Αναλύσεις

Η πρώτη "λευκή πολιορκία" απόψε για την Αττική

Η πρώτη

Σε εξέλιξη βρίσκεται, από τις πρωινές ώρες, η πρώτη ψυχρή εισβολή του φετινού Χειμώνα, με τον βοριά να έχει ήδη κυριαρχήσει και την θερμοκρασία να σημειώνει αισθητή πτώση από τα βόρεια προς τα νότια τμήματα της χώρας.

 

 

Από πλευράς χιονοπτώσεων, τα πιο αξιόλογα φαινόμενα, προβλέπεται να σημειωθούν σε περιοχές της ανατολικής Πελοποννήσου (μέχρι τα 600μ, τοπικά) και σε περιοχές της ανατολικής Στερεάς Ελλάδας (μέχρι τα 400μ, τοπικά), κατά την διάρκεια των απογευματινών/βραδινών ωρών της Τρίτης. Κατά την διάρκεια της νύχτας, με την απομάκρυνση της κύριας διαταραχής προς τα ανατολικά, τα φαινόμενα αναμένεται να υποχωρήσουν και να εστιαστούν κυρίως στο νότιο Αιγαίο, όπου μόνο στα ορεινά τμήματα της Κρήτης (και σταδιακά μέχρι τα 800μ) θα έχουν τον χαρακτήρα χιονοπτώσεων.

Ωστόσο, η μεταφορά πολύ ψυχρών αερίων μαζών πάνω από τις θερμές θαλάσσιες εκτάσεις του βόρειου Αιγαίου και ο εμπλουτισμός τους με υγρασία, προβλέπεται να δημιουργήσουν ζώνες υετοφόρων νεφώσεων, οι οποίες θα οργαθωθούν περαιτέρω εξαιτίας της δημιουργίας μίας επιφανειακής ζώνης σύγκλισης, μεταξύ του βορειοδυτικού "Βαρδάρη" που θα επικρατεί μέχρι τις Σποράδες και του βορειοανατολικού που θα επικρατεί στο βόρειο Αιγαίο, και να οδηγήσει σε μία λωρίδα φαινομένων με σχετικά αξιόλογη ένταση, η οποία σταδιακά, θα μετατοπιστεί προς την περιοχή της Εύβοιας και της Αττικής, με αποτέλεσμα οι περιοχές αυτές να επηρεαστούν από φαινόμενα παροδικού και τοπικού χαρακτήρα. Αξίζει να σημειωθεί πως αυτή η "Σύγκλιση των Σποράδων" ή "Offshore σύγκλιση", έχει αποτελέσει το αίτιο για αξιόλογες χιονοπτώσεις σε μεγάλους χιονιάδες της Αττικής και της Εύβοιας.

Η διέλευση της, εν δυνάμει υετοφόρας ζώνης σύγκλισης πάνω από την Αττική, αναμένεται να λάβει χώρα κατά το διάστημα μεταξύ 10μμ της Τρίτης, 5 Δεκεμβρίου και 8μμ της Τετάρτης, 6 Δεκεμβρίου και να συνδυαστεί με κατάλληλες θερμοκρασίες, ώστε τα φαινόμενα να έχουν τον χαρακτήρα χιονοπτώσεων περίπου μέχρι και τα 600μ της δυτικής Αττικής και τα 800μ της ανατολικής Αττικής.

Κατά την διάρκεια του διαστήματος αυτού, η συνιστώσα των ανέμων μέχρι και τα 700hpa, αναμένεται να είναι ΔΒΔ - ΒΒΑ, γεγονός το οποίο βοηθάει την παροχή υγρασίας από το Αιγαίο προς την Αττική. Η έντασή τους επίσης, φαίνεται να είναι ικανοποιητική ώστε να υπάρξη ορογραφική υποβοήθηση με την δημιουργία ορογραφικών νεφώσεων.

Επιπλέον, οι επιφανειακοί άνεμοι δεν προβλέπεται να είναι ιδιαίτερα ενισχυμένοι, γεγονός, το οποίο βοηθάει και τον "εγκλωβισμό ψύχους" λόγω απορρόφησης λανθάνουσας θερμότητας κατά την εκδήλωση των φαινομένων. Αυτό, ενδεχομένως να βοηθήσει στην εκδήλωση χιονοπτώσεων, τοπικά, σε χαμηλότερα υψόμετρα.

Με βάση τα παραπάνω στοιχεία, θεωρώ πολύ πιθανό, κατά το διάστημα 10μμ απόψε - 8μμ, της Τετάρτης, να λάβει χώρα γενικευμένο κλείσιμο του καιρού στην Αττική, και να εκδηλωθούν χιονοπτώσεις, στα ορεινά και ημιορεινά τμήματα της Αττικής, οι οποίες θα έχουν τον χαρακτήρα όμβρων χιονιού, ασθενούς μέχρι μέτριας έντασης, κυρίως στην βόρεια, την βορειοανατολική και την βορειοδυτική Αττική, και ασθενείς χιονοπτώσεις από παρασυρόμενες νιφάδες σε μεγάλο μέρος της ορεινής/ημιορεινής ζώνης του νομού.

Επίσης, θεωρώ πολύ πιθανό, να εκδηλωθούν παροδικά χιονοπτώσεις σε τμήματα των υπερ-βορείων προαστίων της Αθήνας, γύρω από την Πάρνηθα και την Πεντέλη και σχετικά πιθανό, νιφάδες να κάνουν την εμφάνισή τους και εντός των βορείων προαστίων της Αθήνας, μέχρι και το ύψος του Χαλανδρίου.

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι χάρτες από το NOWCAST μοντέλο που υποστηρίζουν ξεκάθαρα μία τέτοια εξέλιξη, την οποία υποστηρίζει το WRF, από την Κυριακή!


Γεώργιος Παπακωστόπουλος 

Συντονιστής προγνώσεων καιρού - SiMeteo.gr