Αναλύσεις

Ο Χειμώνας είναι εδώ!

Ο Χειμώνας είναι εδώ!

Η ημερολογιακή έναρξη του Χειμώνα, στις 1 Δεκεμβρίου, έλαβε χώρα με τον καιρό να δείχνει ξεκάθαρα τις προθέσεις του και μία αξιόλογη ψυχρή εισβολή, να δείχνει τα δόντια της, ρίχνοντας σημαντικά την θερμοκρασία και ντύνοντας στα λευκά μεγάλο μέρος της χώρας. Η ατμοσφαιρική, διαταραχή η οποία δημιούργησε την ψυχρή εισβολή εξασθένησε και ο καιρός "γλύκανε" στην χώρα μας, διατηρείται όμως σε ήπιους μεν, χειμερινούς όμως "ρυθμούς", με την θερμοκρασία να κυμαίνεται κοντά στις κλιματικές τιμές για το 1ο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου και τις νύχτες να είναι πλέον αρκετά ψυχρότερες.

Η ατμοσφαιρική κυκλοφορία, κατά την διάρκεια της νέας εβδομάδας, χαρακτηρίζεται από την έξαρση υψηλών πιέσεων στην Ιβηρική Χερσόνησο, στα βόρεια κράσπεδα της οποίας ρέουν διαδοχικές μετωπικές διαταραχές, οι οποίες εν τέλει καταλήγουν στην κεντρική Μεσόγειο και συνεχίζουν την τροχιά τους προς την χώρα μας και την ανατολική λεκάνη της Μεσογείου. Τρεις είναι οι κύριες ατμοσφαιρικές διαταραχές που θα επηρεάσουν την χώρα μας κατά την διάρκεια της νέας εβδομάδας:

α)Η Πρώτη αφορά αποκομμένο σύστημα χαμηλών πιέσεων, το οποίο αυτή τη στιγμή κινείται από το Λιβυκό Πέλαγος προς την Ανατολική Μεσόγειο και επηρεάζει με αξιόλογες βροχές την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα. Το σύστημα αυτό, έχει επίσης σαν αποτέλεσμα την πνοή μέτριας έντασης βορείου ρεύματος στο Αιγαίο το οποίο μετριάζει την άνοδο της θερμοκρασίας, κυρίως στην ανατολική Ελλάδα.

β) Η δεύτερη ατμοσφαιρική διαταραχή, αφορά μια trough, προερχόμενη από το νότιο τμήμα οργανωμένης διαταραχής η οποία διασχίζει την κεντρική Ευρώπη. Η trough, προβλέπεται να ακολουθήσει τροχιά προς τα δυτικά κράσπεδα του χαμηλού που κινείται προς την ανατολική Μεσόγειο με αποτέλεσμα την ανατροφοδότηση και βάθυνση του χαμηλού και, σε συνδυασμό με αντικυκλώνα ο ποίος αναπτύσσεται στα Βαλκάνια, να οδηγήσει στην σημαντική ενίσχυση του βορείου ρεύματος, στο Αιγαίο και την ανατολική Ελλάδα, και, κατά συνέπεια, στην διαμόρφωση μιας νέας, ασθενούς, ψυχρής εισβολής η οποία θα ξεκινήσει από το βράδυ της Τρίτης και θα ολοκληρωθεί την Πέμπτη. Η ψυχρή εισβολή αυτή, θα χαρακτηριστεί από την ενίσχυση του βορείου ρεύματος στο Αιγαίο, την αισθητή πτώση (κατά 3-5°C) της θερμοκρασίας στην ανατολική Ελλάδα και την εκδήλωση βροχοπτώσεων κυρίως σε περιοχές του νότιου Αιγαίου, των Σποράδων, της ανατολικής Θεσσαλίας και της Ανατολικής Στερεάς Ελλάδας και της ανατολικής Πελοποννήσου. Χιονοπτώσεις, προβλέπεται να σημειωθούν σε ορεινές και, τοπικά, σε ημιορεινές περιοχές της ανατολικής Θεσσαλίας, της ανατολικής Στερεάς και της Ανατολικής Πελοποννήσου. Τα πιο έντονα φαινόμενα θα εστιαστούν στην Κρήτη και σε περιοχές τον Δωδεκανήσων, ενώ χιονοπτώσεις θα σημειωθούν και σε μεγάλα υψόμετρα των Λευκών ορέων και του Ψηλορείτη. 

γ) Την Παρασκευή, μια νέα, ανοργάνωτη ατμοσφαιρική διαταραχή, με τον χαρακτήρα σχετικά αβαθούς ύφεσης δημιουργούμενης από την νότια απόληξη ψυχρού μετώπου το οποίο θα κινηθεί από την Δυτική Ευρώπη προς την περιοχή τον Άλπεων, αναμένεται να προσεγγίζει την χώρα μας, ακολουθώντας τροχιά από το Ιόνιο, πιθανότατα νότια τη Ελλάδας, προς το Κρητικό ή το Λιβυκό Πέλαγος και την Ανατολική Μεσόγειο. Η διαταραχή αυτή, αναμένεται να επηρεάσει κυρίως την Δυτική και νότια Ελλάδα, την Παρασκευή και το Σάββατο, με αυξημένη συννεφιά, βροχές οι οποίες φαίνεται να είναι και πάλι πιο αξιόλογες στην Κρήτη και στα Δωδεκάνησα, και, πάλι, με ενίσχυση του βόρειου ρεύματος και, ίσως, μικρή πτώση της θερμοκρασίας (έπειτα από την άνοδο που θα παρουσιάσει την Παρασκευή). Και πάλι, δεν αναμένεται να εκδηλωθούν αξιόλογα φαινόμενα στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας, οι νεφώσεις ωστόσο, σε αρκετές περιοχές, θα είναι αυξημένες και η θερμοκρασία θα διατηρηθεί κοντά στις κλιματικές τιμές.

Σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία, μέσα στο Σαββατοκύριακο, προβλέπεται να αναπτυχθεί εκτεταμένος θερμός αντικυκλώνας "εμποδισμού" στην περιοχή δυτικά της Μ.Βρετανίας με τάση ανατροφοδότησης και κίνησής του προς τα ανατολικά. Αποτέλεσμα αυτής της εξέλιξης, θα είναι, η δημιουργία εκτεταμένου βόρειου ρεύματος κατά μήκος της Σκανδιναβίας και της Δυτικής/κεντρικής Ευρώπης, το οποίο θα μεταφέρει αρκτικές αέριες μάζες προς το μεγαλύτερο μέρος της γηραιάς ηπείρου. Τα στοιχεία συγκλίνουν πως η ψυχρή εισβολή αυτή, θα είναι πολύ αξιόλογη και θα επηρεάσει το μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης, με κύριο χαρακτηριστικό την πτώση της θερμοκρασίας σε "αρνητικές" τιμές και την εκδλήλωση χιονοπτώσεων σε πολλές περιοχές. Η ψυχρή αέρια μάζα η οποία με βιαιότητα θα κατακλύσει τα Ευρωπαϊκά εδάφη, θα συγκρουστεί με τις θερμότερες αέριες μάζες στην νότια Ευρώπη και την Μεσόγειο, με αποτέλεσμα την δημιουργία οργανωμένων και ανατροφοδοτούμενων χαμηλών βαρομετρικών, τα οποία, με την σειρά τους, θα διατηρήσουν την ψυχρή μεταφορά και θα αποτελέσουν μηχανισμούς νεφοποίησης και δημιουργίας βροχοπτώσεων και χιονοπτώσεων σε πολλές περιοχές. Με βάση τα τωρινά στοιχεία, η χώρα μας θα επηρεαστεί σημαντικά από αυτή την ψυχρή εισβολή, κατά την διάρκεια του διαστήματος 10-15°C, με χαρακτηριστικά τα οποία αυτή την στιγμή δεν μπορούν να εξακριβωθούν καθώς η προγνωσιμότητα για εκείνη την περίοδο είναι αρκετά χαμηλή. Ωστόσο, με αρκετή ασφάλεια, μπορεί να ειπωθεί πως κατά την διάρκεια του διαστήματος αυτού, το μεγαλύτερο μέρος της χώρα θα επηρεαστεί από αξιόλογα φαινόμενα, τα οποία πιθανόν να έχουν έντονο χαρακτήρα. Τα φαινόμενα, είναι πολύ πιθανό να έχουν τον χαρακτήρα χιονοπτώσεων όχι μόνο σε ορεινές περιοχές αλλά και σε χαμηλά υψόμετρα. Υπάρχει μάλιστα αυξημένη πιθανότητα, εκδήλωσης αξιόλογων χιονοπτώσεων και χιονόστρωσης σε πεδινές περιοχές της χώρας και δεν αποκλείεται, πόλεις της βόρειας και κεντρικής Ελλάδας, όπως η Θεσσαλονίκη, αλλά και περιοχές της Αττικής με χαμηλό υψόμετρο να ντυθούν στα λευκά.

Αναλυτικότερα στοιχεία σχετικά με την εξέλιξη της πολύ αξιόλογης ψυχρής εισβολή, θα δώσουμε στα τέλη της εβδομάδας οπότε και θα έχουν ξεκαθαρίσει σε μεγάλο βαθμό τα προγνωστικά στοιχεία σχετικά με τα χαρακτηριστικά της ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας σε επίπεδο συνοπτικής κλίμακας, τα οποία θα καθορίσουν και την γενική κατανομή των φαινομένων.

Σε κάθε περίπτωση, ο Δεκέμβριος φαίνεται να ήρθε αποφασισμένος να επαναφέρει την φήμη του ως Χειμερινού μήνα, την οποία είχε χάσει εν πολλοίς τα προηγούμενα χρόνια. Αξίζει να σημειωθεί πως η ατμοσφαιρική κυκλοφορία, όπως διαμορφώνεται αυτή την στιγμή, αφήνει μεγάλα περιθώρια ώστε η περίοδος των Χριστουγέννων, να βρει πολλούς Χειμερινούς προορισμούς, ντυμένους για τα καλά στα λευκά!

 

  Click εδώ για αναλυτική πρόγνωση καιρού για την περιοχή που σας ενδιαφέρει*

Χάρτες καιρού υψηλής ανάλυσης μπορείτε να δείτε εδώ!

 Γεώργιος Παπακωστόπουλος

 Συντονιστής προγνώσεων καιρού - SiMeteo.gr

 

*Οι τοπικές προγνώσεις και οι χάρτες καιρού, παράγονται αυτόματα, τέσσερις φορές την ημέρα, με την βοήθεια του αυτόματου συστήματος προγνώσεων "SiMeteo AWPS", και ενδέχεται να παρουσιάζονται διαφοροποιήσεις σε σχέση με τα στοιχεία που δίνονται στην παραπάνω πρόγνωση.