Αναλύσεις

Εκτίμηση για τον επερχόμενο χιονιά στην Αττική

Εκτίμηση για τον επερχόμενο χιονιά στην Αττική
Μια νέα σημαντική ψυχρή εισβολή φαίνεται πως θα απασχολήσει τη χώρα μας στις αρχές της νέας εβδομάδας με τα χιόνια αυτή τη φορά να κατεβαίνουν ακόμα χαμηλότερα αλλά ταυτόχρονα να μετατοπίζονται και πιο ανατολικά με πιο πολύ ευνοημένες περιοχές απ αυτή την κατάσταση τα νησιά του Αιγαίου, την Εύβοια και την Αττική. 

 ΑΙΤΙΟ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ : Βαρομετρικό χαμηλό αναμένεται να σχηματιστεί και να βαθύνει σχετικά γρήγορα στα νοτιοανατολικά τμήματα του Αιγαίου ως αποτέλεσμα της πολύ ψυχρής αέριας μάζας που θα κατηφορίσει από τα βόρεια Βαλκάνια προς τη χώρα μας. 

 

ΤΙ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ ΑΠΟ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΞΕΛΙΞΗ : Σύμφωνα με τα στοιχεία που μας δίνει το περιοχικό μας μοντέλο, το χαμηλό αυτό τείνει να πάρει ευνοϊκή θέση για την Αττική από το μεσημέρι της Δευτέρας 5/1/2015 και μέχρι και τις πρωινές ώρες της Τρίτης 6/1/2015. Στο διάστημα αυτό περιμένουμε πυκνές χιονοπτώσεις με ιδιαίτερη έμφαση στα ανατολικά και βόρεια τμήματα του νομού. Συγκεκριμένα για το λεκανοπέδιο εκτιμάται ότι θα επηρεάζεται καταπεριόδους από χιονοκύματα τα οποία στο πέρασμά τους είναι πολύ πιθανό να συνοδεύονται και από χιονοστρώσεις ιδίως τα ξημερώματα της Τρίτης. Αξιόλογη χιονόστρωση περιμένουμε στα βόρεια και ιδιαίτερα στα βορειοανατολικά τμήματα της Αττικής και καταδιαστήματα και στα υπόλοιπα κεντροανατολικά τμήματα.

 

ΔΕΥΤΕΡΟΓΕΝΗΣ ΚΥΚΛΩΝΟΓΕΝΝΕΣΗ : Προς το μεσημέρι της Τρίτης 6/1/2015 στα ανοιχτά του νοτίου Ιονίου περιμένουμε να σχηματιστεί ένα δευτερογενές βαρομετρικό χαμηλό το οποίο θα κινηθεί ανατολικά-νοτιοανατολικά και αναμένεται να τροφοδοτήσει εκ νέου με υγρασία την μέση και κατώτερη τροπόσφαιρα. Το σύστημα αυτό αναμένεται να ακολουθήσει τροχιά που θα περάσει νότια της Κρήτης για να καταλήξει στην ανατολική λεκάνη της Μεσογείου όπου θα αναζωπυρώσει εκ νέου την οριζόντια βαροβαθμίδα στον νοητό άξονα με διεύθυνση από Ρόδο προς Αττική. 

 

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΑΠΟ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΞΕΛΙΞΗ ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ : Θα πρέπει να υπάρξει ένα διάστημα από τις πρωινές ώρες της Τρίτης 6/1/2015 και μέχρι νωρίς το απόγευμα της ίδιας ημέρας όπου τα φαινόμενα θα παρουσιάσουν εξασθένιση ή και παύση και να περιοριστούν στις πιο ανατολικές βορειοανατολικές περιοχές ή όπου το τοπογραφικό αίτιο τα ευνοεί ( κατά κανόνα γύρω από ορεινούς όγκους ) . Από το απόγευμα ή νωρίς το βράδυ της Τρίτης 6/1/2015 και μέχρι και τις βραδυνές ώρες της Τετάρτης 7/1/2015 οπότε και η βαροβαθμίδα που αναφέρθηκε παραπάνω ενισχύεται, περιμένουμε κλείσιμο του καιρού στο σύνολο του νομού με πολύ πυκνές χιονοπτώσεις που θα συνοδεύονται και από αξιόλογη χιονόστρωση πολύ πιθανό και εντός του λεκανοπεδίου. Το χρονικό αυτό σημείο θα είναι και το μέγιστο της κακοκαιρίας που θα πρέπει όλοι μας να δείξουμε την απαιτούμενη προσοχή. Από εκεί και μετά προς το μεσημέρι της Πέμπτης 8/1/2015 θα πρέπει να οδηγηθούμε σε ομαλοποίηση της όλης κατάστασης με σταδιακή γενική βελτίωση του καιρού. 

 

ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ ΠΑΡΑΤΑΣΗΣ ΜΕ ΕΝΑΝ ΕΓΚΛΩΒΙΣΜΟ Ή ΜΙΑ ΥΠΟΔΙΑΤΑΡΑΧΗ : Με τα μέχρι τώρα στοιχεία δεν φαίνεται κάτι τέτοιο δεν μπορεί όμως να αποκλειστεί μιας και δεν μπορούμε να προσδιορίσουμε τον παράγοντα τοπογραφία της Αττικής και πώς αυτός θα αλληλεπιδράσει με τις αναμενόμενες διαταραχές. Αυτό θα είμαστε σε θέση να το προσδιορίσουμε παρακολουθώντας στην πράξη το πώς θα εξελιχθεί το φαινόμενο ( τροφοδότηση forecast από nowcast ).

 

Κλέαρχος Μαρουσάκης

Υπεύθυνος αριθμητικών προγνώσεων καιρού - InMeteo.gr

 


INMETEO.GR και θα είστε πάντα μέσα στον καιρό!