Πρόγνωση Kαιρού

Λευκά Χριστούγεννα???

Λευκά Χριστούγεννα???

Συνεχίζεται το "ανοιξιάτικο σκηνικό" του καιρού και την παραμονή των Χριστουγέννων, με τον καιρό να διατηρείται γενικά αίθριος, στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας, και την θερμοκρασία να κυμαίνεται σε υψηλά επίπεδα. Σημαντική μεταβολή όμως, προβλέπεται να συντελεστεί την νύχτα της παραμονής των Χριστουγέννων προς τα Χριστούγεννα, με κύριο χαρακτηριστικό την επικράτηση ισχυρών βοριάδων, την κατακόρυφη πτώση της θερμοκρασίας και την εκδήλωση βροχών, καταιγίδων και χιονοπτώσεων, όχι μόνο σε ορεινές περιοχές, αλλά και σε περιοχές της ηπειρωτικής Ελλάδας και του Αιγαίου με χαμηλό υψόμετρο. Η πρώτη, έντονη, ψυχρή εισβολή της φετινής saison, θα συνεχιστεί μέχρι και την Πέμπτη, με τα φαινόμενα, σταδιακά, να περιορίζονται στο Αιγαίο και σε περιοχές της ανατολικής ηπειρωτικής χώρας και την θερμοκρασία να κυμαίνεται κοντά στους 0, ευνοώντας, την εκδήλωση παγετού, κυρίως στα ηπειρωτικά τμήματα της χώρας.

Πιο αναλυτικά: 


Παραμονή Χριστουγέννων, 24 Δεκεμβρίου 2018

Στην Δυτική και την Βόρεια Ελλάδα, προβλέπονται διάσπαρτες νεφώσεις, οι οποίες θα πυκνώσουν, και θα εκδηλωθούν βροχές, όμβροι και τοπικές καταιγίδες ( Δυτική Ελλάδα) και χιονοπτώσεις σε ορεινές περιοχές. Από τις βραδινές ώρες, προβλέπεται σημαντική έξαρση των φαινομένων και εκδήλωση ισχυρών χιονοπτώσεων εκτός από τις ορεινές περιοχές, σε χαμηλά υψόμετρα της βόρειας Ελλάδας. Στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας, προβλέπεται αρχικά αίθριος καιρός, με διάσπαρτες νεφώσεις κατά διαστήματα. Μετά το μεσημέρι, οι νεφώσεις σε αρκετές περιπτώσεις θα πυκνώσουν και ενδέχεται, κυρίως σε περιοχές του ανατολικού Αιγαίου, να εκδηλωθούν παροδικές βροχές. Χιονοπτώσεις σε ορεινές περιοχές της Πίνδου και της Πελοποννήσου, άνω των 1500μ.

Σταδιακή επικράτηση ενισχυμένων δυτικών - νοτιοδυτικών ανέμων 4-6bf, τοπικά, από το απόγευμα, μέχρι 7bf. Κατά την διάρκεια των βραδινών ωρών, προβλέπεται να επικρατήσει ισχυρός Βαρδάρης (μέχρι 8bf) (βορειοδυτικός άνεμος) στον Θερμαϊκό Κόλπο και τις Σποράδες και άνεμοι βορείων διευθύνσεων μέχρι 8bf στο Βόρειο Αιγαίο.

Θερμοκρασία σε υψηλά επίπεδα - μέγιστες θερμοκρασίες στα επίπεδα των 15°C, στην δυτική και βόρεια Ελλάδα και των 16/18°C, στην ανατολική και νότια Ελλάδα. Αισθητή πτώση της θερμοκρασίας στην βόρεια Ελλάδα από το βράδυ

Στην Αττική, προβλέπεται αρχικά αίθριος καιρός, με διάσπαρτες νεφώσεις κατά διαστήματα. Από τις απογευματινές ώρες, οι νεφώσεις θα πυκνώσουν και κατά την διάρκεια της νύχτας θα εκδηλωθούν βροχές και, σταδιακά, χιονοπτώσεις στην Πάρνηθα. Οι άνεμοι θα πνέουν Δυτικοί-Νοτιοδυτικοί 4-5bf, στην Δυτική Αττική μέχρι 7bf. Η θερμοκρασία, θα κυμανθεί στα πεδινά τμήματα της Αττικής, από 7°C μέχρι 18°C.


Χριστούγεννα, Τρίτη 25 Δεκεμβρίου 2018

Στην Βόρεια Ελλάδα, προβλέπονται νεφώσεις με χιονοπτώσεις και, στα πεδινά παράκτια τμήματα, χιονόνερο. Γρήγορα, τα φαινόμενα θα υποχωρήσουν και ο καιρός θα ανοίξει. Στην Δυτική Ελλάδα, προβλέπονται νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες, ενώ χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά τμήματα και σε χαμηλά υψόμετρα της Ηπείρου. Κατά την διάρκεια της ημέρας, τα φαινόμενα θα υποχωρήσουν. Στις υπόλοιπες περιοχές, προβλέπονται νεφώσεις με βροχές, σποραδικές καταιγίδες (κυρίως στις θαλάσσιες περιοχές) και χιονοπτώσεις σε ορεινές περιοχές, σε πεδινές περιοχές της Θεσσαλίας και της Στερεάς Ελλάδας (μέχρι 200μ) και σε ημιπεδινές περιοχές της Πελοποννήσου (σταδιακά μέχρι 400μ). Από τις βραδινές ώρες, τα φαινόμενα θα περιοριστούν σε περιοχές του Αιγαίου και της ανατολικής ηπειρωτικής Ελλάδας. 

Επικράτηση ισχυρών βορείων ανέμων, μέχρι 8bf στο Αιγαίο.

Σημαντική πτώση της θερμοκρασίας - κάτω από 10°C, οι μέγιστες θερμοκρασίες, στο μεγαλύτερο μέρος της κεντρικής και βόρεια Ελλάδας - κάτω από 0°C, η θερμοκρασία, κατά την διάρκεια της νύχτας, σε πολλές περιοχές.

Νεφώσεις με βροχές και, ενδεχομένως, σποραδικές καταιγίδες. Χιονοπτώσεις σε ορεινές περιοχές και, μέχρι το βράδυ, σε ημιορεινές και ημιπεδινές περιοχές (μέχρι 200μ στην Δυτική Αττική και μέχρι 400μ, στις υπόλοιπες περιοχές). Ενδεχόμενο παροδικής χιονόπτωσης και σε περιοχές των βορείων προαστίων της Αθήνας, κατά την διάρκεια της νύχτας.


Τετάρτη, 26 Δεκεμβρίου 2018

Στην ανατολική Μαγνησία, τις Σποράδες, την ανατολική Στερεά Ελλάδα, την ανατολική Πελοπόννησο, τις Κυκλάδες, την Κρήτη και το νοτιοανατολικό Αιγαίο, προβλέπονται νεφώσεις με βροχές ή χιονόνερο, τοπικές καταιγίδες στις νότιες θαλάσσιες περιοχές και χιονοπτώσεις στην ανατολική Μαγνησία (Πήλιο), την Εύβοια (μέχρι 300μ), την Βοιωτία (μέχρι 100μ), την Αττική (μέχρι 300μ), στην ανατολική Πελοπόννησο (μέχρι 400μ), και στα ορεινά και ημιορεινά τμήματα της Κρήτης (μέχρι 800μ).

Ισχυροί άνεμοι βορείων διευθύνσεων (μέχρι 8bf, τοπικά), στο Αιγαίο, με σταδιακή εξασθένιση.

Η θερμοκρασία, σε χαμηλά επίπεδα, προβλέπεται να κυμανθεί κοντά στους 0°C στις περισσότερες περιοχές της κεντρικής και βόρεια Ελλάδας. Παγετός, σε πολλές περιοχές της χώρας, κυρίως κατά την διάρκεια της νύχτας.

Στην Αττική, προβλέπεται γενικά νεφελώδης καιρό. Βροχή ή χιονόνερο θα εκδηλωθεί σε πεδινές περιοχές. Παροδικές χιονοπτώσεις θα σημειώνονται μέχρι τα 300μ και, ενδεχομένως, τοπικά, και σε πεδινές περιοχές. Δεν προβλέπεται αξιόλογη χιονόστρωση κάτω των 500μ. Παροδικές χιονοπτώσεις σε περιοχές των βορείων προαστίων της Αθήνας που πρόσκεινται στην Πάρνηθα και την Πεντέλη (μέχρι 350μ, ενδεχομένως παροδικά μέχρι 150μ) και, ενδεχόμενο παροδικών χιονοπτώσεων και σε ενδότερα τμήματα του λεκανοπεδίου (μέχρι 200μ).


Σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία, η ψυχρή εισβολή αναμένεται να υποχωρήσει κατά την διάρκεια της Πέμπτης και η θερμοκρασία να σημειώσει άνοδο. Οι τελευταίες ημέρες του έτους, αναμένεται να κυλήσουν με γενικά ήπιες καιρικές συνθήκες. Νέα σημαντική μεταβολή, με τον χαρακτήρα ψυχρής εισβολής, είναι αρκετά πιθανό να λάβει χώρα προς το τέλος του έτους ή, κατά τις πρώτες ημέρες του νέου έτους

 

  Click εδώ για αναλυτική πρόγνωση καιρού για την περιοχή που σας ενδιαφέρει*

Χάρτες καιρού υψηλής ανάλυσης μπορείτε να δείτε εδώ!

 

Καλά Χριστούγεννα!!!

 

*Οι τοπικές προγνώσεις και οι χάρτες καιρού, παράγονται αυτόματα, τέσσερις φορές την ημέρα, με την βοήθεια του αυτόματου συστήματος προγνώσεων "SiMeteo AWPS", και ενδέχεται να παρουσιάζονται διαφοροποιήσεις σε σχέση με τα στοιχεία που δίνονται στην παραπάνω πρόγνωση.