Έκτακτα Δελτία Καιρού

SiMeteoalarm - Ψυχρή εισβολή 17...19/12/2021

SiMeteoalarm - Ψυχρή εισβολή 17...19/12/2021

Έκδοση: 18/12/2021/00:30

Ισχύς: 18/12/2021/00:30 - 20/12/2021/06:00

 

Συνοπτική ανάλυση

Ισχυρός, θερμός αντικυκλώνας" εμποδισμού" με κέντρο στην Μεγάλη Βρετανία, καλύπτει την δυτική και κεντρική Ευρώπη. Ψυχρό μέτωπο το οποίο κινήθηκε γρήγορα από την ανατολική Ευρώπη προς τα Βαλκάνια, κατά μήκος των ανατολικών κρασπέδων του αντικυκλώνα, βρίσκεται στην βόρεια Ελλάδα και ακολουθεί τροχιά προς τα νότια. Κατά την άφιξη του ψυχρού μετώπου, στην περιοχή του νότιου Αιγαίου και την σύγκρουση των πολικών αερίων μαζών που το ακολουθούν με τις θερμότερες αέριες μάζες που επικρατούν στην ανατολική Μεσόγειο θα δημιουργηθεί, τις πρωτινές ώρες του Σαββάτου, 18/12 κέντρο χαμηλών πιέσεων με τάση σημαντικής βάθυνσης και σταδιακής μετατόπισής του προς τα βορειοανατολικά.

Το νέο, χαμηλό βαρομετρικό, θα συνδυαστεί έντονα με τις υψηλότερες πιέσεις στην κεντρική Ευρώπη με αποτέλεσμα την δημιουργία ισχυρού βόρειου - βορειοανατολικού ρεύματος το οποίο θα διοχετεύσει την πολική αέρια μάζα προς την Ελλάδα, τροφοδοτώντας, παράλληλα, τα ανατολικά και νότια τμήματα της χώρας με υγρασία από το Αιγαίο.

Η δυναμική της διαταραχής σε συνδυασμό με την μεταφορά υγρασίας από το Αιγαίο Πέλαγος, θα δημιουργήσει υετοφόρες νεφώσεις, κατά κύριο λόγο στην ανατολική και νότια χώρα και την ευρύτερη περιοχή του Αιγαίου οι οποίες θα προκαλέσουν βροχοπτώσεις, καταιγίδες κυρίως στις θαλάσσιες και παραθαλάσσιες περιοχές, με ιδιαίτερη έμφαση στην Κρήτη και στα Δωδεκάνησα και χιονοπτώσεις σε ορεινές, ημιορεινές περιοχές και χαμηλά υψόμετρα της ανατολικής και κεντρικής ηπειρωτικής χώρας.

Η διαταραχή προβλέπεται να απομακρυνθεί, προς τα ανατολικά, κατά την διάρκεια της Κυριακής, οπότε και τα φαινόμενα, σταδιακά, θα υποχωρήσουν με τάση περιορισμού τους στο νότιο Αιγαίο. Η εγκατάσταση πολικών αερίων μαζών σε συνδυασμό με την εξασθένιση των ανέμων και την καθαρή ατμόσφαιρα, θα ευνοήσει, από την Κυριακή, 19/12 την ψύξη των παρεδαφίων στρωμάτων, την πτώση της θερμοκρασίας σε πολύ χαμηλά επίπεδα και την δημιουργία παγετού, σε μεγάλο μέρος της ηπειρωτικής χώρας.

 

Προβλεπόμενη εξέλιξη έντονων φαινομένων

Σάββατο, 18 Δεκεμβρίου 2021: Πυκνές χιονοπτώσεις θα σημειωθούν σε τμήματα της Θεσσαλίας (έως 0μ. υψόμετρο), στην Ανατολικής Στερεάς Ελλάδας (έως 0μ. υψόμετρο στην Φθιώτιδα, στην Βοιωτία, στην Φωκίδα, 200μ στην Εύβοια και στην Αττική), σε ορεινά ημιορεινά και ημιπεδινά τμήματα (άνω των 400μ) στην ανατολική Πελοπόννησο, στα ορεινά και ημιορεινά τμήματα της Κρήτης (άνω των 600μ), σε ορεινά/ημιοερεινά τμήματα των νησιών του βόρειου και ανατολικού Αιγαίου. Χιονοπτώσεις, μικρότερης διάρκειας/έκτασης θα σημειωθούν σε τμήματα της Χαλκιδικής και της δυτικής Μακεδονίας, κατά κύριο λόγο σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές.

Ισχυρές βροχές/καταιγίδες/χιονόνερο, θα σημειωθούν στα χαμηλότερα υψόμετρα της ανατολικής και νότιας χώρας, στις Σποράδες, στις Κυκλάδες, σε τμήματα του ανατολικού Αιγαίου, στην Κρήτη και στα Δψωδεκάνησα και σε τμήματα του νότιου Ιονίου. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην βόρεια Κρήτη και στα Δωδέκάνησα, όπου τα φαινόμενα θα είναι εντονότερα και μεγαλύτερης διάρκειας και ενδέχεται να συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις.

Θυελλώδεις βόρειοι - βορειοανατολικοί άνεμοι, εντάσεωνς 7-8bf και, τοπικά, 9-10bf προβλέπεται να επικρατήσουν σε μεγάλο μέρος του Αιγαίου Πελάγους αλλά και σε τμήματα της ηπειρωτικής χώρας, με ιδιαίτερη έμφαση στην Στερεά Ελλάδα και στην Πελοπόννησο, σε τμήματα των οποίων οι ριπές των ανέμων θα ξεπεράσουν τα 100km/h.

Κυριακή, 19 Δεκεμβρίου 2021: Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στην ανατολική Θεσσαλία (μέχρι 200μ), στην Εύβοια (μέχρι 200μ), στην Φθιώτιδα, στην Βοιωτία, στην Αττική (μέχρι 200μ), σε ορεινά και ημιορεινά τμήματα της Πελοποννήσου, με τάση υποχώρησης κατά την διάρκεια της ημέρας. Πυκνές χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στην Κρήτη, άνω των 600μ.

Βροχές/χιονόνερο/καταιγίδες θα σημειωθούν στην Κρήτη, στα Δωδεκάνησα, σε τμήματα των Κυκλάδων και στα πιο πεδινά τμήματα της ανατολικής Στερεάς Ελλάδας και της ανατολικής Πελοποννήσου. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην Κρήτη και στα Δωδεκάνησα όπου τα φαινόμενα θα έχουν μεγαλύτερη ένταση και διάρκεια. Κατά την διάρκεια της ημέρας, τα φαινόμενα θα περιοριστούν στο νότιο Αιγαίο με τάση εξασθένισης.

Θυελλώδεις Βοριάδες θα επικρατούν στο Αιγαίο και, ιδιαίτερα στο κεντρικό και νότιο Αιγαίο με ένταση 7-8bf, και, τοπικά, 9bf με τάση εξασθένισης και στροφής τους σε Βορειοδυτικούς κατά την διάρκεια της ημέρας. Θυελλώδεις άνεμοι θα επηρεάσουν και τμήματα της ανατολικής Στερεάς Ελλάδας της ανατολικής και νότιας Πελοποννήσου κατά την διάρκεια των πρωινών και μεσημεριανών ωρών με τάση εξασθένισης κατά την διάρκεια της ημέρας.

Χαμηλές θερμοκρασίες θα επικρατήσουν στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας και, κατά την διάρκεια της νύχτας, θα σημειωθούν αρνητικές τιμές σε πολλές σε μεγάλο μέρος της ηπειρωτικής χώρας και, σε αρκετές περιπτώσεις θα εκδηλωθεί παγετός. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται σε ηπειρωτικά τμήματα της Θράκης, της Μακεδονίας, της Ηπείρου, της Θεσσαλίας, της Στερεάς Ελλάδας και της κεντρικής Πελοποννήσου, όπου ο παγετός θα είναι, τοπικά, ισχυρός.

Αττική: Από νωρίς τα ξημερώματα μέχρι το απόγευμα του Σαββάτου, 18/12 θα εκδηλωθούν βροχές, κυρίως στην βόρεια, την δυτική και την ανατολική Αττική. Σποραδικές καταιγίδες ενδέχεται να σημειωθούν κυρίως στα βόρεια τμήματα του νομού. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές και, κατά διαστήματα, σε ημιπεδινές περιοχές (μέχρι 200μ στην δυτική και βόρεια Αττική, μέχρι 400μ σε προάστια που πρόσκεινται στην Πάρνηθα και στην Πεντέλη και μέχρι τα 600μ στον Υμηττό, με χιονόστρωση κατά 200 - 300μ υψηλότερα. Δεν αναμένεται να σημειωθεί χιονόστρωση στον πολεοδομικό ιστό της Αθήνας και στα προάστια ενώ υπάρχει πιθανότητα για μερική χιονόστρωση σε τμήματα των υπερ-βορείων προαστίων που πρόσκεινται στην Πεντέλη και στην Πάρνηθα. Χιονόστρωση ικανή να δημιουργήσει επιπλοκές, ενδέχεται να επιτευχθεί από τα 500μ και πάνω στην δυτική και βόρεια Αττική. Από τις απογευματινές ώρες του Σαββάτου, τα φαινόμενα θα αποκτήσουν τοπικό/ορογραφικό χαρακτήρα και θα εστιάζονται, κατά κύριο λόγο, στην βόρεια, την δυτική και βορειοανατολική Αττική και σε ορεινά και ημιορεινά τμήματα του νομού. Τα φαινόμενα, θα συνεχιστούν, με εξάρσεις και υφέσεις μέχρι τις απογευματινές ώρες της Κυριακής, 19/12, οπότε αναμένεται ουσιαστική υποχώρησή τους.

Σφοδροί και, τοπικά, θυελλώσεις βόρειοι - βορειοανατολικοί άνεμοι, εντάσεως 7-8bf και, τοπικά, κυρίως στην ανατολική, την βόρεια και σε τμήματα της δυτικής Αττικής, 9bf, από τα ξημερώματα του Σαββάτου μέχρι και το απόγευμα της Κυριακής, με τάση εξασθένισης και στροφής τους σε βορειοδυτικούς, στην συνέχεια.

 

  Click εδώ για αναλυτική πρόγνωση καιρού για την περιοχή που σας ενδιαφέρει*

Χάρτες καιρού υψηλής ανάλυσης μπορείτε να δείτε εδώ!

 

Παπακωστόπουλος Γεώργιος

Ωκεανογράφος - προγνώστης καιρού

Συντονιστής SiMeteo WeatheLab

 

Στο παρακάτω animation, μπορείτε να δείτε την προβλεπόμενη εξέλιξη της ατμοσφαιρικής πίεσης, του υετού, των ανέμων, της θερμοκρασίας, της χιονόπτωσης και άλλων παραμέτρων στα πλαίσια της ψυχρής εισβολή και μέχρι τις 22 Δεκεμβρίου 2021, οπότε και αναμένεται νέα ψυχρή εισβολή να επηρεάσει τα Βαλκάνια και τμήματα της χώρας μας...


 

 

 

 

 

*Οι τοπικές προγνώσεις και οι χάρτες καιρού, παράγονται αυτόματα, δύο φορές την ημέρα, με την βοήθεια του αυτόματου συστήματος προγνώσεων "SiMeteoPS", και ενδέχεται να παρουσιάζονται διαφοροποιήσεις σε σχέση με τα στοιχεία που δίνονται στην παραπάνω πρόγνωση.


Σημειώνεται πως τα έκτακτα δελτία της προγνωστικής μας ομάδας,  έχουν συμβουλευτικό χαρακτήρα και δεν υποκαθιστούν τα δελτία της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, η οποία αποτελεί τον μοναδικό "επίσημο" φορέα προγνώσεων καιρού στην Ελλάδα.