Άρθρα

Σε... Χειμερία νάρκη

Άνοδο παρουσιάζει η θερμοκρασία μέρα με την ημέρα από τις αρχές του 2014, η οποία κυμαίνεται σε πολύ υψηλά, για τα δεδομένα του Ιανουαρίου, επίπεδα, κυρίως όσον αφορά τις μέγιστες τιμές που σημειώνονται κατά την διάρκεια των μεσημεριανών και απογευματινών ωρών. Η κορύφωση της θερμής, αυτής, περιόδου αναμένεται κατά την διάρκεια του διημέρου Παρασκευή - Σάββατο (10 - 11 Ιανουαρίου 2014) οπότε και οι θερμοκρασίες στις περισσότερες περιοχές θα αγγίξουν τους 15°C/18°C και σε τοπικό επίπεδο, σε τμήματα της Ανατολικής ηπειρωτικής Ελλάδας, θα φτάσουν τους 20°C!

Εν συνεχεία, αναμένεται σταδιακή πτώση της θερμοκρασίας κατά 2°C-5°C, αλλά, φαίνεται να διατηρείται σε επίπεδα ανώτερα των μέσων κλιματικών τιμών μέχρι και τις 18 Ιανουαρίου τουλάχιστον. Ωστόσο η νέα εβδομάδα θα είναι αρκετά διαφορετική σε σχέση με την παρούσα καθώς μία σειρά από διαταραχές θα προσεγγίσουν την Ελλάδα από τα Δυτικά με αποτέλεσμα την επικράτηση αρκετά κλειστού και κατά διαστήματα βροχερού καιρού κυρίως στην Δυτική και Νότια Ελλάδα και τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου όπου αναμένεται να σημειωθούν αξιόλογα ύψη βροχής. Παράλληλα θα επικρατήσουν άνεμοι Νότιας συνιστώσας οι οποίοι κατά την κίνησή τους πάνω από τις θαλάσσιες εκτάσεις του Λιβυκού πελάγους, του Ιονίου και του Αιγαίου, θα εμπλουτίζονται με υγρασία με αποτέλεσμα να φτάνουν αρκετά υγροί στις περισσότερες περιοχές της Ελλάδας.

Πέραν της Ελλάδας, πολύ υψηλές θερμοκρασίες σημειώνονται το τελευταίο διάστημα στο μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης και της Μεσογείου, σε αντίθεση με την περιοχή των Βορειοανατολικών Ηνωμένων Πολιτειών και του Δυτικού Ατλαντικού όπου παρατηρείται ασυνήθιστα έντονη ψυχρή μεταφορά και σημειώνονται πολυάριθμα αρνητικά θερμοκρασιακά ρεκόρ. Οι δύο αυτές αντίθετες καταστάσεις συνδέονται μεταξύ τους και θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ώς "δύο όψεις του ιδίου νομίσματος": η μεταφορά πολύ ψυχρών αερίων μαζών κατά μήκος των Βορειοανατολικών ΗΠΑ προς τα Δυτικά τμήματα του Βόρειου Ατλαντικού, και η σύγκρουσή τους με τις πολύ θερμότερες που επικρατούν πάνω από την σχετικά θερμή θάλασσα, έχει σαν αποτέλεσμα την δημιουργία ισχυρών μετώπων (ασυνεχειών μεταξύ των ατμοσφαιρικών μαζών διαφορετικής θερμοκρασίας και κατά συνέπεια και πυκνότητας) και την δημιουργία αλεπάλληλων εξωτροπικών κυκλώνων οι οποίοι κινούνται γρήγορα προς τα Βορειοανατολικά σαρώνοντας τα κεντρικά και Βορειοανατολικά τμήματα του Βόρειου Ατλαντικού (και την Μ.Βρετανία η οποία είναι ασυνήθιστη και απροετοίμαστη να αντιμετωπίσει τα αλεπάλληλα κύματα σφοδρών βροχοπτώσεων και τους θυελλώδεις ανέμους που συνοδεούν την άφιξη των κυκλωνικών συστημάτων από τον Ατλαντικό). Όμως, οι άνεμοι στα Ανατολικά και Νότια κράσπεδα αυτών των συστημάτων, πνέουν από Νότιες ως Δυτικες διευθύνσεις με αποτέλεσμα σχετικά θερμές αέριες μάζες από τον Ατλαντικό ωκεανό και ακόμα θερμότερες από την Βόρεια Αφρική, να εισέρχονται εγκλωβιζόμενες στον Ευρωπαϊκό χώρο όπου επικρατούν ασυνήθιστα θερμές και αντικυκλωνικές συνθήκες.

Σταδιακή διαφοροποίηση στην ευρύτερη κυκλοφορία των συστημάτων ήδη έχει αρχίσει να σημειώνεται και διαδοχικές διαταραχές διασχίζουν την Δυτική, κεντρική και Βόρεια Ευρώπη όπου σημειόνονται αξιόλογα φαινόμενα και η θερμοκρασία στις περισσότερες περιοχές επανέρχεται σε επίπεδα ανάλογα των μέσων κλιματικών τιμών. Όσον αφορά την Ελλάδα, σημαντικό ενδεχόμενο αξιόλογης πτώσης της θερμοκρασίας και επαναφοράς του "Χειμώνα", διαφαίνεται για το 3ο δεκαήμερο του Ιανουαρίου.



Γεώργιος Παπακωστόπουλος

 


Αναλυτικές προγνώσεις για την περιοχή που σας ενδιαφέρει μπορείτε να δείτε εδώ*

Αναλυτικούς χάρτες καιρού υψηλής ανάλυσης μπορείτε να δείτε εδώ!

 

*Οι τοπικές προγνώσεις παράγονται αυτόματα καθημερινά με την βοήθεια του μοντέλου αριθμητικής πρόγνωσης "WRF" και ενδεχομένως να αποκλίνουν από τις αναλυτικές προγνώσεις καιρού!