Αναλύσεις

Έρχεται "πρωταπρηλιάτικο" χιόνι?

Έρχεται

έκδοση: 22/3/2017/18:15

Παρά το γεγονός ότι μεσολαβούν 9 ολόκληρες ημέρες, μέχρι την πρωταπριλιά, γεγονός που καθιστά την προγνωσιμότητα εξαιρετικά περιορισμένη και την διατύπωση ασφαλούς πρόγνωσης αδύνατη, αξίζει να σημειωθεί η σύγκλιση που παρουσιάζεται σήμερα, στις εξόδους των περισσοτέρων παγκόσμιων προγνωστικών μοντέλων ως προς την κατεύθυνση ενός σεναρίου, το οποίο σε γενικές γραμμές χαρακτηρίζεται από εξαιρετικά βίαιη ταλάντωση του πολικού αεροχειμμάρου, κατά τέτοιο τρόπο ώστε μεγάλο μέρος της Ανατολικής Ευρώπης να δεχτεί πολύ έντονη, για τα δεδομένα της περιόδου, ψυχρή μεταφορά σε τροχιά ευνοϊκή, για να επηρεαστεί και η Ελλάδα.

Τα προγνωστικά στοιχεία, συγκλίνουν κατηγορηματικά στα εξής:

α)Στο διάστημα μεταξύ 30/3 και 4/4, θα λάβει χώρα πολύ έντονη ταλάντωση του υποπολικού αεροχειμμάρου, κατάσταση συσχετιζόμενη με απότομη μετάπτωση σε έντονα μεσημβρινή κυκλοφορία που σαν κύριο στοιχείο έχει τις έντονες εξάρσεις ψυχρών αερίων μαζών σε μικρά γεωγραφικά πλάτη και θερμών αερίων μαζών σε μεγάλα γεωγραφικά πλάτη.

β)Επίσης, υπάρχει αξιοσημείωτη σύγκλιση των προγνωστικών στοιχείων, στο ότι η διάταξη των συστημάτων θα είναι τέτοια, ώστε ισχυρός θερμός αντικυκλώνας να αναπτυχθεί στην ευρύτερη περιοχή της Βορειοδυτικής Ευρώπης, οδηγώντας σε πνοή εκτεταμένου Βόρειου ρεύματος κατά μήκος της Σκανδιναβίας , της κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, το οποίο θα μεταφέρει αρκτικές αέριες μάζες από τον Βόρειο Παγωμένο ωκεανό προς την Ανατολική Ευρώπη και την Μαύρη Θάλασσα.

Η διάταξη αυτή, απεικονίζεται χαρακτηριστικά στον χάρτη θερμοκρασιών στην στάθμη των 850hpa (εικ. στο πάνω μέρος του άρθρου), που προκύπτει από τον "μέσο όρο των μελών των ensembles" του "Ευρωπαϊκού Μετεωρολογικού κέντρου" (ECMWF), όπου φαίνεται ξεκάθαρα η τάση επικράτησης ψυχρών αερίων μαζών στην Ανατολική Ευρώπη σε θέση ευνοϊκή ώστε να επηρεαστεί και η χώρα μας.

Με βάση τα τωρινά προγνωστικά στοιχεία, εκτιμώ πως:

α) Η κυρίαρχη προγνωστική τάση είναι κατά το διάστημα μεταξύ 31/3 και 3/4/2017, να επηρεαστεί η Ελλάδα, σε κάποιο βαθμό, από ψυχρή μεταφορά.

β)Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα (περίπου 50%), η ψυχρή μεταφορά αυτή να είναι αξιόλογη, για τα δεδομένα του Απριλίου, και να γίνει αισθητή από απότομη πτώση της θερμοκρασίας, κυρίως στην Βόρεια και Ανατολική Ελλάδα.

γ)Υπάρχει περιορισμένο ενδεχόμενο, η ψυχρή εισβολή αυτή, να συνοδευτεί και από αξιόλογες χιονοπτώσεις, σε σχετικά χαμηλά υψόμετρα κάποιων περιοχών τις χώρας, με την Βόρεια και Ανατολική Ελλάδα να συγκεντρώνει συγκριτικά μεγαλύτερα ποσοστά εκδήλωσης χιονοπτώσεων.

δ)Υπάρχει και ένα "ακραίο" σενάριο, το οποίο ωστόσο συγκεντρώνει πολύ μικρή υπολογίσιμη δυνατότητα, η ψυχρή εισβολή όχι απλά να έρθει, αλλά να είναι αξιόλογη και ικανή να ντύσει στα λευκά και πεδινές περιοχές της χώρας, όπως πχ η Αθήνα.

Την εξέλιξη αυτή, θα την παρακολουθούμε στενά και εάν κριθεί σκόπιμο, θα ακολουθήσουν και άλλες αναλύσεις επί του θέματος.

Προς το παρόν, και καθ'όλη την διάρκεια της εβδομάδας, διατηρούνται οι θερμές και ξηρές συνθήκες και μάλιστα με χαρακτήρα που σε κάποια στοιχεία θυμίζει "ελαφρά έκδοση" του Ελληνικού Καλοκαιριού! 

 

Γεώργιος Παπακωστόπουλος

Υπεύθυνος προγνώσεων καιρού - SiMeteo.gr


 Click εδώ για λεπτομερή πρόγνωση καιρού για την περιοχή που σας ενδιαφέρει*

*Οι τοπικές προγνώσεις και οι χάρτες καιρού, παράγονται αυτόματα, δύο φορές την ημέρα, με την χρήση μοντέλων προσομοίωσης και ενδέχεται να διαφέρουν από την εικόνα που δίνεται στην παραπάνω πρόγνωση.