Αναλύσεις

Δροσιές και πολλά νερά στον ορίζοντα...

Δροσιές και πολλά νερά στον ορίζοντα...

έκδοση: 31/3/2017/15:00

 Η ατμοσφαιρική διαταραχή που επηρέασε την περιοχή του Νότιου Αιγαίου, τις τελευταίες ημέρες, απομακρύνεται, αργά προς την Κύπρο (εικ.1). Δευτερεύουσα μικροδιαταραχή (shortwave trough), διασχίζει σήμερα την Ελλάδα, και σε περιοχές όπου αναπτύσσονται ασταθή ατμοσφαιρικά στρώματα (εικ.2), διαμορφώνονται εν δυνάμει ευνοϊκές συνθήκες για την εκδήλωση όμβρων/καταιγίδων τοπικού χαρακτήρα. Παράλληλα, η έντονη βαροβαθμίδα που προκαλείται εξαιτίας του συνδυασμού των χαμηλών πιέσεων στο ΝΑ Αιγαίο και των Υψηλών πιέσεων στην Μαύρη Θάλασσα και τα Βαλκάνια, έχει σαν αποτέλεσμα την πνοή πολύ ενισχυμένων Βορείων ανέμων στην περιοχή του Αιγαίου, της Ανατολικής και Νότιας Ελλάδας.

Το Σαββατοκύριακο, προβλέπεται να κυλήσει με πολύ ήπιες συνθήκες, στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας, καθώς το χαμηλό βαρομετρικό του ΝΑ Αιγαίου, ολοένα και θα απομακρύνεται προς τα Ανατολικά και η χώρα μας θα βρίσκεται υπό την επίδραση αντικυκλωνικού πεδίου. Το Βόρειο ρεύμα, αναμένεται να διατηρηθεί στην περιοχή του Αιγαίου με τάση σταδιακής εξασθένισης κυρίως την Κυριακή. Ασταθείς συνθήκες, σύμφωνα με τα περιοχικά μας μοντέλα, προβλέπεται να αναπτυχθούν σε ορεινά τμήματα της Ηπείρου(εικ.3), όπου και υπάρχει ενδεχόμενο εκδήλωσης τοπικών όμβρων/καταιγίδων (εικ.4). Στις υπόλοιπες περιοχές, η πιθανότητα εκδήλωσης φαινομένων είναι πολύ μικρή και στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας, προβλέπεται να επικρατήσει γενικά αίθριος καιρός, τόσο κατά την διάρκεια του Σαββάτου όσο και κατά την διάρκεια της Κυριακής. Εξαίρεση αποτελεί η Κρήτη και τμήματα των Δωδεκανήσων, όπου προβλέπεται να διατηρηθούν οι τοπικά αυξημένες νεφώσεις με ενδεχόμενο εκδήλωσης τοπικών βροχών, κατά την διάρκεια του Σαββάτου.

Και ενώ στις περισσότερες περιοχές της χώρας μας, τα πράγματα θα κυλάνε γενικά ήρεμα, οργανωμένη ατμοσφαιρική διαταραχή, προβλέπεται να εισέλθει από τον Βισκαϊκό Κόλπο στην Δυτική Μεσόγειο, δίνοντας αξιόλογα φαινόμενα στην Γαλλία και σε μεγάλο μέρος της Δυτικής Μεσογείου. Η ατμοσφαιρική διαταραχή αυτή, προβλέπεται να αποκοπεί από την ευρύτερη κυκλοφορία των συστημάτων και να ακολουθήσει τροχιά προς τα Ανατολικά, "χτυπώντας" την πόρτα της χώρας μας από τα ξημερώματα της Δευτέρας (εικ.5).

Η ατμοσφαιρική διαταραχή αυτή, καθ'ότι προέρχεται από τα βάθυ του Ατλαντικού, προβλέπεται να περιέχει υγρές και σχετικά ψυχρές αέριες μάζες, ανατροφοδοτούμενες εκ νέου με υγρασία κατά την παραμονή τους πάνω από την Μεσόγειο. Η αυξημένη υγρασία και η σχετικά χαμηλή θερμοκρασία σε μεγάλο βάθος στην τροπόσφαιρα, προβλέπεται να τις καταστήσουν εν δυνάμει ασταθείς (εικ. 6) και ικανές να υποβοηθήσουν την ανάπτυξη και την ανατροφοδοσία υετοφόρων νεφώσεων. Η διαμόρφωση ασταθών συνθηκών σε συνδυασμό με την διέλευση μικροδιαταραχών που συνοδεύουν το όλο σύστημα, αναμένεται να δημιουργήσουν πολύ ευνοϊκές συνθήκες για την ανάπτυξη εκτεταμένων συστημάτων υετοφόρων και καταιγιδοφόρων νεφώσεων που θα επηρεάσουν την χώρα μας δίνοντας αξιόλογα φαινόμενα.

Όσον αφορά τον κύκλο των φαινομένων στον Ελλαδικό χώρο, προβλέπεται να ξεκινήσει από τα ξημερώματα της Δευτέρας, στο Βόρειο Ιόνιο και την Δυτική Ελλάδα, και να επεκταθεί σταδιακά σε μεγάλο μέρος της χώρας. Ο κύκλος, στο σύνολό του, προβλέπεται να διαρκέσει καθ'όλη την διάρκεια της πρώτης εβδομάδας του Απριλίου με τα φαινόμενα (τουλάχιστον μέχρι τα μέσα της εβδομάδας) να εμφανίζονται πιο αξιόλογα στην Δυτική και Βόρεια Ελλάδα και λιγότερο αξιόλογα στην περιοχή του Νότιου Αιγαίου. Τα φαινόμενα προβλέπεται να αποτελούν προϊόν συνδυασμού θερμικής αστάθειας και διέλευσης δυναμικών διαταραχών και, στα ηπειρωτικά τμήματα, να εμφανίζουν τάση έξαρσης κατά τις μεσημεριανές και απογευματινές ώρες.

Παράλληλα, με την επικράτηση σχετικά ψυχρών αερίων μαζών, την νεφοκάλυψη και την εκδήλωση φαινομένων, η θερμοκρασία προβλέπεται να διατηρηθεί σε αρκετά δροσερά επίπεδα, στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας και ιδιαίτερα στην Βορειοδυτική Ελλάδα. 

Σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία, οι δροσερές και έντονα ασταθείς συνθήκες, προβλέπεται να κυριαρχήσουν καθ'όλη την διάρκεια της επόμενης εβδομάδας και η Μ.Εβδομάδα, να ξεκινάει με άστατο και σχετικά ψυχρό καιρό. Η μετέπειτα εξέλιξη, παραμένει πολύ αβέβαιη μιας και τα προγνωστικά στοιχεία δεν είναι καθόλου ξεκάθαρα. Σε αυτό το σημείο, αξίζει να σημειωθεί πως ο καταιγισμός αναρτήσεων που έχει κατακλύσει το διαδίκτυο (και όχι μόνο) εδώ και πολλές εβδομάδες, σχετικά με κύμα χιονιά κατά την διάρκεια του ΠΑΣΧΑ, αποτελεί προϊόν παραπληροφόρησης με σκοπό την κερδοσκοπία. Ενέργειες όπως αυτή, οι οποίες αποτελούν τακτική πολλών μη επιστημονικών ιστοτόπων, καταδικάζονται από το SiMeteo.gr αλλά και από το σύνολο της επιστημονικής κοινότητας.

Αξιόπιστα στοιχεία για την διαφαινόμενη τάση όσον αφορά την εξέλιξη του καιρού κατά την Μ.Εβδομάδα, θα έχουμε κατά την διάρκεια της επόμενης εβδομάδας.

ΚΑΛΟ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ!!!

 

Γεώργιος Παπακωστόπουλος

Υπεύθυνος προγνώσεων καιρού - SiMeteo.gr


 Click εδώ για λεπτομερή πρόγνωση καιρού για την περιοχή που σας ενδιαφέρει*

*Οι τοπικές προγνώσεις και οι χάρτες καιρού, παράγονται αυτόματα, δύο φορές την ημέρα, με την χρήση μοντέλων προσομοίωσης και ενδέχεται να διαφέρουν από την εικόνα που δίνεται στην παραπάνω πρόγνωση.