Αναλύσεις

Καυτή εβδομάδα...

Καυτή εβδομάδα...

έκδοση: 26/6/2017/13:20

Το θερμό κύμα το οποίο ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη, προβλέπεται να εξελιχθεί σε ένα από τα πιο αξιόλογα του αιώνα, όσον αφορά την συνολική διάρκειά του, την ένταση και την έκτασή του και να εξελίσσεται σε δύο (τουλάχιστον) φάσεις:

α)Η πρώτη φάση, την οποία διανύουμε από τα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας, περιλαμβάνει σταθεροποίηση σε επίπεδα "ήπιου" καύσωνα με τις μέγιστες θερμοκρασίες, σε αρκετές περιοχές να φτάνουν τους 35 και σε κάποιες περιπτώσεις να αγγίζουν τα επίπεδα των 38-39°C. Παράλληλα, οι ελάχιστες θερμοκρασίες, στις περισσότερες περιοχές, θα κiνούνται στα επίπεδα των 20-25°C. Κατά την διάρκεια της φάσης αυτής, οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς και η σχετική υγρασία θα κυμαίνεται σε σχετικά υψηλά επίπεδα, με αποτέλεσμα το αίσθημα ζέστης να είναι αρκετά αυξημένο. Επίσης, κατά τις απογευματινές ώρες, σε αρκετές περιοχές της ηπειρωτικής Ελλάδας θα σημειώνονται τοπικοί όμβροι και καταιγίδες.

Την Τετάρτη, προβλέπεται άνοδος της θερμοκρασίας κατά 1-3°C, στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας, και σε κάποιες περιοχές (Θεσσαλία, κεντρική Μακεδονία, Πελοπόννησος, Στερεά Ελλάδα), προβλέπεται να σημειωθούν τιμές της τάξης των 40-42°C. Παράλληλα, η αστάθεια θα είναι περιορισμένη και το ενδεχόμενο εκδήλωσης καταιγίδων θα αφορά κυρίως περιοχές της Βόρειας Ελλάδας.

β)Από την Πέμπτη, 29 Ιουνίου μέχρι και την Κυριακή, 2 Ιουλίου (τουλάχιστον), προβλέπεται νέα άνοδος της θερμοκρασίας, σε επίπεδα "καύσωνα". Κατά την διάρκεια της φάσης αυτής, οι μέγιστες θερμοκρασίες, αναμένεται να ξεπεράσουν τους 37°C και, σε ορισμένες περιοχές να αγγίξουν τους 42-44°C. Δεν αποκλείεται μάλιστα, να σημειωθούν απόλυτα μέγιστες τιμές της τάξης των 46°C. H φάση αυτή, προβλέπεται να συνδυαστεί, κατά διαστήματα, με ενισχυμένους ανέμους με αποτέλεσμα να διαμορφώνονται ιδιαίτερα ευνοϊκές συνθήκες για την ταχεία εξάπλωση πυρκαγιών. Η μεγάλη διάρκεια του θερμού κύματος, αναμένεται να ευνοήσει τόσο την θερμική συσσώρευση όσο και την αφύγρανση των δασών της νότιας Ελλάδας τα οποία, θεωρώ, από την Παρασκευή, θα είναι ιδιαίτερα ευάλωτα στις πυρκαγιές.

Όσον αφορά την πόλη της Αθήνας, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, η θερμοκρασία στις δύο φάσεις του θερμού κύματος, προβλέπεται να εξελιχθεί ως εξής:

α) Φάση: 24-26°C... 35-38°C και β) Φάση 26-29°C... 39-43°C, με τις μέγιστες θερμοκρασίες στην β'φάση να σημειώνονται στα κεντρικά - νότια - δυτικά τμήματα του λεκανοπεδίου. Ιδιαίτερα ευνοϊκές συνθήκες για την ταχεία εξάπλωση πυρκαγιών, φαίνεται να δημιουργούνται από την Παρασκευή και στα δάση της Αττικής, με τον Υμηττό, την Βόρεια και Ανατολική Αττική, να συγκεντρώνουν τον μεγαλύτερο δείκτη επικινδυνότητας.

Αναλυτικά στοιχεία για την εξέλιξη του "καύσωνα" θα δοθούν σε δελτίο υψηλών θερμοκρασιών, το οποίο θα εκδοθεί την Τετάρτη, 28 Ιουνίου 2017.


 

Γεώργιος Παπακωστόπουλος

Συντονιστής προγνώσεων καιρού - SiMeteo.gr

 

Click εδώ για λεπτομερή πρόγνωση καιρού για την περιοχή που σας ενδιαφέρει*

 

*Οι τοπικές προγνώσεις και οι χάρτες καιρού, παράγονται αυτόματα, δύο φορές την ημέρα, με την χρήση μοντέλων προσομοίωσης και ενδέχεται να διαφέρουν από την εικόνα που δίνεται στην παραπάνω πρόγνωση.