Αναλύσεις

Ατμοσφαιρική διαταραχή "Γένεσις", 9... 13 Ιουνίου 2022

Ατμοσφαιρική διαταραχή

Το οργανωμένο σύστημα χαμηλών πιέσεων με την ονομασία "Γένεσις", δημιουργήθηκε στην Αδριατική Θάλασσα και προβλέπεται να διασχίσει τον ελλαδικό χώρο, από τα δυτικά προς τα ανατολικά, προκαλώντας σημαντική μεταβολή του καιρού με κύριο χαρακτηριστικό τις καταιγίδες, οι οποίες, σε αρκετές περιπτώσεις, θα έχουν έντονο χαρακτήρα και θα συνοδεύονται από σφοδρούς ριπαίους ανέμους και χαλαζοπτώσεις.

Τα έντονα καιρικά φαινόμενα, προβλέπεται να εκδηλωθούν στα πλαίσια ανάπτυξης καταιγίδων οι οποίες, σε αρκετές περιπτώσεις, θα συνθέσουν οργανωμένα ή ανοργάνωτα συμπλέγματα, ικανά να προκαλέσουν ραγδαία βροχόπτωση σε ευρεία κλίμακα, έντονη ηλεκτρική δραστηριότητα, σφοδρούς ριπαίους ανέμους, χαλάζοπτώσεις και σποραδικούς σίφωνες. Τα συμπλέγματα οργανωμένων καταιγίδων, θα δημιουργηθούν στα πλαίσια της διέλευσης του χαμηλού και των επιμέρους διαταραχών σε συνδυασμό με τις ασταθείς αέριες μάζες που επικρατούν, κυρίως στην ηπειρωτική Ελλάδα, το Ιόνιο και το Βόρειο Αιγαίο.

Η χώρα μας, θα μπορούσε να χωριστεί σε τρεις ζώνες, ως προς την επικινδυνότητα της διαταραχής:

1)"Ζώνη υψηλού κινδύνου", όπου θα εκδηλωθούν έντονα καιρικά φαινόμενα σε ευρεία κλίμακα και ο κίνδυνος να υπάρξουν προβλήματα, είναι αυξημένος. Σε αυτή την ζώνη, περιλαμβάνονται τα νησιά του Ιονίου, η Ήπειρος, η Μακεδονία, η Θράκη, η Θεσσαλία, η δυτική Στερεά Ελλάδα, η δυτική Πελοπόννησος και το βόρειο Αιγαίο. Σε αυτές τις περιοχές, η δυναμική των διαταραχών θα συνδυαστεί με την ατμοσφαιρική αστάθεια με αποτέλεσμα την ανάπτυξη οργανωμένων καταιγίδων.

2)"Ζώνη μέτριου κινδύνου", όπου θα εκδηλωθούν βροχές και καταιγίδες με πιθανότητα, παροδικά, τα φαινόμενα να είναι έντονα, αλλά η έκταση και η διάρκεια των έντονων φαινομένων θα είναι περιορισμένη και ο κίνδυνος να εκδηλωθούν σημαντικά προβλήματα είναι μικρότερος. Σε αυτές τις περιοχές, περιλαμβάνεται η ανατολική Στερεά Ελλάδα, η ανατολική Πελοπόννησος, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και οι Σποράδες.

3)"Ζώνη χαμηλού κινδύνου", όπου τα φαινόμενα θα έχουν παροδικό χαρακτήρα και η πιθανότητα να αποκτήσουν ένταση, ικανή να δημιουργήσει προβλήματα, είναι μικρή. Σε αυτή την ζώνη, περιλαμβάνεται η ευρύτερη περιοχή του νότιου Αιγαίου, η Κρήτη και τα Δωδεκάνησα.


Η Αττική, ανήκει στην "β" ζώνη, και προβλέπεται να επηρεαστεί

Α) Κατά τις απογευματινές και βραδινές ώρες της Παρασκευής (10/6), με την έλευση του μετώπου θα εκδηλωθούν φαινόμενα τα οποία, στα προγνωστικά μοντέλα, φαίνεται να έχουν σποραδικό χαρακτήρα. Ωστόσο, είναι πιθανό, να υπάρξουν προϋποθέσεις για την ανάπτυξη οργανωμένων καταιγίδων με αργή μετατόπιση και, κατά συνέπεια, ικανών να προκαλέσουν έντονα καιρικά φαινόμενα με μεγάλη διάρκεια σε αρκετές περιοχές του νομού.

 Εδώ αξίζει να σημειωθεί πως η εν λόγο διάταξη, περιλαμβάνει ως βασικά στοιχεία:

1)Την διέλευση ψυχρού μετώπου από τα βορειοδυτικά, με αρκετά καλή δυναμική και αργή ταχύτητα μετατόπισης.

2)Την ροή υγρού Νότιου - Νοτιοδυτικού αέρα μπροστά από το μέτωπο η οποία μπορεί να τροφοδοτήσει με υγρασία από τον Σαρωνικό και το Μυρτώο Πέλαγος και την κατώτερη τροπόσφαιρα.

 Αυτή η διάταξη, είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη για την Αττική, κατά την διάρκεια των φθινοπωρινών μηνών που οι θάλασσες είναι θερμές και η ατμόσφαιρα ψυχρότερη με αποτέλεσμα η τροφοδοσία με υγρασία αλλά και θερμότητα να είναι έντονη και, κατά συνέπεια, μπροστά από το μέτωπο να δημιουργούνται έντονα ασταθείς συνθήκες ικανές να τροφοδοτήσουν έντονες καταιγίδες.

Στην παρούσα φάση που οι θάλασσες είναι, ακόμα, δροσερές και ο υπερκείμενος αέρας θερμότερος, η διάταξη αυτή δεν μπορεί να δημιουργήσει έντονα ασταθείς συνθήκες και, κατά συνέπεια, η πιθανότητα να δημιουργηθούν ισχυρές καταιγίδες είναι μικρή.

Ο κίνδυνος, ωστόσο, υφίσταται καθώς η δυναμική, ο προσανατολισμός και η αργή ταχύτητα του μετώπου μπορούν, σε συνδυασμό με την ροή υγρασίας και την μεταφορά ψυχρότερων αερίων μαζών, να δημιουργήσουν σχεδόν ζώνη καταιγίδων/βροχοπτώσεων σε περιοχές της Αττικής.

Β) Το Σάββατο (11/6), με την έλευση της "ψυχρής λίμνης" πάνω από την Ελλάδα, θα επικρατήσουν ασταθέστερες συνθήκες και ασθενείς, γενικά, άνεμοι, συνθήκες ευνοϊκές για την εκδήλωση όμβρων και καταιγίδων, ιδιαίτερα κατά τις μεσημεριανές και απογευματινές ώρες. Σε αυτή την φάση, οι καταιγίδες είναι πιθανό να είναι, τοπικά, έντονες και να σημειωθούν μεγάλα ύψη βροχής σε σύντομο χρονικό διάστημα, αυξάνοντας σημαντικά τον κίνδυνο πλημμυρών. Επίσης, οι καταιγίδες, ενδέχεται να συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις και σφοδρούς ριπαίους ανέμους. Τα φαινόμενα, είναι πολύ πιθανό να επηρεάσουν μεγάλο μέρος του λεκανοπεδίου της Αθήνας και αυτό καθιστά την "φάση" αυτή, σχετικά, επικίνδυνη.

 

Από την Κυριακή (12/6), με την απομάκρυνση της διαταραχής, τα φαινόμενα θα αποκτήσουν "θερμικό" χαρακτήρα και θα εκδηλώνονται, κατά κύριο λόγο σε περιοχές της ηπειρωτικής Ελλάδας, από το μεσημέρι μέχρι και τις πρώτες βραδινές ώρες ενώ, δευτερογενώς, είναι πιθανόν να επηρεάζονται και κάποιες θαλάσσιες περιοχές, με έμφαση στο βόρειο Αιγαίο. Τα φαινόμενα, και πάλι, θα έχουν έντονο χαρακτήρα αλλά σε πιο τοπική κλίμακα και με μικρότερη διάρκεια.

Η αστάθεια προβλέπεται να επιμείνει για αρκετές ημέρες, στην χώρα μας και οι καλοκαιρινές καταιγίδες-"μπουρίνια", να παραμείνουν στην ημερήσια διάταξη, τουλάχιστον μέχρι τα μέσα του μήνα..


Γεώργιος Παπακωστόπουλος

Ωκεανογράφος - Προγνώστης καιρού

Συντονιστής "SiMeteo WeatherLab"Στο παρακάτω animation μπορείτε να δείτε την προβλεπόμενη εξέλιξη της ατμοσφαιρικής διαταραχής "Γένεσις" που θα επηρεάσει την χώρα μας, από την φάση της δημιουργίας, της, στην Αδριατική Θάλασσα, την Πέμπτη, 9/6 έως και την απομάκρυνσή της, την Δευτέρα του Αγ.Πνέύματος, 13/6/2022. Η προσομοίωση πραγματοποιήθηκε με την χρήση του προγνωστικού μοντέλου "WRF-ARW", σε ανάλυση 8km για την Νοτιοανατολική Ευρώπη και 2,5km για την Ελλάδα, με αρχικές συνθήκες από τις 9/5/2022/00Ζ.