Έκτακτα Δελτία Καιρού

SiMeteoalarm - Δελτίο Έντονων Καιρικών Φαινομένων

SiMeteoalarm - Δελτίο Έντονων Καιρικών Φαινομένων

Έκδοση: 19/1/2024/23:00

Ισχύς: 20/1/2024/6:00 - 22/1/2024/24:00

 

Συνοπτική ανάλυση

Χαμηλό βαρομετρικό σχηματίζεται στην περιοχή της Αδριατικής Θάλασσας και προβλέπεται να κινηθεί αργά προς το Ιόνιο Πέλαγος, το νοτιοανατολικό Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο με τάση ελαφράς βάθυνσης. Αντικυκλώνας μεικτού τύπου αναπτύσσεται στην περιοχή της κεντρικής Ευρώπης με επέκταση στα Βαλκάνια και την βόρεια Ελλάδα. Ο συνδυασμός των δύο συστημάτων θα έχει ως αποτέλεσμα την επικράτηση εκτεταμένου βόρειου ρεύματος κατά μήκος των Βαλκανίων το οποίο θα ωθήσει ψυχρές αέριες μάζες πολικής προελεύσεως σε κίνηση προς την χώρα μας.

Η μετωπική επιφάνεια που θα αναπτυχθεί κατά μήκος των βορειοανατολικών κρασπέδων του χαμηλού, στα πλαίσια της σύγκλισης των, πολικής προελεύσεως αερίων μαζών από τα Βαλκάνια με τις υποτροπικές αέριες μάζες που επικρατούν στην ανατολική Μεσόγειο, αναμένεται να σταθεροποιηθεί για σχετικά μεγάλο χρονικό διάστημα σε μία ζώνη που εκτείνεται από την Θεσσαλία προς το βόρειο Αιγαίο και να αποτελέσει αρκετά ισχυρό δυναμικό αίτιο που, σε συνδυασμό με την αυξημένη υγρασία στην κατώτερη και μέση τροπόσφαιρα, θα προκαλέσει υετό μέτριας έντασης στην ευρύτερη περιοχή της Μακεδονίας, της Θράκης, του βόρειου Αιγαίου, της Θεσσαλίας και της Στερεάς Ελλάδας.

Τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των αερίων μαζών στις περιοχές της βόρειας Ελλάδας κατά την εκδήλωση των φαινομένων περιλαμβάνουν την εισχώρηση πολύ ψυχρών αερίων μαζών στα χαμηλά στρώματα της ατμόσφαιρας (περίπου -5°C στην στάθμη των 850hpa) χωρίς ωστόσο αξιόλογη υποστήριξη της ψυχρής αέριας μάζας στην μέση τροπόσφαιρα (περίπου -22°C στην στάθμη των 500hpa). Η κλίση της μετωπικής επιφάνειας κοντά στο επιφανειακό μέτωπο (που προκύπτει κατά την επικράτηση της ψυχρής αέριας μάζας στα επιφανειακά στρώματα) έχει ως αποτέλεσμα την γρήγορη πτώση των επιπέδων παγοποίησης και χιονόπτωσης πριν την αποτύπωση της ψυχρής μεταφορά στην στάθμη των 850hpa. Η έντονα ανατολική συνιστώσα των ισοβαρών/ισοϋψών και, κατά συνέπεια, των ανέμων, στα χαμηλά στρώματα της ατμόσφαιρας κατά την έλευση του χαμηλού στο νότιο Ιόνιο θα έχει ως αποτέλεσμα την τροφοδοσία της κατώτερης τροπόσφαιρας με υγρασία από το βόρειο Αιγαίου ιδιαίτερα στις περιοχές της δυτικής Μακεδονίας και της Θεσσαλίας. Ο συνδυασμός των παραπάνω παραγόντων είναι ευνοϊκός για την εκδήλωση εκτεταμένων χιονοπτώσεων στην Θράκη και την Μακεδονία οι οποίες θα επεκταθούν σε πεδινές περιοχές με τις συνθήκες σε πολλές περιπτώσεις (ιδιαίτερα άνω των 200μ) να είναι ευνοϊκές για χιονόστρωση. Ευνοϊκές για χιονόστρωση συνθήκες θα επικρατήσουν και σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές της Θεσσαλίας (σταδιακά έως τα 300μ) και της Στερεάς Ελλάδας (σταδιακά έως τα 500μ).

Αξίζει να σημειωθεί πως κατά την διάρκεια αυτής της φάσης (από το μεσημέρι του Σαββάτου, 20/1 έως το μεσημέρι της Κυριακής, 21/1/2024) οι συνθήκες αναμένεται να σημειωθούν χιονοπτώσεις μεγάλης διάρκειας και, κατά διαστήματα, αξιόλογης έντασης, σε πολλές πόλεις της Μακεδονίας και της Θράκης με ευνοϊκές για χιονόστρωση συνθήκες. Ευνοϊκές προβλέπονται οι συνθήκες για χιονόπτωση και στην πόλη της Θεσσαλονίκης με χιονόστρωση στα προάστια της πόλης (περίπου από τα 200μ και πάνω). 

Κατά την διάρκεια της Κυριακής (21/1) με την μετατόπιση του χαμηλού προς την περιοχή των Δωδεκανήσων, αναμένεται επικράτηση του βορείου ρεύματος και της πολικής αέριας μάζας στο σύνολο της χώρας με παράλληλη διάλυση της μετωπικής επιφάνειας. Σε αυτή την φάση τα φαινόμενα στην βόρεια Ελλάδα θα υποχωρήσουν και θα μετατοπιστούν στην ανατολική ηπειρωτική χώρα και την ευρύτερη περιοχή του κεντρικού και νότιου Αιγαίου με τάση εξασθένισης. Με την επικράτηση ψυχρότερων αερίων μαζών (έως -6°C στην στάθμη των 850hpa) και, σε συνδυασμό με την μεταφορά υγρασίας από το Αιγαίο και την επίδραση δυναμικών αιτίων τοπικής κλίμακας (τοπικές συγκλίσεις, ορογραφία...), είναι αρκετά πιθανό να χιονίσει σε χαμηλά υψόμετρα της ανατολικής ηπειρωτικής χώρας (έως 100μ στην Θεσσαλία με εξασθένιση, έως 200μ στην ανατολική Στερεά Ελλάδα με εξασθένιση και έως 400μ στην ανατολική Πελοπόννησο με εξασθένιση).

Στην περιοχή του νότιου Αιγαίου (ιδιαίτερα στην Κρήτη και τα Δωδεκάνησα) η επίδραση του χαμηλού βαρομετρικού σε συνδυασμό με την ατμοσφαιρική αστάθεια θα δημιουργήσει ευνοϊκές συνθήκες για την εκδήλωση βροχών και καταιγίδων με τοπικά έντονο χαρακτήρα.

 


Έντονα καιρικά φαινόμενα

Χιονοπτώσεις: Το Σάββατο (20/1), εκτεταμένες χιονοπτώσεις θα εκδηλωθούν στην ευρύτερη περιοχή της Μακεδονίας, της Θράκης και του βόρειου Αιγαίου με γρήγορη επέκταση σε πεδινές περιοχές, από το μεσημέρι και μετά. Οι συνθήκες θα είναι ευνοϊκές για χιονόστρωση κυρίως σε περιοχές με υψόμετρο άνω των 200μ αλλά και σε εντελώς πεδινές περιοχές της Θράκης. Σε αρκετές περιπτώσεις θα επιτευχθεί αξιόλογη χιονόστρωση. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην δυτική Μακεδονία, στην Χαλκιδική και τον Έβρο όπου οι χιονοπτώσεις θα είναι εντονότερες και μεγαλύτερης διάρκειας. Χιονοπτώσεις αναμένεται να εκδηλωθούν επίσης σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές της Θεσσαλίας με τάση επέκτασης σε χαμηλότερα υψόμετρα (σταδιακά έως 200μ), στην ανατολική Στερεά Ελλάδα (σταδιακά έως 500μ.) και σε ορεινές περιοχές της Πελοποννήσου.

Την Κυριακή (21/1) οι χιονοπτώσεις στην βόρεια Ελλάδα θα συνεχιστούν μέχρι τις πρωινές ώρες. Εν συνεχεία αναμένεται εξασθένιση των φαινομένων και, μετά το μεσημέρι, υποχώρησή τους. Στην Θεσσαλία αναμένονται πυκνές χιονοπτώσεις σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές και, τοπικά, σε χαμηλά υψόμετρα (έως 100μ) με τάση εξασθένισής τους κατά την διάρκεια του απογεύματος. Στην Στερεά Ελλάδα αναμένονται χιονοπτώσεις σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές και, τοπικά, έως 200μ με τάση εξασθένισης κατά την διάρκεια του απογεύματος. Στην Πελοπόννησο χιονοπτώσεις αναμένονται σε ορεινά και ημιορεινά τμήματα και, τοπικά έως 400μ. Πυκνές χιονοπτώσεις προβλέπονται στα Λευκά Όρη και τον Ψηλορείτη.

Την Δευτέρα (22/1) χιονοπτώσεις περιορισμένης έντασης και διάρκειας ενδέχεται να εκδηλωθούν σε περιοχές της ανατολικής ηπειρωτικής χώρας άνω των 200μ.

Θυελλώδεις άνεμοι: Κατά την διάρκεια του Σαββάτου (20/1) θα επικρατήσουν θυελλώδεις έως πολύ θυελλώδεις (8-9bf) βορειοανατολικοί άνεμοι στην ευρύτερη περιοχή του Αιγαίου οι οποίοι μέχρι το βράδυ θα επηρεάσουν μεγάλο μέρος της ηπειρωτικής χώρας και το Ιόνιο Πέλαγος. Οι πολύ θυελλώδεις Βοριάδες θα διατηρηθούν καθ'όλη την διάρκεια της Κυριακής (21/1) με εξασθένιση μόνο στο Ιόνιο από το βράδυ. Σταδιακή εξασθένιση των ανέμων αναμένεται από το μεσημέρι της Δευτέρας (22/1).

Αξίζει να σημειωθεί πως σφοδροί ριπαίοι άνεμοι θα επικρατήσουν και σε μεγάλο μέρος της ηπειρωτικής χώρας με ριπές που, τοπικά, θα φτάσουν στα επίπεδα των 100km/h προκαλώντας εν δυνάμει επικίνδυνες συνθήκες.

Οι πολύ θυελλώδεις άνεμοι θα προκαλέσουν μεγάλο κυματισμό και εκτεταμένα προβλήματα στις θαλάσσιες συγκοινωνίες.

Πτώση θερμοκρασίας: Μεγάλη πτώση προβλέπεται να σημειώσει η θερμοκρασία αρχικώς στην βόρεια Ελλάδα και, από το απόγευμα του Σαββάτου (20/1) στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας. Την νύχτα του Σαββάτου (20/1) προς την Κυριακή (21/1) η θερμοκρασία στο μεγαλύτερο μέρος της βόρειας Ελλάδα θα πέσει κοντά στους 0°C και σε πολλές περιοχές θα σημειωθούν αρνητικές τιμές. Την Κυριακή (21/1) η θερμοκρασία, στις περισσότερες περιοχές της χώρας δεν θα ξεπεράσει τους 10°C ενώ η αισθητή θερμοκρασία θα είναι σημαντικά χαμηλότερη στις περιοχές που θα επικρατούν σφοδροί άνεμοι. Οι χαμηλές θερμοκρασίες θα διατηρηθούν τόσο την Δευτέρα (22/1) όσο και την Τρίτη (23/1) με τάση σταδιακής ανόδου ως προς τις μέγιστες τιμές, ιδιαίτερα στην δυτική και βόρεια Ελλάδα.

Παγετός: Παγετός αναμένεται να επικρατήσει σε μεγάλο μέρος της ηπειρωτικής χώρας και στα νησιά του βόρειου Αιγαίου ο οποίος, ιδιαίτερα στην βόρεια Ελλάδα και σε ορεινές περιοχές της κεντρικής και νότιας χώρας θα είναι, τοπικά ισχυρός.

Στην Αττική: Οι θυελλώδεις βορειοανατολικοί άνεμοι που θα επικρατήσουν από το βράδυ του Σαββάτου (20/1) θα είναι το πιο επικίνδυνο στοιχείο του καιρού για την περιοχή της Αττικής καθώς η μέση έντασή τους θα φτάσει τα 7-8bf και, τοπικά, 9bf και οι ριπές τα επίπεδα των 80 - 100km/h.

Απότομη πτώση θα παρουσιάσει η θερμοκρασία μετά το μεσημέρι του Σαββάτου (20/1) και την Κυριακή (21/1) δεν προβλέπεται να ξεπεράσει τους 10°C, θερμοκρασία πολύ χαμηλότερη σε σχέση με αυτές των τελευταίων ημερών. Η αισθητή θερμοκρασία θα είναι αρκετά χαμηλότερη εξαιτίας των ισχυρών ανέμων.

Χιονοπτώσεις αναμένεται να εκδηλωθούν στα ορεινά και ημιορεινά τμήματα του νομού με χιονόστρωση άνω των 600 - 800μ. Από το βράδυ της Κυριακής (21/1) χιονοπτώσεις παροδικού χαρακτήρα και περιορισμένης έντασης ενδέχεται να εκδηλωθούν και σε ημιπεδινές περιοχές έως  από 300μ.

Στην Θεσσαλονίκη (πόλη): Χιονοπτώσεις αναμένεται να εκδηλωθούν μετά το μεσημέρι του Σαββάτου (20/1) στην γύρω ορεινή/ημιορεινή ζώνη που γρήγορα θα επεκταθούν σε χαμηλά υψόμετρα επηρεάζοντας και προάστια της πόλης. Κατά τις βραδινές ώρες, χιονοπτώσεις θα εκδηλωθούν, κατά διαστήματα, στο σύνολο της πόλης με τις συνθήκες να ευνοούν την χιονόστρωση άνω των 200μ. Οι χιονοπτώσεις θα συνεχιστούν μέχρι και τις πρωινές ώρες της Κυριακής (21/1).

Παράλληλα θα επικρατήσουν χαμηλές θερμοκρασίες (κοντά στους 0°C). Παγετός αναμένεται να εκδηλωθεί κατά τις νυχτερινές και πρωινές ώρες των επόμενων ημερών (Κυριακή - Τρίτη, 21 - 23/1).

 

 

  Πατήστε εδώ για αναλυτική πρόγνωση καιρού για την περιοχή που σας ενδιαφέρει*

Χάρτες καιρού υψηλής ανάλυσης μπορείτε να δείτε εδώ!

 

Παπακωστόπουλος Γεώργιος

Ωκεανογράφος - Προγνώστης καιρού

Συντονιστής SiMeteo WeatheLab

 

Στο animation αυτό παρουσιάζεται η προβλεπόμενη εξέλιξη των βαρομετρικών συστημάτων, του υετού και της χιονόπτωσης που θα εκδηλωθούν στον ελλαδικό χώρο στα πλαίσια της επικείμενης ψυχρής εισβολής και μέχρι την Τετάρτη, 24 Ιανουαρίου 2024. Η προσομοίωση έγινε με την βοήθεια του "Βαλκανικού" και "Ελλαδικού" μας WRF- ARW, σε ανάλυση 8km και 2km αντίστοιχα με αρχικές συνθήκες από την 19/1/2024/00-12Ζ....


 

 

 

 

 

*Οι τοπικές προγνώσεις και οι χάρτες καιρού, παράγονται αυτόματα, δύο φορές την ημέρα, με την βοήθεια του αυτόματου συστήματος προγνώσεων "SiMeteoPS", και ενδέχεται να παρουσιάζονται διαφοροποιήσεις σε σχέση με τα στοιχεία που δίνονται στην παραπάνω εκτίμηση.


Σημειώνεται πως τα έκτακτα δελτία του μετεωρολογικού μας εργαστηρίου, δεν υποκαθιστούν τα δελτία της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, η οποία αποτελεί τον επίσημο φορέα προγνώσεων καιρού στην Ελλάδα.