο Ερμής, σιγά-σιγά αναδύεται από το εκτυφλωτικό φως του ήλιου που δύει, εκεί όπου ήδη βρισκόταν τις τελευταίες εβδομάδες. Την Κυριακή 25 Μαΐου, ο εσώτατος πλανήτης του ηλιακού μας συστήματος φτάνει την μέγιστη απόσταση από τον ήλιο από την οπτική πλευρά της Γης και με αυτό προσφέρει στους ουρανό -παρατηρητές την καλύτερη θέα του Ερμή το βράδυ για ολόκληρο το έτος. Για να εντοπίσετε τον Ερμή, θα πρέπει να βρείτε μια θέση που να έχει μια σαφή οπτική γραμμή μέχρι το δυτικό ορίζοντα. Αρχίστε να ψάχνετε για το μικρό πλανήτη περίπου 30 λεπτά μετά το τοπικό σας ηλιοβασίλεμα, περίπου 12 μοίρες πάνω από τον ορίζοντα. Δεδομένου ότι είναι αιώνια ενσωματωμένος στο λυκόφως του ηλιοβασιλέματος, ο Ερμής θα αποτελεί πάντα μια πρόκληση για να τον βρείτε. Δοκιμάστε να χρησιμοποιήσετε κιάλια για να σαρώσετε την ουράνια περιοχή - θα πρέπει να το κάνει πολύ πιο εύκολο να εντοπίσετε αυτό το αχνό αντικείμενο. Φυσικά, αφού μάθετε πού ακριβώς να ψάξετε στον ουρανό, δοκιμάστε να τον αντικρίσετε με τα γυμνά σας μάτια. Από τις αρχές Ιουνίου, ο μικρός αυτός κόσμος θα έχει βυθιστεί πιο κοντά στον ήλιο και θα είναι πολύ δύσκολο να τον δούμε, έτσι βγείτε έξω με την πρώτη ευκαιρία και ρίξτε μια ματιά στον πλανήτη.

Η Αφροδίτη και Η Σελήνη. Αξίζει να ρίξουμε μια ματιά έξω προς το χαμηλό ανατολικό ουρανό περίπου μία ώρα πριν από την τοπική ανατολή του ηλίου την Κυριακή 25 του Μάη, για να δούμε την ημισέληνο να ποζάρει με την Αφροδίτη. Οι δύο κόσμοι θα έχουν μία ιδιαίτερα εντυπωσιακή στενή επαφή, λιγότερο από 3 μοίρες. Αυτό το αστρονομικό γεγονός σίγουρα θα είναι μια μεγάλη ευκαιρία για φωτογραφία.

 

PHOTO CREDIT: NASA/JohnsHopkinsUniversity Applied Physics Laboratory/Carnegie Institution ofWashington

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ειρήνη Μαντζουράνη