Πρόγνωση Kαιρού

Ο καιρός για το Σαββατοκύριακο, 21... 22 Μαΐου 2022

Ο καιρός για το Σαββατοκύριακο, 21... 22 Μαΐου 2022

Γενικά αίθριος καιρός, στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας με διάσπαρτες νεφώσεις, κατά διαστήματα. Σποραδικές βροχές/καταιγίδες, στην Κρήτη και στα Δωδεκάνησα. Τοπικοί όμβροι/καταιγίδες, το απόγευμα της Κυριακής σε περιοχές της ηπειρωτικής Ελλάδας. Σταδιακή εξασθένιση των ανέμων και αισθητή άνοδος της θερμοκρασίας.Σάββατο, 21 Μαΐου 2020

  • Στην Κρήτη και στα Δωδεκάνησα, νεφώσεις, κατά διαστήματα αυξημένες με σποραδικές βροχές και, πιθανώς, καταιγίδες.

  • Στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας, γενικά αίθριος καιρός με διάσπαρτες νεφώσεις κατά διαστήματα.

Άνεμοι: Στο Αιγαίο, από βόρειες διευθύνσεις, 4-6bf, τοπικά (ιδιαίτερα στις βόρειες Κυκλάδες) 7bf με τάση σταδιακής εξασθένισης. Στο νοτιοανατολικό Αιγαίο, αρχικά ασθενείς με τάση επικράτησης βορειοδυτικού ανέμου έως 6bf.

Στο Ιόνιο, βορειοδυτικοί 3-5bf.

Στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας γενικά ασθενείς άνεμοι έως 4bf, με εξαίρεση την ανατολική Στερεά Ελλάδα και την ανατολική Πελοπόννησο, όπου μέχρι το μεσημέρι θα επικρατούν ενισχυμένοι βοριάδες.

Η θερμοκρασία, προβλέπεται να σημειώσει άνοδο κυρίως ως προς τις μέγιστες τιμές και να κυμανθεί:

Στην Βόρεια Ελλάδα, από 5°C μέχρι 33°C

Στην Ανατολική Ελλάδα, από 8°C μέχρι 31°C

Στην Δυτική και νότια Ελλάδα, από 10°C μέχρι 32°C

Στο Ιόνιο, από 14°C μέχρι 28°C

Στο βόρειο και το ανατολικό Αιγαίο, από 12°C μέχρι 27°C

Στο νότιο Αιγαίο, στην Κρήτη και τα Δωδεκάνησα, από 12°C μέχρι 29°C.

 

Κυριακή, 26 Απριλίου 2020

  • Στην Μακεδονία, την Θράκη και την Θεσσαλία, στα ορεινά τμήματα της Ηπείρου, της κεντρικής Στερεάς Ελλάδας και της κεντρικής Πελοποννήσου, ο καιρός θα ξεκινήσει γενικά αίθριος, αλλά κατά την διάρκεια της ημέρας θα αναπτυχθούν νεφώσεις οι οποίες, σε πολλές περιοχές, θα αυξηθούν σημαντικά και θα προκαλέσουν τοπικούς όμβρους και καταιγίδες.

  • Στην Κρήτη και στα Δωδεκάνησα, αρχικά προβλέπεται αρκετή συννεφιά με σποραδικές βροχές και καταιγίδες. Κατά την διάρκεια της ημέρας τα φαινόμενα θα υποχωρήσουν και τα ανοίγματα του καιρού θα μεγαλώσουν.

  • Στις υπόλοιπες περιοχές προβλέπεται γενικά αίθριος καιρός με διάσπαρτες νεφώσεις, κατά διαστήματα.

Άνεμοι: Γενικά ασθενείς άνεμοι μεταβλητών διευθύνσεων.

Στο ανατολικό και νότιο Αιγαίο, από δυτικές/βόρειες διευθύνσεις 3-5bf. Στο Καρπάθιο, βορειοδυτικοί έως 6bf.

Στο Ιόνιο, δυτικοί - βορειοδυτικοί 3-5bf.

Στην Θάλασσα των Κυθήρων, δυτικοί - βορειοδυτικοί 4-6bf.

Στον Κορινθιακό Κόλπο, δυτικών διευθύνσεων έως 5bf.

Στις ύπόλοιπες περιοχές, γενικά ασθενείς άνεμοι μεταβλητών διευθύνσεων.

Η θερμοκρασία, προβλέπεται να σημειώσει νέα άνοδο κατά 2°C, περίπου, στις περισσότερες περιοχές της χώρας, ξεπερνώντας, τοπικά, τους 30°C, και φτάνοντας, σε κάποιες περιοχές της ηπειρωτικής Ελλάδας τους 32-33°C. Οι ελάχιστες θερμοκρασίες, στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας, θα κυμαίνονται στα επίπεδα των 15 - 20°C.

 

Αττική

-Γενικά αίθριος καιρός με διάσπαρτες νεφώσεις, κατά διαστήματα.

-Άνεμοι: Το Σάββατο, ενισχυμένοι άνεμοι βορείων διευθύνσεων, έως 6bf, με σημαντική εξασθένιση κατά την διάρκεια της ημέρας. Την Κυριακή, γενικά ασθενείς άνεμοι, μεταβλητών διευθύνσεων. Κατά τις απόγευματινές ώρες της Κυριακής, στην δυτική Αττική θα επικρατήσουν δυτικοί - βορειοδυτικοί άνεμοι έως 5bf.

-Η θερμοκρασία, σε αισθητή άνοδο, κυρίως ως προς τις μέγιστες τιμές, το Σάββατο θα κυμανθεί από 12°C μέχρι 30°C. Την Κυριακή, από 13°C μέχρι 32°C. Στο κέντρο της Αθήνας, η μέγιστη θερμοκρασία θα φτάσει τους 28 -30°C.

 

Θεσσαλονίκη (πόλη)

- Το Σάββατο, γενικά αίθριος καιρός με διάσπαρτες νεφώσεις, κατά διαστήματα. Την Κυριακή, άστατος καιρός, κατά διαστήματα νεφελώδης με αυξημένη πιθανότητα βροχής/καταιγίδας κατά τις απογευματινές και βραδινές ώρες.

-Άνεμοι: Ασθενείς άνεμοι μεταβλητών διευθύνσεων, έως 4bf.

-Η θερμοκρασία, σε αισθητή άνοδο, το Σάββατο, θα κυμανθεί από 16°C έως 28°C και την Κυριακή από 18°C έως 31°C.

 

 

Προοπτική 

Με ήπιες, γενικά, συνθήκες, προβλέπεται να ξεκινήσει η νέα εβδομάδα, στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας. Ωστόσο, η αστάθεια στην τροπόσφαιρα θα αυξηθεί, ευνοώντας την εκδήλωση τοπικόν όμβρων και καταιγίδων, κατά τις μεσημεριανές και απογευματινές ώρες, ιδιαίτερα σε περιοχές της κεντρικής και βόρειας χώρας. Οι άνεμοι, σε γενικές γραμμές, δεν θα έχουν μεγάλη ένταση. Η θερμοκρασία, σε νέα άνοδο, θα ξεπερνάει, σε μεγάλο μέρος της χώρας, τους 30 και, σε τοπικό επίπεδο, ενδέχεται να προσεγγίσει τους 35°C.

Το τελευταία πενθήμερο του μήνα (25 - 30 Μαΐου), είναι αρκετά πιθανό να εξελιχθεί με έντονη αστάθεια και ευνοϊκές, για την εκδήλωση καταιγίδων, συνθήκες σε αρκετές περιοχές της χώρας, κατά τις μεσημεριανές και απογευματινές ώρες. Σε κάποιες περιοχές (ιδιαίτερα στα ηπειρωτικά τμήματα της βόρειας και της κεντρικής Ελλάδας, για κάποιες από τις ημέρες, τα φαινόμενα ενδέχεται να έχουν έντονο χαρακτήρα. Οι άνεμοι δεν αναμένεται να παρουσιάσουν σημαντική ενίσχυση και η θερμοκρασία θα διατηρηθεί σε υψηλά επίπεδα, φτάνοντας, σε αρκετές περιοχές της χώρας, τα επίπεδα των 30 - 35°C. Ωστόσο, για αυτή την περίοδο, η προγνωσιμότητα εμφανίζεται περιορισμένη και η εκτίμηση δεν μπορεί να είναι "ασφαλής". 

  Click εδώ για αναλυτική πρόγνωση καιρού για την περιοχή που σας ενδιαφέρει*

Χάρτες καιρού υψηλής ανάλυσης μπορείτε να δείτε εδώ!


Γεώργιος Παπακωστόπουλος

Ωκεανογράφος - Προγνώστης καιρού

Συντονιστής "SiMeteo WeatherLab"

 

*Οι τοπικές προγνώσεις και οι χάρτες καιρού, παράγονται αυτόματα, τέσσερις φορές την ημέρα, με την βοήθεια του αυτόματου συστήματος προγνώσεων "SiMeteoPS", και ενδέχεται να παρουσιάζονται διαφοροποιήσεις σε σχέση με τα στοιχεία που δίνονται στην παραπάνω πρόγνωση.


Στο "SiMeteo" αυτό, μπορείτε να δείτε την προβλεπόμενη εξέλιξη του υετού, της νεφοκάλυψης, των ανέμων και της θερμοκρασίας, στην χώρα μας, κατά την διάρκεια του Σαββατοκύριακου, 21 - 22 Μαΐου 2022, όπως αυτά προσομοιώθηκαν με την βοήθεια του προγνωστικού μοντέλου "WRF-ARW", σε ανάλυση 2,5km...