Αναλύσεις

Ψυχρή εισβολή εν όψει...

Ψυχρή εισβολή εν όψει...

 Η τρίτη, σε σειρά, και πολύ αξιόλογη ψυχρή εισβολή, προβλέπεται να χτυπήσει την πόρτα της χώρας μας κατά την διάρκεια της Κυριακής και να την επηρεάσει για δύο, τουλάχιστον, ημέρες, με κύρια χαρακτηριστικά την κατακόρυφη πτώση της θερμοκρασίας, τις σφοδρές χιονοπτώσεις, τις ισχυρές βροχές/καταιγίδες και τους πολύ θυελλώδεις ανέμους.

Η ψυχρή εισβολή, χαρακτηρίζεται (όπως και αυτή της προπαραμονής της πρωτοχρονιάς) από μέτρια ψυχρή μεταφορά στην κατώτερη τροπόσφαιρα (δεν συγκρίνεται με μεγάλες ψυχρές εισβολές που έχουν δώσει χιονοπτώσεις σε παραθαλάσσιες περιοχές και σε νησιά), αλλά πολύ καλή υποστήριξη και πολύ καλή δυναμική. Η μεγάλη διαφορά θερμοκρασίας που επιτυγχάνεται μεταξύ της όχι τόσο ψυχρής κατώτερης τροπόσφαιρας και της ψυχρής μέσης τροπόσφαιρας δημιουργεί ασταθές τροποσφαιρικό προφιλ, που σε συνδυασμό με την ισχυρή δράση της διαταραχής και των επιμέρους διαταραχών, μπορεί να παραγάγει οργανωμένα νεφικά συστήματα, τα οποία θα περιλαμβάνουν νεφώσεις έντονης κατακόρυφης ανάπτυξης, ικανά να δώσουν έντονα φαινόμενα και καταιγίδες/χιονοκαταιγίδες/όμβρους, στα πλαίσια των οποίων τα επίπεδα παγοποίησης/χιονόπτωσης θα κατεβαίνουν αρκετά χαμηλότερα αυτών που θα επικρατούν σε ευρύτερη κλίμακα και κατά συνέπεια τα χιόνια θα κατεβαίνουν παροδικά και πολύ χαμηλά.
Σε γενικές γραμμές, οι περιοχές που θα επηρεαστούν περισσότερο θα είναι:
α)Αν.Θεσσαλία - Εύβοια, Φθιώτιδα, Βοιωτία, Αττική - Αν. Πελοπόννησος - Σποράδες, με ισχυρές χιονοπτώσεις σε ορεινά/ημιορεινά/ημιπεδινά και, σε τμήματα της Αν. Θεσσαλίας και της Αν.Στερεάς Ελλάδας σε πεδινά τμήματα.
β) Κυκλάδες, Κρήτη, Δωδεκάνησα, Νοτιοανατολικό Αιγαίο με ισχυρές βροχές και καταιγίδες ικανές να δημιουργήσουν (σε συνδυασμό με τον κορεσμό των εδαφών) πλημμυρικά φαινόμενα και έντονες χιονοπτώσεις σε ορεινά/ημιορεινά και, τοπικά μέχρι τα 300μ. της Κρήτης.
γ)Θυελλώδεις, ως πολύ θυελλώδεις και, τοπικά, σε επίπεδα θύελλας (10bf) βόρειοι - βορειοανατολικοί άνεμοι στο Αιγαίο και σε τμήματα της ανατολικής Ελλάδας.
δ)Παγετός σε ηπειρωτικά τμήματα της χώρας.
Με βάση τα παραπάνω στοιχεία, τόσο οι ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες είναι σίγουρο πως θα διακοπούν, σε πολλές περιπτώσεις, όσο και η εθνική οδός Αθηνών - Λαμίας θα έχει προβλήματα (και πάλι είναι πολύ πιθανό να διακοπεί η κυκλοφορία, όση προσπάθεια και να κάνουν οι υπεύθυνοι).
Όσον αφορά την περιοχή της Αττικής, η "λευκή πολιορκία" θα ξεκινήσει από τις απογευματινές ώρες της Κυριακής, και μέσα στην νύχτα, προς την Δευτέρα, ισχυρές χιονοπτώσεις θα εκδηλωθούν στα ορεινά/ημιορεινά τμήματα του νομού και γρήγορα σε ημιπεδινές περιοχές. Κατά την διάρκεια της Δευτέρας, οι χιονοπτώσεις θα επεκταθούν και σε πεδινά τμήματα, περίπου μέχρι τα 100μ. με την χιονόστρωση να φτάνει περίπου μέχρι τα 300μ.
Ειδικά για το λεκανοπέδιο της Αθήνας, για μία ακόμα φορά φαίνεται πως θα γίνει μάχη μεταξύ χιονιού/χιονόνερου, με το πρώτο να την κερδίζει στα Βόρεια/Βορειοδυτικά/Βορειοανατολικά προάστια άνω των 200μ. το παιχνίδι να ισορροπεί στο κέντρο/δυτικά/ανατολικά προάστια σε υψόμετρα μεταξύ 50μ και 200μ όπου το χιονόνερο θα εναλλάσσεται με χιόνι, ενώ δύσκολα, το χιόνι, θα κερδίσει την μάχη στα νότια/κεντρονότια τμήματα του λεκανοπεδίου. Η χιονόστρωση σε δρόμους, πιστεύω θα περιορίζεται άνω των 300μ σε προάστια που πρόσκεινται στην Πάρνηθα και την Πεντέλη ενώ σε περίπτωση εξάρσεων είναι πιθανό να επιτευχθεί μερική χιονόστρωση και σε χαμηλότερα υψόμετρα. Όσον αφορά για τα ορεινά τμήματα της Αττικής, στα οποία εκτός από την Πάρνηθα και την Πεντέλη συμπεριλαμβάνεται και ο Υμηττός, οι ένδοξες μέρες συνεχίζονται και, ειδικά στα ανώτερα τμήματα της Πάρνηθας, το ύψος χιονιού θα είναι εντυπωσιακό.
Καλό τριήμερο!!!

 

 

  Click εδώ για αναλυτική πρόγνωση καιρού για την περιοχή που σας ενδιαφέρει*

Χάρτες καιρού υψηλής ανάλυσης μπορείτε να δείτε εδώ!

 


Γεώργιος Παπακωστόπουλος

 Ωκεανογράφος - Προγνώστης καιρού - Συντονιστής προγνώσεων καιρού SiMeteo.gr


*Οι τοπικές προγνώσεις και οι χάρτες καιρού, παράγονται αυτόματα, τέσσερις φορές την ημέρα, με την βοήθεια του αυτόματου συστήματος προγνώσεων "SiMeteo AWPS", και ενδέχεται να παρουσιάζονται διαφοροποιήσεις σε σχέση με τα στοιχεία που δίνονται στην παραπάνω πρόγνωση.