Αναλύσεις

Άρωμα καλοκαιριού στην καρδιά του Φθινοπώρου

 

Μετά από δύο "δροσερές" εβδομάδες, κατά την διάρκεια των οποίων ο Βοριάς κυριάρχησε και η θερμοκρασία εκυμάνθη σε επίπεδα ανάλογα και, κατά διαστήματα, μικρότερα των μέσων κλιματικών τιμών, η θερμοκρασία παρουσιάζει άνοδο, μέρα με την ημέρα, η οποία αναμένεται να κορυφωθεί την Πέμπτη.

Ήδη, κατά την διάρκεια της Δευτέρας, το θερμόμετρο έδειξε τιμές μεγαλύτερες των 25°C σε αρκετές περιοχές της ηπειρωτικής Ελλάδας ενώ την Τρίτη και την Τετάρτη οι μέγιστες τιμές αναμένεται να είναι της τάξης των 28°C και 30°C αντίστοιχα. Ωστόσο, μέχρι και την Τετάρτη, η άπνοια και η αιθρία, αναμένεται να συνεχίσουν να ευνοούν την ψύξη των παρεδαφίων ατμοσφαιρικών στρωμάτων κατά την διάρκεια των νυχτερινών ωρών οπότε και η θερμοκρασία θα πέφτει στα επίπεδα των 15°C στις περισσότερες περιοχές (κάτω από 10°C σε πολλές κλειστές και ημίκλειστες γεωγραφικές λεκάνες της κεντρικής και Βόρειας Ελλάδας).

Πρόβλεψη θερμοκρασίας - Τρίτη, 14/10/2014/3μμ

Πρόβλεψη θερμοκρασίας - Τετάρτη, 15/10/2014/3μμ

Την Πέμπτη, η θερμή μεταφορά κορυφώνεται και σε συνδυασμό με την επικράτηση Δυτικού ρεύματος, το οποίο δρα ως θερμός καταβατικός άνεμος σε πολλές περιοχές της Ανατολικής Ελλάδας, αναμένεται περαιτέρω άνοδος της θερμοκρασίας, κυρίως σε περιοχές της Θεσσαλίας, της Ανατολικής Στερεάς Ελλάδας και της Ανατολικής Πελοποννήσου όπου οι μέγιστες τιμές θα αγγίξουν τα επίπεδα των 32/34°C!

 

Πρόβλεψη θερμοκρασίας - Πέμπτη, 16/10/2014/3μμ

 

Πρόβλεψη θερμοκρασίας  στην περιοχή της Ανατολικής Στερεάς Ελλάδας - Πέμπτη, 16/10/2014/3μμ

 

Η προβλεπόμενη διακύμανση της θερμοκρασίας στην περιοχή της Αθήνας 

Κύριο αίτιο της θερμής, αυτής, περιόδου, αποτελεί η επέκταση υψηλών πιέσεων στην περιοχή της κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης και των Βαλκανίων σε συνδυασμό με παράλληλη κίνηση πεδίου χαμηλών πιέσεων προς την Δυτική και κεντρική Μεσόγειο. Ο συνδυασμός των δύο συστημάτων οδηγεί σε πνοή Νότιου ρεύματος κατή μήκος της κεντρικής Μεσογείου το οποίο μεταφέρει θερμές αέριες μάζες από την Βόρεια Αφρική προς την κεντρική και, εν συνεχεία, την Ανατολική Μεσόγειο.

Η σχετικά έντονη ηλιακή ακτινοβολία, κατά την διάρκεια των μεσημεριανών ωρών, αναμένεται να επιτείνει την άνοδο της θερμοκρασίας ενώ κατά την διάρκεια της Πέμπτης και της Παρασκευής, η επικράτηση του θερμού καταβατικού Δυτικού ρεύματος θα οδηγήσει σε περαιτέρω άνοδο της θερμοκρασίας στην Ανατολική Ελλάδα και θα περιορίσει παράλληλα και την πτώση της θερμοκρασίας κατά την διάρκεια των νυχτερινών ωρών, καθώς όταν επικρατούν έστω και ασθενείς άνεμοι, το ψυχρό παρεδάφιο στρώμα αναδεύεται με το θερμό υπερκείμενο, με αποτέλεσμα τον περιορισμό της θερμοκρασιακής πτώσης κοντά στο έδαφος.

Πτώση της θερμοκρασίας αναμένεται από την Παρασκευή, στην Δυτική και Βόρεια Ελλάδα, η οποία φαίνεται πως το Σαββατοκύριακο θα γίνει αισθητή σε όλη την Ελλάδα καθώς τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία δείχνουν τάση επικράτησης εκτεταμένου Βόρειου ρεύματος κατά μήκος της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και της Ελλάδας το οποίο θα μεταφέρει σημαντικά δροσερότερες αέριες μάζες από την Ανατολική Ευρώπη προς την Ελλάδα.

Αξίζει να σημειωθεί πως αυτή η θερμή περίοδος, αν και αξιόλογη, δεν αποτελεί "ακραίο φαινόμενο" ούτε όσον αφορά την "έντασή" της (μέγιστες θερμοκρασίες της τάξης των 30/32°C για μικρά χρονικά διαστήματα παρατηρούνται αρκετά συχνά κατά την διάρκεια του Οκτωβρίου) ούτε όσον αφορά την διάρκειά της (περίπου πέντε ημέρες) ενώ ανάλογες θερμές περίοδοι αποτελούν αρκετά συχνό φαινόμενο κατά την διάρκεια του Οκτωβρίου (ενδεχομένως σε αυτές να οφείλεται η λαϊκή αναφορά στο "Καλοκαιράκι του Αγίου Δημητρίου", χωρίς ωστόσο να αποτελούν κανόνα και να αφορούν αποκλειστικά την συγκεκριμένη ημερομηνία).

Στοιχεία σχετικά με τα αίτια που προκαλούν αυτές τις θερμές περιόδους και τα γενικότερα χαρακτηριστικά τα οποία, στατιστικά, κυριαρχούν στο Οκτωβριανό καιρικό σκηνικό της Ελλάδας, μπορείτε να δείτε στο ακόλουθο άρθρο:

"Ο Οκτώβριος στην Ελλάδα"


Γεώργιος Παπακωστόπουλος

Υπεύθυνος προγνώσεων καιρού - InMeteo.gr