Αναλύσεις

Σε βαθύ γαλάζιο φόντο...

Σε βαθύ γαλάζιο φόντο...

έκδοση: 21/3/2017/14:20


Οργανωμένο σύστημα χαμηλών πιέσεων, κινείται από τις ακτές της Τυνησίας προς το Λιβυκό Πέλαγος (εικ.1) και προβλέπεται να επηρεάσει την Νότια Ελλάδα ως εξής:


α)Συνεσφιγμένο μέτωπο που περιελίσσεται στα Βόρεια κράσπεδα του χαμηλού βαρομετρικού, προβλέπεται να σταθεροποιηθεί για αρκετές ώρες, από τις βραδινές ώρες της Τρίτης μέχρι και τις απογευματινές ώρες της Τετάρτης, σε μία θέση μεταξύ της θάλασσας των Κυθήρων, του Νότιου Αιγαίου και των Δωδεκανήσων όπου και θα επικρατήσει πυκνή συννεφιά, ικανή να δώσει βροχές και καταιγίδες σποραδικού χαρακτήρα. Από το σύστημα αυτό, αναμένεται να επηρεαστεί η Κρήτη, τα Δωδεκάνησα, η Δυτική και Νότια Πελοπόννησος και, ενδεχομένως, παροδικά, τμήματα των Νότιων Κυκλάδων και της Ανατολικής Στερεάς Ελλάδας (εικ.2 - προγνωστικός χάρτης υετού από το WRF για τις πρωινές ώρες της Τετάρτης, οπότε και το σύστημα αναμένεται να προσεγγίζει την Κρήτη). 


Τα φαινόμενα από αυτό το σύστημα, αναμένεται να είναι πιο αξιόλογα στην Κρήτη, στα Δωδεκάνησα και την Νότια Πελοπόννησο, όπου η πιθανότητα καταιγίδων είναι μεγαλύτερη. Σε αυτές τις περιοχές, προβλέπεται να παρατηρηθεί και αξιόλογη μεταφορά κονιορτού, από την Βόρεια Αφρική, οπότε τα φαινόμενα θα έχουν τον χαρακτήρα λασποβροχών.

β)Η εγκατάσταση ψυχρότερων και ασταθέστερων αερίων μαζών πάνω από τις έντονα θερμαινόμενες, από την ηλιακή ακτινοβολία, περιοχές της ηπειρωτικής Ελλάδας, θα ευνοήσει την διαμόρφωση εν δυνάμει ασταθών συνθηκών (εικ.3 - Showalter Index) και την ανάπτυξη νεφώσεων κατακόρυφης ανάπτυξης, ικανών να δώσουν όμβρους τοπικού χαρακτήρα. Το ενδεχόμενο εκδήλωσης αξιόλογων φαινομένων "θερμικού χαρακτήρα", είναι περιορισμένο και αφορά κυρίως την Πελοπόννησο και την Κρήτη (σε περίπτωση όπου ανοίξει ο καιρός και επικρατήσουν ασθενείς άνεμοι). Στις υπόλοιπες περιοχές (που αφορούν κυρίως ορεινά τμήματα της κεντρικής ηπειρωτικής Ελλάδας), τα φαινόμενα προβλέπεται να έχουν τοπικό χαρακτήρα και περιορισμένη διάρκεια.


Με την απομάκρυνση του συστήματος προς την Ανατολική Μεσόγειο, όπου και αναμένεται να διαλυθεί σταδιακά, και την εγκατάσταση πεδίου υψηλών πιέσεων στην περιοχή των Βαλκανίων, από τις μεσημεριανές ώρες της Τετάρτης και μέχρι την Παρασκευή, τουλάχιστον, αναμένεται να δημιουργηθεί βαροβαθμίδα (διαφορά πίεσης) που θα πυροδοτήσει την πνοή Βόρειου ρεύματος στην περιοχή του Αιγαίου και της Ανατολικής Ελλάδας (εικ.4) (που για πρώτη φορά εφέτος, θα έχει πολλά χαρακτηριστικά "Μελτεμιού"), το οποίο θα μεταφέρει σημαντικά ξηρότερες αέριες μάζες, με αποτέλεσμα τον περιορισμό της αστάθειας και της υγρασίας, και την επικράτηση γενικά αίθριου καιρού στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας.


Το Βοριαδάκι, τοπικά ενισχυμένο σε περιοχές του Αιγαίου, θα είναι σχετικά θερμό, και σε συνδυασμό με την καθαρή ατμόσφαιρα, θα συντελέσει στην διαμόρφωση αρκετά θερμών συνθηκών, στο μεγαλύτερο μέρος της ηπειρωτικής Ελλάδας όπου η μέγιστη θερμοκρασία, μέχρι και την Κυριακή τουλάχιστον, θα αγγίζει και, τοπικά, θα ξεπερνά τους 20°C. 

Κατ'αυτό τον τρόπο, ο εορτασμός της Παγκόσμιας ημέρας Μετεωρολογίας, την Πέμπτη 23 Μαρτίου και ο εορτασμός της Εθνικής Επετείου της 25ης Μαρτίου, προβλέπεται να γίνει στις περισσότερες περιοχές, σε βαθύ γαλάζιο φόντο!

 

 

Γεώργιος Παπακωστόπουλος

Υπεύθυνος προγνώσεων καιρού - SiMeteo.gr


 Click εδώ για λεπτομερή πρόγνωση καιρού για την περιοχή που σας ενδιαφέρει*

*Οι τοπικές προγνώσεις και οι χάρτες καιρού, παράγονται αυτόματα, δύο φορές την ημέρα, με την χρήση μοντέλων προσομοίωσης και ενδέχεται να διαφέρουν από την εικόνα που δίνεται στην παραπάνω πρόγνωση.