Αναλύσεις

ΜΑΚΡΟΠΡΟΘΕΣΜΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΜΕΧΡΙ ΤΕΛΟΣ ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ

ΜΑΚΡΟΠΡΟΘΕΣΜΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΜΕΧΡΙ ΤΕΛΟΣ ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ

13/10/2017 - 21/10/2017

Ισχυρό αντικυκλωνικό σύστημα αναμένεται να καλύπτει το σύνολο της νότιας Ευρώπης και κατ επέκταση και την περιοχή μας. Η εξέλιξη αυτή θα έχει ως συνέπεια την επικράτηση πολύ καλών καιρικών συνθηκών με ήπιους γενικά ανέμους, ομίχλες ακτινοβολίας τη νύχτα και το πρωί, ενώ αναμένεται μεγάλο θερμοκρασιακό εύρος μεταξύ ημέρας και νύχτας. Σημειώνεται ότι στα νότια νοτιοανατολικά τμήματα του Αιγαίου θα αναπτύσσεται καταπεριόδους βαροβαθμίδα μιας και στα νοτιοανατολικά τμήματα της λεκάνης της Μεσογειού θα παρατηρούνται χαμηλότερες πιέσεις οπότε και σε αυτές τις περιοχές θα επικρατεί καταπεριόδους ισχυρό βόρειο ρεύμα. Ενδεικτικές θερμοκρασίες κατά τις μεσημβρινές ώρες 25 με 28 βαθμοί κελσίου και κατά τις βραδυνές 5 με 12 βαθμοί κελσίου.

 

22/10/2017-24/10/2017

Σχηματισμός ψυχρής λίμνης στη μέση και ανώτερη τροπόσφαιρα κοντά στη μαύρη θάλασσα και μετατόπιση αυτής νοτιοδυτικότερα προς την περιοχή μας. Η εξέλιξη αυτή φαίνεται να μετατοπίζει τον "βαρύ" και εκτεταμένο αντικυκλώνα της νότιας Ευρώπης βορειοανατολικότερα με αποτέλεσμα να "σπάσει" σε δύο κομμάτια. Το ένα φαίνεται να "ταξιδεύει" προς Ρωσία και το άλλο προς Ισπανία. Αυτό φαίνεται πως θα είναι και το κομβικό σημείο για αλλαγή της κυκλοφορίας. Σε ότι αφορά τις καιρικές συνθήκες που φαίνεται να επικρατούν για την περιοχή μας αυτές θα χαρακτηρίζονται από καιρό βορείου ρεύματος που σημαίνει ενισχυμένοι βοριάδες στο Αιγαίο, πτώση της θερμοκρασίας για να επιστρέψουμε στα φυσιολογικά ή και λίγο πιο κάτω για την εποχή επίπεδα, ενώ από πλευράς βροχών αυτές θα είναι λίγες και θα αφορούν κατά κανόνα τα ανατολικά προσήνεμα και τη βόρεια Κρήτη.

25/10/2017-29/10/2017

Επικράτηση μεσημβρινής κυκλοφορίας που θα έχει σαν αίτιο την ανάπτυξη ενός ιδιαίτερα ισχυρού και εκτεταμένου βαρομετρικού χαμηλού στην κεντρική Ευρώπη το οποίο θα μετατοπιστεί νοτιοανατολικότερα και θα επηρεάσει και τη χώρα μας. Στο διάστημα αυτό περιμένουμε πολύ ισχυρές βροχές στο σύνολο της χώρας που θα είναι ικανές να προκαλέσουν πλημμύρες, πολύ θυελλώδεις νοτιάδες στα πελάγη αλλά και τα πρώτα αξιόλογα χιόνια σε υψόμετρα μεγαλύτερα των 1500 μέτρων. Θερμοκρασιακά φαίνεται πως θα κινηθούμε σε φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα.

30/10/2017 - 2/11/2017

Αποκοπή του βαρομετρικού χαμηλού στην κεντρική Μεσόγειο και στροβιλισμός αυτού. Η εξέλιξη αυτή θα έχει σαν αποτέλεσμα η χώρα μας να χωριστεί σε δύο μέρη όπου από τη μια πλευρά η δυτική Ελλάδα θα δέχεται καταπεριόδους κύματα βροχοπτώσεων και η υπόλοιπη χώρα θα έχει γενικά ήπιο καιρό. Οι νοτιάδες παραμένουν μεταφέροντας και σκόνη από την Αφρική ενώ και η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο.

ΜΑΡΟΥΣΑΚΗΣ ΚΛΕΑΡΧΟΣ

ΦΥΣΙΚΟΣ - ΜΕΤΕΩΡΟΛΟΓΟΣ