Πρόγνωση Kαιρού

Πρόγνωση καιρού - Παρασκευή, 6 Μαΐου 2022

Πρόγνωση καιρού - Παρασκευή, 6 Μαΐου 2022

Γενικά Χαρακτηριστικά

Νεφώσεις, θα επικρατήσουν, κατά την διάρκεια της ημέρας, από τα δυτικά προς τα ανατολικά, στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας. Βροχές περιορισμένης έντασης και διάρκειας σε τμήματα της βόρειας και κεντρικής χώρας. Σταδιακή επικράτηση ανατολικών - βορείων ανέμων.Αναλυτική πρόγνωση καιρού Ελλάδος

Παρασκευή, 6 Μαΐου 2022

  • Στην Ήπειρο, στην Μακεδονία και στο βόρειο Ιόνιο, νεφώσεις, κατά διαστήματα πυκνές, με βροχές τοπικού/παροδικού χαρακτήρα και, ενδεχομένως, σποραδικές καταιγίδες.

  • Στις υπόλοιπες περιοχές της ηπειρωτικής χώρας, στο Νότιο Ιόνιο, στην Κρήτη και στις Κυκλάδες, σταδιακή επικράτηση νεφώσεων με ενδεχόμενο σποραδικών βροχών μικρής έντασης.

  • Στα νησιά του βορειοανατολικού και ανατολικού Αιγαίου, στα Δωδεκάνησα και στην Θράκη, γενικά αίθριος καιρός με λίγες νεφώσεις οι οποίες θα πυκνώσουν μετά το απόγευμα.

Άνεμοι: Στο Νότιο Ιόνιο, στην Θάλασσα των Κυθήρων, στον Πατραϊκό Κόλπο και σε τμήματα της δυτικής και νότιας Πελοποννήσου, άνεμοι ανατολικών διευθύνσεων 5-6bf, τοπικά 7bf.

Στο Νοτιοανατολικό Αιγαίο, βόρειοι - βορειοδυτικοί, 5-6bf, τοπικά 7bf.

Στις υπόλοιπες περιοχές του Αιγαίου, σταδιακή επικράτηση βορείων - βορειοανατολικών ανέμων 4-6bf, τοπικά έως 7bf).

Στο βόρειο Ιόνιο και την δυτική Ελλάδα, σταδιακή επικράτηση ανέμων ανατολικής συνιστώσας 3-5bf, τοπικά 6bf.

Η θερμοκρασία, προβλέπεται να παρουσιάσει μικρή πτώση ως προς τις μέγιστες τιμές και να κυμανθεί:

Στην Βόρεια Ελλάδα, από 6°C μέχρι 24°C

Στην Ανατολική Ελλάδα, από 8°C μέχρι 25°C

Στην Δυτική και νότια Ελλάδα, από 9°C μέχρι 25°C

Στο Ιόνιο, από 13°C μέχρι 22°C

Στο βόρειο και το ανατολικό Αιγαίο, από 8°C μέχρι 23°C

Στο νότιο Αιγαίο, στην Κρήτη και τα Δωδεκάνησα, από 11°C μέχρι 25°C.

 

Αττική

Αρχικά λίγες αραιές νεφώσεις οι οποίες, κατά την διάρκεια της ημέρας, θα πυκνώσουν σημαντικά. Μικρό ενδεχόμενο ασθενών, παροδικών, βροχών, από το απόγευμα.

Άνεμοι: Σταδιακή επικράτηση ανατολικών, βορειοανατολικών ανέμων 3-4bf, τοπικά, μετά το μεσημέρι, 5bf.

Θερμοκρασία:Σε μικρή άνοδο, ως προς τις ελάχιστες τιμές, θα κυμανθεί από 11°C έως 23°C. Στο κέντρο της Αθήνας, από 14°C έως 23°C.

 

Θεσσαλονίκη (πόλη)

Λίγες νεφώσεις οι οποίες, κατά την διάρκεια της ημέρας, θα πυκνώσουν. Περιορισμένο ενδεχόμενο ασθενών, παροδικών, βροχών, μετά το μεσημέρι.

Άνεμοι: Αρχικά ανατολικών, από το μεσημέρι νοτίων διευθύνσεων, 3-4bf.

θερμοκρασία: Σε μικρή πτώση, ως προς τις μέγιστες τιμές, θα κυμανθεί, στο κέντρο της πόλης, από 14°C έως 21°C). 

 

 

Προοπτική 

Το Σαββατοκύριακο, 7-8 Μαΐου  , θα εξελιχθεί με νεφώσεις, κατά διαστήματα πυκνές, σε μεγάλο μέρος της χώρας, αλλά χωρίς αξιόλογες βροχές. Κύριο στοιχείο του καιρού θα είναι οι ισχυροί άνεμοι βορείων - ανατολικών διευθύνσεων. Η θερμοκρασία, θα σημειώσει μικρή πτώση στην ανατολική Ελλάδα και το Αιγαίο και μικρή άνοδο στην δυτική Ελλάδα.

Άπό την Δευτέρα, μέχρι και την Τετάρτη, 9 - 11 Μαΐου , άναμένεται διατήρηση των ενισχυμένων Βοριάδων, στο Αιγαίο με εντάσεις, τοπικά έως 7bf. Ασταθέστερες συνθήκες θα επικρατήσουν στην ηπειρωτική χώρα με ενδεχόμενο να εκδηλωθούν τοπικές βροχές / καταιγίδες, κυρίως σε τμήματα της βόρειας και κεντρικής Ελλάδας, κατά την διάρκεια των μεσημεριανών και απογευματινών ωρών. Η θερμοκρασία δεν αναμένεται να παρουσιάσει σημαντική μεταβολή.

Όσον αφορά, την χρονική περίοδο, μεταξύ 12 και 15 Μαΐου , στα προγνωστικά στοιχεία, διαμορφώνεται τάση για σταδιακή επικράτηση θερμότερων συνθηκών, γενικά αίθριου καιρού με ενδεχόμενο τοπικών όμβρων/καταιγίδων σε τμήματα της κεντρικής και βόρειας ηπειρωτικής χώρας κατά τις απογευματινές ώρες ενώ είναι πιθανό, το βόρειο ρεύμα, στο Αιγαίο, να διατηρηθεί. 

 Αναλυτική πρόγνωση καιρού για την περιοχή που σας ενδιαφέρει*

Χάρτες καιρού υψηλής ανάλυσης μπορείτε να δείτε εδώ!


Γεώργιος Παπακωστόπουλος

Ωκεανογράφος - Προγνώστης καιρού

Συντονιστής  "SiMeteo WeatherLab"

 


Στο "SiMeteo" αυτό, μπορείτε να δείτε την προβλεπόμενη εξέλιξη του υετού, της νεφοκάλυψης, των ανέμων και της θερμοκρασίας, στην χώρα μας, κατά την διάρκεια της Παρασκευής, 6 Μαΐου 2022, όπως αυτά προσομοιώθηκαν με την βοήθεια του προγνωστικού μοντέλου "WRF-ARW", σε ανάλυση 2,5km...*Οι τοπικές προγνώσεις και οι χάρτες καιρού, παράγονται αυτόματα, με την βοήθεια του προγνωστικού συστήματος "SiMeteoPS", και ενδέχεται να παρουσιάζονται διαφοροποιήσεις σε σχέση με τα στοιχεία που δίνονται στην παραπάνω εκτίμηση..