Αναλύσεις

ΜΑΚΡΟΠΡΟΘΕΣΜΗ ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΚΑΙΡΟΥ

ΜΑΚΡΟΠΡΟΘΕΣΜΗ ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΚΑΙΡΟΥ

ΜΑΚΡΟΠΡΟΘΕΣΜΗ ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΤΟΥ ΚΑΙΡΟΥ


ΧΡΟΝΙΚΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ: 11 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2017 ΜΕΧΡΙ 10 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2018


Κάθε χρόνο καθώς πλησιάζουμε στις ημέρες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς εμφανίζονται τα ίδια ερώτηματα να απασχολούν τους περισσότερους και αφορούν τι άλλο τον καιρό. Θα κάνουμε λευκά Χριστούγεννα φέτος? Μήπως η αλλαγή του χρόνου μας βρει στα λευκά? Θα λειτουργήσουν τα χιονοδρομικά? Με τι καιρό θα περάσουμε τα Φώτα? Θα αντιμετωπίσουν προβλήματα οι εκδρομείς των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς? Με τι καιρό θα επιστρέψουμε? Σε μία χώρα όπου ο "λευκός επισκέπτης" εμφανίζει την μικρότερη συχνότητα εμφάνισης στις πιο πυκνοκατοικημένες περιοχές σε σχέση με τα υπόλοιπα καιρικά φαινόμενα καταλαβαίνουμε τι ευχάριστα συναισθήματα μπορούν να δημιουργηθούν μιας και από την μυθολογία αυτός συνήθως εμφανίζεται στη διάρκεια των διακοπών των Χριστουγέννων μία περίοδο δηλαδή όπου οι δραστηριότητες ξεφεύγουν από την μονότονη καθημερινότητα και αναζητάμε το κάτι διαφορετικό.
Στους περισσότερους από εμάς θα έχει τύχει να πέσει στα χέρια μας κάποιο δημοσίευμα που να αφορά τον καιρό σε εορταστικές περιόδους ακόμα και πολλές ημέρες ή και εβδομάδες πριν. Σχεδόν όλοι βέβαια έχουμε καταλάβει ότι η αξιοπιστία τέτοιων δημοσιευμάτων είναι μηδενική όσο και αν κάποιοι προσπαθούν να πείσουν για το αντίθετο δίνοντας βαρύγδουπους τίτλους προκειμένου να βγάλουν και αυτοί το κατιτίς τους, μιας και στην πλειονότητά τους δεν βασίζονται σε επιστημονικά δεδομένα. Μάλιστα στην εποχή του "ό.τι δηλώσεις είσαι" αυτό τείνει να γίνει εθνικό σπορ με τον κάθε τυχαίο να "φορά" τον τίτλο του Μετεωρολόγου χωρίς να μπαίνει κανείς στην διαδικασία να ελέγξει τι κύκλο σπουδών έχει παρακολουθήσει - αν έχει παρακολουθήσει - αλλά το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι το κατά πόσο δημοφιλής είναι προκειμένου να τραβήξει κόσμο και άρα χρήμα! Με άλλα λόγια κοιτάνε πως θα κοροϊδέψουν τον κόσμο και ενώ αυτό θα έπρεπε να ήταν ποινικό αδίκημα, στην Ελλάδα προφανώς σαν νόμος μπορεί να υπάρχει αλλά σχεδόν ποτέ δεν εφαρμόζεται.
Μέσα λοιπόν σε αυτό το χάος δημοσιευμάτων για τον καιρό των εορτών που οι περισσότεροι ενδέχεται να συναντήσετε, προσπάθησα να κάνω μία επιστημονική προσέγγιση του όλου θέματος (και σαφώς μην περιμένετε να την αναπαράξουν ΜΜΕ --είπαμε δεν πουλάει-- ), αν και όπως θα γνωρίζετε οι μακροπρόθεσμες εκτιμήσεις φέρουν χαμηλά ποσοστά επαλήθευσης που όμως έχουν το ενδιαφέρον τους για την επιστημονική κοινότητα. Για τους γνώστες τους "αθλήματος" να αναφέρουμε ότι η μέλετη μας αυτή βασίζεται στα αποτελέσματα του πλανητικού μας μοντέλου το οποίο τρέχει σε ανάλυση 1.25 μοιρών ή αν θέλουμε να το προσεγγίσουμε σε χιλιόμετρα περίπου στα 150 χιλιόμετρα. Καταλαβαίνουμε ότι πρόκειται για ένα αρκετά αραιό πλέγμα οπότε σε καμία περίπτωση δεν κοιτάμε την λεπτομέρεια παρά μας ενδιαφέρει η προσέγγιση των πλανητικών κυμάτων, τα κύματα δηλαδή τα οποία καθοδηγούν τα βαρομετρικά συστήματα στην επιφάνεια.


ΧΡΟΝΙΚΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ 11-20/12/2017


Στο παραπάνω χρονικό διάστημα ο Αζορικός αντικυκλώνας (σύστημα υψηλών πιέσεων πάνω από τις νήσους Αζόρες μέσα στον Ατλαντικό Ωκεανό δυτικά της Πορτογαλίας) αναμένεται να διατηρήσει την θέση που εδώ και αρκετό καιρό έχει και άρα να οδηγεί διαδοχικές ατμοσφαιρικές διαταραχές από τα βορειοδυτικά της Ευρώπης προς την περιοχή μας. Συγκεκριμένα φαίνονται δύο τέτοια κύματα να μας απασχολούν, ένα προς τα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας και ένα προς τα τέλη που δείχνει να είναι και πιο αξιόλογο. Σε ότι αφορά το καιρικό μοτίβο θα είναι ανάλογο αυτού που έχουμε εδώ και αρκετό καιρό, δηλαδή αρχικά νοτιάδες με βροχές και με το πέρας των διαταραχών ψυχρές εισβολές (χαμηλής έντασης), βοριάδες αλλά και χιόνια κατά κανόνα στα βουνά μας. Να σημειώσουμε ότι τέτοιες διαταραχές μπορεί να μην φέρνουν τον "λευκό επισκέπτη" έξω από την πόρτα μας αλλά "φορτώνουν" με χιόνια τα χιονοδρομικά μας οπότε όσο υπάρχει διαθεσιμότητα δωματίων και εφόσον βέβαια τα οικονομικά σας το σηκώνουν εκμεταλευτείτε το για τις εορταστικές ημέρες που ακολουθούν. Όσοι πάλι δεν μπορείτε μην απογοητεύεστε και συνεχίστε την ανάγνωση του άρθρου μας. Πριν αφήσουμε αυτό το διάστημα δώστε προσοχή στην δεύτερη διαταραχή μέσα στο ερχόμενο Σαββατοκύριακο μιας και εκτιμούμε ότι θα έχουμε αρκετά νερά με έμφαση τα δυτικά της χώρας μας που ήδη τα εδάφη είναι αρκετά κορεσμένα με ότι κι αν αυτό συνεπάγεται.


ΧΡΟΝΙΚΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ 21-01/1/2018


Στο παραπάνω χρονικό διάστημα ο Αζορικός αντικυκλώνας δείχνει να εμφανίζει μία τάση μετατόπισης προς τα δυτικά, αφήνοντας περισσότερο χώρο στις διαταραχές από τα βορειοδυτικά της Ευρώπης, αλλά και περισσότερο χρόνο να αλληλεπιδράσουν με την επιφάνεια. Οι εκτιμήσεις μας δείχνουν μια ατμοσφαιρική διαταραχή να ολισθαίνει στα κράσπεδα του αντικυκλώνα αυτού από την περιοχή της Γαλλίας προς τα νερά της κεντρικής Μεσογείου όπου έχοντας πλέον λιγότερη πίεση από τον Αζορικό αντικυκλώνα δείχνει να στροβιλίζεται για αρκετές ημέρες. Αυτό για την περιοχή μας δημιουργεί δύο σενάρια ή και τρία. Στο μεν πρώτο σενάριο όπου το βαρομετρικό χαμηλό θα εγλωβιστεί δυτικά της Ιταλίας η περιοχή μας θα αντιμετωπίσει καλές καιρικές συνθήκες και μάλιστα με άνοδο της θερμοκρασίας μιας και θερμότερες αέριες μάζες από την Αφρική θα ανηφορίσουν προς τα πάνω. Στο δεύτερο σενάριο όπου δηλαδή το βαρομετρικό χαμηλό βρεθεί λίγο ανατολικότερα, θα έχουμε και πάλι ανεβασμένες θερμοκρασίες με την διαφορά τώρα ότι θα έχουμε βροχές στα δυτικά τμήματα και μεταφορά σκόνης για τα νότια και ανατολικά τμήματα της χώρας μας. Στο τρίτο τώρα σενάριο όπου το βαρομετρικό χαμηλό βρεθεί ακόμα πιο ανατολικά, τότε θα πρέπει να περιμένουμε πολλά νερά στο σύνολο της χώρας, χιόνια ψηλά στα βουνά και θερμοκρασίες αντίστοιχες με αυτές που συνοδεύουν τον καιρό νοτίου ρεύματος, δηλαδή λίγο πιο πάνω από τα συνηθισμένα για την εποχή επίπεδα, όχι όμως όπως στα δύο πρώτα σενάρια μιας και η ηλιακή ακτινοβολία θα είναι πολύ πιο μειωμένη από την μιά αλλά και από την άλλη οι θερμές αέριες μάζες από την Αφρική θα εκτονώνονται ανατολικότερα. Για να καταλάβεται το τρίτο σενάριο θα δώσει καιρό αντίστοιχο με αυτόν που έδωσε τις καταστροφές στη δυτική Αττική χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα δούμε ακριβώς το ίδιο μοτίβο. Και σαν παρένθεση κρατήστε αυτό....Στο πανεπιστήμιο μας λέγανε "στη Φύση αρέσει να επαναλαμβάνεται, αλλά όχι με τον ίδιο πάντα τρόπο και αυτόν τον γρίφο καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε σαν επιστήμονες".

ΧΡΟΝΙΚΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ 02-10/01/2018


Μπαίνουμε λοιπόν σε ένα χρονικό διάστημα όπου τα προγνωστικά θέλουν τον Αζορικό αντικυκλώνα να προσπαθεί να καταλάβει περιοχές με μεγαλύτερα γεωγραφικά πλάτη. Τι σημαίνει αυτό τώρα για την περιοχή μας? Αλλαγή κυκλοφορίας και κίνηση πολικής προέλευσης αερίων μαζών από την Σκανδιναβία και την Ρωσία προς την περιοχή μας. Με άλλα λόγια διαμορφώνεται μία ατμοσφαιρική κυκλοφορία που φέρνει το πολύ το κρύο αλλά και τα χιόνια χαμηλά ή ακόμα και μέσα σε μεγάλες πόλεις. Είναι αυτό το χρονικό διάστημα που θα χαρούν αρκετά οι φίλοι του χιονιού αλλά και θα προβληματιστούν οι κολυμβητές των Φώτων εφόσον αποφασίσουν να ριχτούν στη μάχη για το ποιος θα καταφέρει να πιάσει τον Σταυρό αν και περισσότερη σημασία έχει η προσπάθεια....Είναι αυτό που λέμε ότι η διαδρομή πολλές φορές αξίζει περισσότερο από τον τελικό προορισμό.

Με εκτίμηση,


Μαρουσάκης Κλέαρχος (Φυσικός - Μετεωρολόγος)