Αναλύσεις

Μία χώρα, τέσσερις εποχές...

Μία χώρα, τέσσερις εποχές...
Εντυπωσιακές διαφορές προβλέπεται να παρουσιάσει η θερμοκρασία, στην χώρα μας, και την Τρίτη, 5/4. Συγκεκριμένα, η ευρύτερη περιοχή της Μακεδονίας, της Θράκης, της Θεσσαλίας, του βόρειου Αιγαίου και τμήματα της ανατολικής Στερεάς Ελλάδας, θα έχουν σχετικά "χειμωνιάτικες" συνθήκες, με αρκετή συννεφιά και θερμοκρασία, στις περισσότερες περιπτώσεις, να μην ξεπερνάει τους 16°C. Πολύ υψηλότερες θερμοκρασίες αναμένεται να επικρατήσουν στην υπόλοιπη χώρα, με τις μέγιστες τιμές, σε αρκετές περιοχές, να φτάνουν στα επίπεδα των 25°C. Ειδικά σε τμήματα της Κρήτης και της δυτικής Πελοποννήσου, είναι πιθανό, η θερμοκρασία να ξεπεράσει τους 25°C και να προσεγγίσει, τοπικά, τους 30°C.

Η μεγάλη διαφορά στην θερμοκρασία, μεταξύ των διαφόρων περιοχών, οφείλεται σε συνδυασμό παραγόντων με κυριότερους τους εξής:

1)Στην νότια Ελλάδα και, ιδιαίτερα στην νότια Πελοπόννησο και στο νότιο Αιγαίο, θα επικρατήσει πολύ θερμότερη, αφρικανική, αέρια μάζα (θερμοκρασία πάνω από 14°C, στην ισοβαρική επιφάνεια των 850hpa), εν αντιθέσει με την βόρεια Ελλάδα, όπου θα έχει παραμείνει ψυχρότερη αέρια μάζα.
2)Στην βόρεια και ανατολική Ελλάδα, θα επικρατεί πυκνότερη συννεφιά ενώ στην νότια Ελλάδα και το Αιγαίο, η συννεφιά θα είναι πιο αραιή και τα διαστήματα με ηλιοφάνεια σημαντικότερα.
3)Το βορειοανατολικό ρεύμα που θα επικρατήσει μέχρι το μεσημέρι, περίπου, της Τρίτης, θα μεταφέρει, επιφανειακά, ψυχρό αέρα από την Μαύρη Θάλασσα προς το Αιγαίο, ο οποίος θα "λιμνάσει" πάνω από περιοχές της βορειοανατολικής χώρας και, ιδιαίτερα, στο βόρειο Αιγαίο και στις προσήνεμες σε αυτό περιοχές. Στον προγνωστικό χάρτη θερμοκρασίας, για το μεσημέρι της Τρίτης (3μμ), απεικονίζεται με εντυπωσιακό τρόπο η διαφορά της θερμοκρασίας στις περιοχές που θα επηρεάζονται από τον ψυχρότερο θαλάσσιο αέρα. Εδώ αξίζει να σημειωθεί, πως αυτή την περίοδο, η Μαύρη Θάλασσα, είναι εξαιρετικά ψυχρή (θερμοκρασία επιφάνειας περίπου 7-9), με αποτέλεσμα να μπορεί να διατηρήσει και να διαμορφώσει αρκετά ψυχρές αέριες μάζες, οι οποίες με την βοήθεια των βορειοανατολικών ανέμων, εύκολα μεταφέρονται προς την περιοχή μας. Επίσης, το βόρειο Αιγαίο είναι αρκετά ψυχρό (θερμοκρασία επιφάνειας περίπου 14°C) με αποτέλεσμα και αυτό να μπορεί να διατηρήσει και να διαμορφώσει αρκετά ψυχρό αέρα. Ως εκ τούτου, όταν οι συνοπτική κατάσταση είναι τέτοια που δημιουργεί βορειοανατολικό ρεύμα στην ευρύτερη περιοχή της Μαύρης Θάλασσας και του Αιγαίου, διαμορφώνεται ένα "ποτάμι" ψυχρού, θαλάσσιου, αέρα, το οποίο ρέει προς το βόρειο Αιγαίο και, ανάλογα με την ένταση και την διεύθυνση των ανέμων, μπορεί να επηρεάσει περιοχές της βόρειας και ανατολικής Ελλάδας. Η διαφορά θερμοκρασίας, σε αυτή την περίπτωση, εντείνεται σε περιπτώσεις που επικρατούν θερμότερες αέριες μάζες και τείνει να εξαλειφθεί όταν επικρατούν ψυχρές αέριες μάζες.
4)Η τοπογραφία, σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να ευνοήσει την δημιουργία καταβατικών ανέμων και μικροκυκλοφορίας η οποία να ανεβάσει, περισσότερο, την θερμοκρασία, σε τοπικό επίπεδο.

Σε κάθε περίπτωση, η ακριβής κατανομή της θερμοκρασίας, θα κριθεί σε σημαντικό βαθμό από την εξέλιξη των παραπάνω παραμέτρων αλλά και της μεταφερόμενης σκόνης.


Στους παρακάτω χάρτες, από το μοντέλο αριθμητικής πρόγνωσης καιρού "WRF-ARW" σε ανάλυση 2,5km για την Ελλάδα και 8km για την Νοτιοανατολική Ευρώπη, απεικονίζονται με σειρά: α)Η θερμοκρασία του αέρα σε ύψος 2μ από την επιφάνεια, η θερμοκρασία και το γεωδυναμικό ύψος στην ισοβαρική επιφάνεια των 850hpa, ο άνεμος σε ύψος 10μ από την επιφάνεια, και η νεφοκάλυψη, για την Τρίτη, 5/4/3μμ. 




 

 

 Αναλυτική πρόγνωση καιρού για την περιοχή που σας ενδιαφέρει*

Χάρτες καιρού υψηλής ανάλυσης μπορείτε να δείτε εδώ!


Γεώργιος Παπακωστόπουλος

Ωκεανογράφος - Προγνώστης καιρού

Συντονιστής  "SiMeteo WeatherLab"

 

*Οι τοπικές προγνώσεις και οι χάρτες καιρού, παράγονται αυτόματα, με την βοήθεια του προγνωστικού συστήματος "SiMeteoPS", και ενδέχεται να παρουσιάζονται διαφοροποιήσεις σε σχέση με τα στοιχεία που δίνονται στην παραπάνω εκτίμηση..