Έκτακτα Δελτία Καιρού

SiMeteoalarm - Ατμοσφαιρική διαταραχή "Ariel"

SiMeteoalarm - Ατμοσφαιρική διαταραχή

Έκδοση: 29/11/2022/17:00

Ισχύς: 29/11/2022/21:00 - 2/12/2021/12:00

 

Συνοπτική ανάλυση

Οργανωμένο σύστημα χαμηλών πιέσεων με την ονομασία "Ariel", δημιουργήθηκε στην δυτική Μεσόγειο, ακολούθησε τροχιά προς το Στενό της Σικελίας και αναμένεται να ακολουθήσει τροχιά προς το Ιόνιο Πέλαγος, την Ελλάδα και την ανατολική Μεσόγειο. Το εν λόγω σύστημα, έχει καλή δυναμική σε μεγάλο τροποσφαιρικό βάθος, αντλεί υγρές και ασταθείς αέριες μάζες από τις θαλάσσιες περιοχές της Μεσογείου, δημιουργώντας ευνοϊκές συνθήκες για την ανάπτυξη οργανωμένων νεφικών συστημάτων που θα προκαλέσουν βροχές και καταιγίδες μεγάλης έντασης σε ευρεία κλίμακα.

Σε αρκετές περιπτώσεις, η διάταξη των μετώπων σε συνδυασμό με την τοπογραφία θα δημιουργήσουν προυποθέσεις ώστε τα φαινόμενα να έχουν μεγάλη ένταση σε ευρεία κλίμακα και για, σχετικά, μεγάλο χρονικό διάστημα με αποτέλεσμα η πιθανότητα να εκδηλωθούν πλημμυρικά φαινόμενα να είναι υψηλή.  Η επικράτηση ανέμων νότιας - ανατολικής συνιστώσας μπροστά από την διαταραχή, θα έχει ως αποτέλεσμα την μεταφορά υγρού και ασταθούς αέρα και σε τμήματα της ανατολικής ηπειρωτικής Ελλάδας με αποτέλεσμα τα φαινόμενα να επηρεάσουν εξίσου την δυτική και την ανατολική πλευρά της χώρας (να μην σημειωθεί ομβροσκιά).

Το εν λόγω σύστημα καθώς θα προσεγγίζει την χώρα μας από τα νοτιοδυτικά και θα συνδυάζεται με την ψυχρή αέρια μάζα που έχει εγκατασταθεί στα Βαλκάνια και την Ελλάδα, θα προκαλέσει πυκνές χιονοπτώσεις σε ορεινές περιοχές και σε ημιορεινές περιοχές της Μακεδονίας οι οποίες θα περιοριστούν σε μεγαλύτερα υψόμετρα καθώς το νότιο ρεύμα που θα δημιουργηθεί θα μεταφέρει θερμότερες και υγρότερες αέριες μάζες.


Προβλεπόμενη εξέλιξη έντονων φαινομένων

Την Τετάρτη (30/11), ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα επηρεάζουν, από τις πρώτες πρωινές ώρες, την Πελοπόννησο και τα νησιά του Ιονίου. Μέχρι το μεσημέρι, τα φαινόμενα θα έχουν επεκταθεί, γρήγορα, στην Στερεά Ελλάδα, στην Θεσσαλία, στην δυτική Μακεδονία στην Κρήτη και στις Κυκλάδες. Εν συνεχεία τα φαινόμενα θα επεκταθούν στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην Πελοπόννησο, στην Στερεά Ελλάδα, στα νησιά του Ιονίου, στην Θεσσαλία, στην δυτική Μακεδονία, στην Κρήτη, στις Κυκλάδες και στα Δωδεκάνησα όπου τα έντονα φαινόμενα θα εκδηλωθούν σε ευρύτερη κλίμακα και για μεγαλύτερη διάρκεια. Οι καταιγίδες, σε αρκετές περιπτώσεις, ενδέχεται να συνοδεύονται από έντονη ηλεκτρική δραστηριότητα, σφοδρούς ριπαίους ανέμους και χαλαζοπτώσεις.

Την Πέμπτη (1/12), τα έντονα φαινόμενα, σταδιακά, θα εστιαστούν στην ευρύτερη περιοχή του βόρειου και ανατολικού Αιγαίου και των Δωδεκανήσων, στην Μακεδονία, στην Θράκη, στην δυτική Πελοπόννησο, στην δυτική Στερεά Ελλάδα και στα νησιά του Ιονίου. Βροχές και καταιγίδες με, τοπικά, έντονο χαρακτήρα, θα εκδηλωθούν κατά μικρά ή μεγάλα χρονικά διαστήματα, στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας.

Την Παρασκευή (2/12), τα έντονα φαινόμενα, σταδιακά, θα εστιαστούν κυρίως στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, των Δωδεκανήσων και της Κρήτης με τάση, σταδιακής, υποχώρησης. Στις υπόλοιπες περιοχές, τα φαινόμενα, θα έχουν τοπικό/παροδικό χαρακτήρα και, σε μεγάλο μέρος της χώρας, ο καιρός θα ανοίξει.

Στην Αττική, βροχές και καταιγίδες με, κατά διαστήματα, έντονο χαρακτήρα, θα σημειωθούν από τις πρωινές ώρες της Τετάρτης (30/11) μέχρι τις πρωινές ώρες της Πέμπτης (6/11). Σϋμφωνα με τα διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία, τα πιο αξιόλογα φαινόμενα θα εκδηλωθούν σε δύο "φάσεις: α) Κατά τις πρωινές και μεσημεριανές ώρες της Τετάρτης και β)Κατά τις βραδινές και νυχτερινές ώρες της Τετάρτης προς την Πέμπτη. Μεταξύ των δύο φάσεων θα υπάρξει υποχώρηση των φαινομένων μικρής ή μεγάλης διάρκειας, ανάλογα με την περιοχή του νομού και την συμπεριφορά της διαταραχής (η οποία σε τέτοιες περιπτώσεις δεν μπορεί να εκτιμηθεί με μεγάλη ακρίβεια). Την Πέμπτη (1/12), τα φαινόμενα θα υποχωρήσουν σημαντικά αλλά είναι πιθανό να εκδηλωθούν βροχές και καταιγίδες μικρότερης διάρκειας και σποραδικού χαρακτήρα. Τα φαινόμενα ενδέχεται να συνοδεύονται από έντονη ηλεκτρική δραστηριότητα, σφοδρούς ριπαίους ανέμους και χαλαζοπτώσεις ενώ το γεγονός ότι, σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία, θα υπάρξουν διαστήματα που τα έντονα φαινόμενα θα σημειωθούν σε ευρεία κλίμακα, καθιστά τον κίνδυνο συσσώρευσης υδάτων και εκδήλωσης πλημμυρικών φαινομένων, αυξημένο.

 

  Click εδώ για αναλυτική πρόγνωση καιρού για την περιοχή που σας ενδιαφέρει*

Χάρτες καιρού υψηλής ανάλυσης μπορείτε να δείτε εδώ!

 

Παπακωστόπουλος Γεώργιος

Ωκεανογράφος - προγνώστης καιρού

Συντονιστής SiMeteo WeatheLab

 

Σε αυτό το animation μπορείτε να δείτε την προβλεπόμενη εξέλιξη της ατμοσφαιρικής πίεσης, του υετού και των χιονοπτώσεων που θα σημειωθούν στον ελλαδικό χώρο, στα πλαίσια της διέλευσης της ατμοσφαιρικής διαταραχής "Ariel"  έως και την απομάκρυνσή της, το Σάββατο, 3/12/2022. Η προσομοίωση πραγματοποιήθηκε με την χρήση του προγνωστικού μοντέλου "WRF-ARW", σε ανάλυση 8km για την Νοτιοανατολική Ευρώπη και 2,5km για την Ελλάδα, με αρχικές συνθήκες από τις 29/11/2022/00Ζ...


 

 

 

 

 

*Οι τοπικές προγνώσεις και οι χάρτες καιρού, παράγονται αυτόματα, δύο φορές την ημέρα, με την βοήθεια του αυτόματου συστήματος προγνώσεων "SiMeteoPS", και ενδέχεται να παρουσιάζονται διαφοροποιήσεις σε σχέση με τα στοιχεία που δίνονται στην παραπάνω πρόγνωση.


Σημειώνεται πως τα έκτακτα δελτία της προγνωστικής μας ομάδας,  έχουν ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν υποκαθιστούν τα δελτία της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, η οποία αποτελεί τον "επίσημο" φορέα προγνώσεων καιρού στην Ελλάδα.