Αναλύσεις

Καταιγίδες στην Αττική

Ιδιαίτερα ευνοϊκές συνθήκες για την εκδήλωση καταιγίδων, αναμένεται να διαμορφωθούν στην περιοχή της Αττικής κατά την διάρκεια των μεσημεριανών και απογευματινών ωρών του διαστήματος μεταξύ Παρασκευής (25/4/2014) και Δευτέρας (28/4/2014) και ιδιαίτερα την Παρασκευή και την Κυριακή.

Κύρια αιτία για την διαμόρφωση ευνοϊκών, για την εκδήλωση καταιγίδων, συνθηκών, αποτελεί η διέλευση ατμοσφαιρικών διαταραχών οι οποίες περιλαμβάνουν εντός των κρασπέδων τους, σχετικά ψυχρότερες και εμπλουτισμένες με υγρασία αέριες μάζες. Κατά την κίνηση των σχετικά ψυχρών αερίων μαζών πάνω από τις έντονα θερμαινόμενες εκτάσεις της ηπειρωτικής Ελλάδας - μιας και ηλιακή ακτινοβολία είναι αρκετά έντονη αυτή την περίοδο - δημιουργείται παροδική "πωμάτωση" των επιφανειακά θερμαινόμενων και ελαφρύτερων αερίων μαζών από τις υπερκείμενες ψυχρότερες, με αποτέλεσμα οι πρώτες να ανέρχονται ταχύτατα σε μεγαλύτερα υψόμετρα. Κατά την ανοδική κίνηση που προκύπτει, ο ανερχόμενος αέρας τείνει να ψυχθεί και μη μπορώντας να συγκρατήσει μέρος των υδρατμών του (καθώς όσο ψύχεται ένα τμήμα αέρος τόσο λιγότερη υγρασία μπορεί να συγκρατήσει υπό μορφή υδρατμών) παράγονται υδροσταγονίδια τα οποία συνθέτουν νέφη αναπτυσσόμενα κατακόρυφα με μεγάλη ταχύτητα. Τα νέφη αυτά, όταν αποκτήσουν αξιόλογη κατακόρυφη ανάπτυξη δύνανται να εξελιχθούν σε καταιγιδοφόρα με αποτέλεσμα το ταχύτατο κλείσιμο του καιρού και την εκδήλωση έντονων φαινομένων στις επηρεαζόμενες περιοχές.


Δείκτης αστάθειας "Showalter Index"


Στην περιοχή της Αττικής, και λαμβάνοντας υπόψιν πως κύριο αίτιο παραγωγής ανοδικών ρευμάτων αποτελεί η ανομοιόμορφη θέρμανση των ηπειρωτικών τμημάτων του νομού εν συγκρίσει με τις θαλάσσιες περιοχές που τον περικλείουν, κατά την διάρκεια των νυχτερινών ωρών δεν αναμένεται να αναπτύσσονται αξιόλογες νεφώσεις. Κατά την διάρκεια της ημέρας όμως, οι πρώτες νεφώσεις κατακόρυφης ανάπτυξης αναμένεται να αναπτύσσονται πάνω από τα κεντρικά τμήματα της Αττικής και ιδιαίτερα κατά μήκος των ορεινών εκτάσεων που αποτελούν εστίες επιφανειακών συγκλίσεων των ανέμων και δημιουργίας ανοδικών ρευμάτων. Αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα την δημιουργία μίας πρωτογενούς ζώνης νεφώσεων κατακόρυφης ανάπτυξης, τις πρώτες μεσημεριανές ώρες, πάνω από τα κεντρικά ορεινά τμήματα της Αττικής (κυρίως κατά μήκος της ζώνης: Πάρνηθα - Υμηττός - Πεντέλη). Εν συνεχεία οι συστάδες νεφώσεων κατακόρυφης ανάπτυξης δύνανται να ανατροφοδοτηθούν και να μετακινηθούν ανάλογα με την κατεύθυνση των επικρατούντων ανέμων στα διάφορα στάδια ανάπτυξης.

Την Παρασκευή, τις πρωινές ώρες το σχετικά ασθενές Δυτικής - Νότιας συνιστώσας επιφανειακό ρεύμα, αναμένεται να ευνοήσει την πρωτογενή γένεση νεφώσεων κατακόρυφης ανάπτυξης πάνω από τα ορεινά τμήματα που περικλείουν το λεκανοπέδιο. Εν συνεχεία, ωστόσο, με την ενίσχυση του Δυτικού ρεύματος στην Δυτική Αττική και δεδομένης της επικράτησης Δυτικών ανέμων στην μέση τροπόσφαιρα, οι νεφώσεις αναμένεται να μετατοπιστούν αναπτυσσόμενες προς τα Ανατολικά των περιοχών γένεσής τους, με αποτέλεσμα τα εντονότερα φαινόμενα να εστιάζονται στην κεντρική, Βόρεια και Βορειοανατολική Αττική, Ανατολικά της Πάρνηθας, της Πεντέλης και του Υμηττού. Παροδικοί όμβροι και καταιγίδες αναμένεται να εκδηλωθούν και σε τμήματα των Βορειοδυτικών, των Βορείων και Βορειοανατολικών τμημάτων του λεκανοπεδίου της Αθήνας. Στα υπόλοιπα τμήματα του λεκανοπεδίου, αναμένεται ο καιρός να διατηρηθεί πιο ανοιχτός ενώ η πιθανότητα εκδήλωσης φαινομένων είναι περιορισμένη.



Την Κυριακή, με την διέλευση σχετικά καλά οργανωμένης ατμοσφαιρικής διαταραχής από τα Δυτικά προς τα Ανατολικά, αναμένεται να ενταθεί εκ νέου σημαντικά η αστάθεια στην περιοχή της Αττικής. Το Νότιο ρεύμα που θα επικρατήσει, αναμένεται να μεταφέρει υγρές αέριες μάζες από το Μυρτώο Πέλαγος, οι οποίες κατά την εισροή τους πάνω από τις θερμαινόμενες εκτάσεις της Αττικής, δύνανται να καταστήσουν το μέσο τροποσφαιρικό στρώμα έντονα ασταθές με αποτέλεσμα την δημιουργία ευνοϊκών συνθηκών για την εκδήλωση όμβρων και καταιγίδων στις περισσότερες περιοχές της Αττικής. Επίσης, με την διάβαση της διαταραχής πάνω από την περιοχή της Ανατολικής Ελλάδας, πέραν της θερμικής αστάθειας, αναμένεται να λάβουν χώρα και δυναμικά αίτια (μετωπικές επιφάνειες, trougs) τα οποία εάν διασχίσουν την Αττική με τον κατάλληλο προσανατολισμό (γεγονός το οποίο φαίνεται να συμβαίνει), θα επιτείνουν σημαντικά την νεφοποίηση και την γένεση καταιγιδοφόρων νεφώσεων.



Αξίζει να σημειωθεί πως τα ύψη βροχής που έχουν σημειωθεί μέχρι στιγμής από τις αρχές Απριλίου σε μεγάλο μέρος της Αττικής αλλά και ολόκληρης της Ελλάδας, είναι ιδιαίτερα υψηλά, και σε αρκετές περιπτώσεις υψηλότερα των μέσων κλιματικών τιμών.

Γεώργιος Παπακωστόπουλος

 


Αναλυτικές προγνώσεις για την περιοχή που σας ενδιαφέρει μπορείτε να δείτε εδώ*

Αναλυτικούς χάρτες καιρού υψηλής ανάλυσης μπορείτε να δείτε εδώ!

 

*Οι τοπικές προγνώσεις παράγονται αυτόματα καθημερινά με την βοήθεια του μοντέλου αριθμητικής πρόγνωσης "WRF" και ενδεχομένως να αποκλίνουν από τις αναλυτικές προγνώσεις καιρού!