Αναλύσεις

Καλό Φθινόπωρο...

Καλό Φθινόπωρο...

έκδοση: 21/9/2017/02:10

Έσβησε πλέον το "Καλοκαίρι" που, από καιρικής άποψης, αντιστάθηκε σθεναρά, έπειτα από την αποφασιστική επικράτηση του "Μαϊστρου", ο οποίος ηρθε να βάλει οριστικό τέλος στις ασυνήθιστα υψηλές θερμοκρασίες των τελευταίων ημερών. Κατ'αυτό τον τρόπο, η φθινοπωρινή ισημερία, στις 22 Σεπτεμβρίου, που σηματοδοτεί και την αστρονομική έναρξη του Φθινοπώρου, θα λάβει χώρα με "φθινοπωρινές" θερμοκρασίες αλλά και βροχές παροδικού χαρακτήρα, σε κάποιες περιοχές της χώρας. Σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία, δεν αναμένεται εκ νέου σημαντική άνοδος της θερμοκρασίας ενώ βροχερό αναμένεται να είναι το σκηνικό του καιρού, σε αρκετές περιοχές της χώρας, παρ'οτι δεν φαίνεται οργανωμένο σύστημα να επηρεάζει τον Ελλαδικό χώρο, και τα φαινόμενα θα έχουν ανοργάνωτο χαρακτήρα. Όλες οι ενδείξεις, λοιπόν, παραπέμπουν σε ένα "ήπιο" φθινοπωρινό σκηνικό για το τελευταίο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου.

Κάνοντας μία σύντομη ανασκόπηση στο καλοκαίρι το οποίο αποχαιρετάμε, αξίζει να σημειωθούν τα εξής: Το"προίμιο" του καλοκαιριού, ήταν δροσερό και ασταθές, με μία σειρά ατμοσφαιρικών διαταραχών (οι οποίες κατά εντυπωσιακή σύμπτωση μας επισκέπτωνταν κάθε Σαββατοκύριακο!), που έδωσαν έντονα φαινόμενα σε πολλές περιοχές της χώρας.

Το "βαθύ ελληνικό καλοκαίρι", ξεκίνησε κατά το 3ο δεκαήμερο του Ιουνίου (και το "Καλοκαίρι", όπως συμβαίνει τώρα με το Φθινόπωρο, εγκαταστάθηκε από καιρικής άποψης, κατά εντυπωσιακή σύμπτωση, με το θερινό ηλιοστάσιο), με σταθερή άνοδο στην θερμοκρασία, η οποία κατά το διάστημα 27/6-2/7, εκυμάνθη σε επίπεδα "καύσωνα. Ο καύσωνας, ήταν ο 2ος ισχυρότερος του 21ου αιώνα, (τα σκήπτρα εξακολουθεί να κρατάει ο αξέχαστος καύσωνας του Ιουνίου 2007) τόσο ως προς την ένταση (θερμοκρασίες άνω των 42°C σε πολλές περιοχές της χώρας και απόλυτα μέγιστες κοντά στους 46°C) όσο και ως προς την διάρκεια (3-5 ημέρες ανάλογα με την περιοχή). Το Καλοκαίρι που ακολούθησε, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως αρκετά θερμό, με την θερμοκρασία να ξεπερνάει τις μέσες κλιματικές τιμές για αρκετά μεγάλα διαστήματα, ενώ σημειώθηκαν 3 αξιόλογες θερμές περίοδοι, που θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ως καύσωνες "μικρού" ως "μεσαίου" μεγέθους, κατά την διάρκεια του Ιουλίου και του Αυγούστου, και μία επίσης αξιόλογη θερμή περίοδο κατά την διάρκεια της 17-21 Σεπτεμβρίου, κατά την διάρκεια της οποίας οι θερμοκρασίες ξεπέρασαν τις μέσες κλιματικές τιμές και, σε κάποιες περιοχές, άγγιξαν τα όρια του "καύσωνα". Στην συγκεκριμένη περίπτωση, ο όρος "καύσωνας" που κυριάρχησε σε πολλά ΜΜΕ, ήταν "καταχρηστικός", και αυτό, γιατί οι θερμοκρασίες σημειώθηκαν σε πολύ τοπικό επίπεδο, και κατά την διάρκεια της νύχτας, ο καιρός "δρόσιζε" αισθητα, γεγονός που, εν πολλοίς οφείλεται στην μεγάλη διάρκεια την οποία έχει πλέον η νύχτα και την μικρότερη ένταση της ηλιακής ακτινοβολίας κατά την διάρκεια της ημέρας. Αξίζει να σημειωθεί, επίσης, πως οι θερμές περίοδοι, διεκόπησαν από σύντομες αλλά πολύ έντονες "δροσερές" εισβολές, με χαρακτηριστικά την ξαφνική επικράτηση βορείων ανέμων και την πτώση της θερμοκρασίας (ειδικά στο διάστημα 3-5 Ιουλίου, μετά τον πρώτο και ισχυρότερο καύσωνα, παρατηρήθηκε πτώση της θερμοκρασίας που σε κάποιες περιοχές ήταν μεγαλύτερη των 15°C). 

Κατά τα άλλα, οι περίοδοι αστάθειας ήταν περιορισμένες σε έκταση και διάρκεια και το Μελτέμι, έκανε αισθητή την παρουσία του για μεγάλα χρονικά διαστήματα, χωρίς ωστόσο η έντασή του να είναι θυελλώδης (άνω των 8Bf) για μεγάλες περιόδους και σε μεγάλη έκταση. Το Μελτέμι, σχεδόν καθ'όλη την διάρκεια της πνοής του, ήταν ιδιαίτερα θερμό, γεγονός το οποίο συνέβαλε στην εκδήλωση και την εξάπλωση των πυρκαγιών.

Το Φθινόπωρο όμως μόλις ξεκίνησε και η ομάδα του SiMeteo.gr, το υποδεχόμαστε με χαρά, αναμένοντας τις ενδιαφέρουσες καιρικές "συγκινήσεις" και παρέχοντάς σας τα εφόδια για να είστε προετοιμασμένοι για κάθε μεταβολή του καιρού και κάθε σας σχέδιο. Το προγνωστικό μας σύστημα, έχει αναβαθμιστεί περαιτέρω και το μοντέλο το οποίο το υποστηρίζει, "τρέχει" πλέον σε ανάλυση 1,5Km γεγονός που επιτρέπει την εξαιρετική προσέγγιση όσον αφορά τους τοπικούς παράγοντες που δύνανται να διαμορφώσουν τις μεταβολές του καιρού από περιοχή σε περιοχή. Η αναβάθμιση αυτή, παρέχει εξαιρετικά αποτελέσματα, τόσο στους χάρτες καιρού, όσο και στις τοπικές προγνώσεις που παράγονται από το SiMeteo AWPS. 

Παράλληλα, η προγνωστική μας ομάδα, είναι έτοιμη να σας ενημερώνει πριν από κάθε αξιόλογη μεταβολή του καιρού, ενώ από τον Οκτώβριο, θα εφαρμοστεί πρόγραμμα "τακτικών" προγνώσεων, με στόχο την όσο το δυνατόν πιο έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωσή σας γύρω από θέματα που αφορούν το "καιρικώ γίγνεσθαι" της χώρας μας!


ΚΑΛΟ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ!!!Γεώργιος Παπακωστόπουλος

Συντονιστής προγνώσεων καιρού - SiMeteo.gr

 

Click εδώ για λεπτομερή πρόγνωση καιρού για την περιοχή που σας ενδιαφέρει*

 

*Οι τοπικές προγνώσεις και οι χάρτες καιρού, παράγονται αυτόματα, δύο φορές την ημέρα, με την χρήση μοντέλων προσομοίωσης και ενδέχεται να διαφέρουν από την εικόνα που δίνεται στην παραπάνω πρόγνωση.