Αναλύσεις

"Ξυπνάει" ο Χειμώνας

Παγιώνεται η τάση για επικράτηση της πρώτης περιόδου βαρυχειμωνιάς, στην χώρα μας, μετά τις 25/1, στα πλαίσια ανάπτυξης θερμού αντικυκλώνα εμποδισμού, δυτικά της Ευρώπης και ώθησης αρκτικών αερίων μαζών σε κίνηση, από την Σκανδιναβία προς την κεντρική Μεσόγειο.

Ο κύκλος βαρυχειμωνιάς αναμένεται να ξεκινήσει από τις 26/1, με την δημιουργία οργανωμένου χαμηλού στην κεντρική Μεσόγειο το οποίο, στις 27-28/1 θα κινηθεί ανατολικά, επηρεάζοντας το μεγαλύτερο μέρος της χώρας.

Τα ακριβή χαρακτηριστικά, η ένταση και η έκταση της ψυχρής εισβολής και των φαινομένων καθώς και η διάρκεια αυτής και του συνολικού "κύκλου βαρυχειμωνιάς", δεν μπορούν, ακόμα, να εκτιμηθούν με ακρίβεια, ωστόσο, με βάση τα διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία:

Η πρώτη φάση της "βαρυχειμωνιάς" (26-29/1), θα έχει ως κύρια στοιχεία την εκδήλωση βροχών και καταιγίδων, σε μεγάλο μέρος της χώρας, την σταδιακή (και όχι πολύ απότομη) πτώση της θερμοκρασίας και την εκδήλωση πυκνών χιονοπτώσεων σε ορεινές περιοχές και, σταδιακά, σε τμήματα της ηπειρωτικής χώρας με χαμηλότερο υψόμετρο.

Ως προς τις χιονοπτώσεις, έχοντας ως δεδομένο την τάση, το πρωτεύον χαμηλό να δημιουργηθεί αρκετά δυτικά της χώρας μας και να διασχίσει, αργά των ελλαδικό χώρο και την όλη τροχιά του θερμού αντικυκλώνα (ο οποίος αναμένεται να αναπτυχθεί στον Ατλαντικό και όχι στην δυτική Ευρώπη), η διάταξη που αναμένεται να προκύψει, είναι πολύ πιθανό να προκαλέσει αξιόλογες χιονοπτώσεις, κυρίως, σε τμήματα της βόρειας και κεντρικής χώρας με έμφαση στην δυτική Μακεδονία και την Θεσσαλία. Σε αυτές τις περιοχές, είναι πιο πιθανό να σημειωθούν μεγαλύτερα ύψη χιονιού και να υπάρξουν και προβλήματα. Στις υπόλοιπες περιοχές, οι θερμοκρασιακές συνθήκες που θα προκύψουν δεν αναμένεται να είναι ευνοϊκές για χιονοπτώσεις σε πεδινές περιοχές αλλά ιδανικές για πυκνές χιονοπτώσεις σε ορεινά και ημιορεινά τμήματα.

Όσον αφορά την Αττική, η εν λόγω διάταξη, είναι πιθανό να προκαλέσει αξιόλογες βροχές, καταιγίδες και πυκνές χιονοπτώσεις στην Πάρνηθα. Σε δεύτερη φάση, με την έλευση ψυχρότερων αερίων μαζών, είναι αρκετά πιθανό να υπάρξουν ευκαιρίες για χιονοπτώσεις σε χαμηλότερα υψόμετρα του νομού ενώ, προσωπικά, θεωρώ πολύ πιθανό, μέχρι το τέλος του μήνα, να έχει χιονίσει, έστω παροδικά, σε τμήματα των βορείων προαστίων της Αθήνας. Ωστόσο, σε αυτή την φάση, η πιθανότητα να χιονίσει αξιόλογα στα ενδότερα τμήματα του λεκανοπεδίου είναι μικρή.

Όσον αφορά την πόλη της Θεσσαλονίκης, στα πλαίσια της εν λόγω διάταξης, είναι πιθανό να υπάρξει μία ή περισσότερες ευκαιρίες για να χιονίσει μέσα στην πόλη και με θερμοκρασιακές συνθήκες που θα ευνοήσουν και την χιονόστρωση.

Η εν λόγω διάταξη, είναι πιθανό να είναι "ότι πιο αξιόλογο" έχει δώσει ο φετινός Χειμώνας, μέχρι τώρα, όχι, μόνο, ως προς τις χιονοπτώσεις αλλά και ως προς την έκταση και ένταση των φαινομένων και δεν αποκλείεται τα όποια προβλήματα προκύψουν περιλαμβάνουν πλημμυρικά και άλλα φαινόμενα (και όχι μόνο τις χιονοπτώσεις). Ωστόσο, είναι ακόμα νωρίς για λεπτομέρειες.

Όσον αφορά την μετέπειτα εξέλιξη, στα προγνωστικά στοιχεία διαφαίνεται τάση για "εξομάλυνση" της κυκλοφορίας, "κατάρρευση" του αντικυκλώνα και επικράτηση ζωνικής κυκλοφορίας η οποία θα έχει ως αποτέλεσμα την μεταφορά θερμότερων αερίων μαζών και την λήξη του κύματος βαρυχειμωνιάς, περίπου στα τέλη του μήνα ή στις αρχές του επόμενου. Σε περίπτωση που επικρατήσει αυτό το σενάριο, η διαταραχή/βαρυχειμωνιά θα αποτελεί ένα, μάλλον αξιόλογο, αλλά μεμονωμένο, καιρικό, συμβάν, και στην συνέχεια θα επικρατήσουν πιο ήπιες καιρικές συνθήκες (για λίγες ή πολλές ημέρες). Ωστόσο, είναι πιθανό, να υπάρξει εμμονή της εν λόγω διάταξης στα πλαίσια της οποίας θα μπορούσε να υπάρξει ή παράταση των φαινομένων με τα παραπάνω χαρακτηριστικά ή, εάν η όλη διάταξη μετατοπιστεί ανατολικά, μετάβαση σε νέα φάση με κύρια στοιχεία την έλευση ψυχρότερων αερίων μαζών και την εκδήλωση χιονοπτώσεων κυρίως σε ανατολικά και νότια τμήματα της χώρας.

Σε κάθε περίπτωση, το προγνωστικό τοπίο είναι ακόμα "θολό" και χρειάζεται υπομονή ώστε να "σπάσει η ομίχλη" και να αρχίσει να ξεκαθαρίζει, αν αυτό που "φαίνεται στο βάθος", είναι χιόνι...


Γεώργιος Παπακωστόπουλος

Ωκεανογράφος / Αναλυτής - προγνώστης καιρού

Συντονιστής "SiMeteo WeatherLab"   Λεπτομερή πρόγνωση καιρού για την περιοχή που σας ενδιαφέρει*

Χάρτες καιρού υψηλής ανάλυσης μπορείτε να δείτε εδώ!