Έκτακτα Δελτία Καιρού

SiMeteoAlarm - Έντονα καιρικά φαινόμενα

SiMeteoAlarm - Έντονα καιρικά φαινόμενα

Έκδοση: 13/10/2021/02:30

Ισχύς: 13/10/2021/02:30 - 16/10/2021/24:00

Συνοπτική ανάλυση

Σύστημα χαμηλών πιέσεων δημιουργείται στην δυτική Μεσόγειο και, κατά την διάρκεια της Τετάρτης 13/10/2021, θα ακολουθήσει τροχιά προς τα ανατολικά με τάση σημαντικής βάθυνσης στο Νότιο Ιόνιο. Το εν λόγω σύστημα, κατά την διάρκεια της Πέμπτης και της Παρασκευής (14 - 15/10/2021), αναμένεται να ακολουθήσει τροχιά από το Νότιο Ιόνιο προς τα νοτιοανατολικά - ανατολικά με τάση περαιτέρω βάθυνσης, επηρεάζοντας το σύνολο της Ελλάδας με βροχές, καταιγίδες και ενισχυμένους ανέμους.

Το κυκλωνικό σύστημα προβλέπεται να παρουσιάσει πολύ καλή δυναμική σε μεγάλο βάθος στην τροπόσφαιρα και, σε συνδυασμό με τις πολύ υγρές και έντονα ασταθείς αέριες μάζες οι οποίες θα επικρατούν στην περιοχή διέλευσής του, να δημιουργήσει εκτεταμένα νεφικά συστήματα τα οποία θα περιλαμβάνουν νεφώσεις κατακόρυφης ανάπτυξης και καταιγίδες οι οποίες, σε αρκετές περιπτώσεις, ενδέχεται να οργανωθούν σε, καλά δομημένα, συμπλέγματα, με αποτέλεσμα την εκδήλωση έντονων φαινομένων σε ευρεία κλίμακα.

Το γεγονός πως το εν λόγω σύστημα θα ακολουθήσει τροχιά νότια της χώρας μας και, κατά συνέπεια, θα προκαλέσει νότιους - ανατολικούς ανέμους, θα έχει σαν αποτέλεσμα την μεταφορά υγρών και ασταθών αερίων μαζών προς τις περιοχές της ανατολικής και βόρειας χώρας με αποτέλεσμα την δημιουργία προϋποθέσεων για την εκδήλωση έντονων φαινομένων και σε τμήματα της ανατολικής χώρας, στα οποία περιλαμβάνεται η Αττική, η Εύβοια και άλλες ευπαθείς, στις πλημμύρες περιοχές. Επιπλέον η μικρή ταχύτητα του συστήματος θα έχει σαν αποτέλεσμα την μεγάλη διάρκεια των φαινομένων τα οποία, σε αρκετές περιοχές, ενδέχεται να παρουσιάσουν εμμονή, καθιστώντας ακόμα μεγαλύτερο τον κίνδυνο πλημμυρών σε τοπικό επίπεδο.

Το χαμηλό βαρομετρικό, προβλέπεται να απομακρυνθεί προς τα ανατολικά, κατά την διάρκεια του Σαββάτου (16/10/2021) με αποτέλεσμα την υποχώρηση των έντονων φαινομένων.

 

Προβλεπόμενη εξέλιξη έντονων φαινομένων

Τετάρτη, 13 Οκτωβρίου 2021: Βροχές και σποραδικές καταιγίδες, προβλέπεται να εκδηλωθούν, από το μεσημέρι, σε περιοχές του Ιονίου Πελάγους, της Ηπείρου, της Μακεδονίας, της Θεσσαλίας, της Στερεάς Ελλάδας και της Πελοποννήσου. Κατά την διάρκεια των βραδινών ωρών, προβλέπεται σημαντική έξαρση των φαινομένων στο Ιόνιο Πέλαγος και, κατά την διάρκεια της νύχτας, προς την Πέμπτη (14/10), σε μεγάλο μέρος της χώρας.

Πέμπτη, 14 Οκτωβρίου 2021: Βροχές και καταιγίδες προβλέπεται να επηρεάσουν το μεγαλύτερο μέρος της χώρας. Σε αρκετές περιπτώσεις τα φαινόμενα θα έχουν μεγάλη ένταση και διάρκεια. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στο Ιόνιο, την Ήπειρο, την Μακεδονία, την Θεσσαλία, τις Σποράδες την δυτική Στερεά Ελλάδα, την δυτική Πελοπόννησο και, από το μεσημέρι, το σύνολο της Στερεάς Ελλάδας και της Πελοποννήσου, το βόρειο και ανατολικό Αιγαίο. Οι καταιγίδες, σε αρκετές περιπτώσεις, θα συνοδεύονται από ραγδαία βροχόπτωση, έντονη ηλεκτρική δραστηριότητα και σφοδρούς ριπαίους ανέμους, ενώ και το ενδεχόμενο τοπικών χαλαζοπτώσεων είναι αυξημένο. Ενδεχόμενο ανάπτυξης σιφώνων, κυρίως πάνω από θαλάσσιες περιοχές.

Παρασκευή, 15 Οκτωβρίου 2021: Βροχές και καταιγίδες προβλέπεται να επηρεάσουν το μεγαλύτερο μέρος της χώρας. Σε αρκετές περιπτώσεις τα φαινόμενα θα έχουν μεγάλη ένταση και διάρκεια. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στο Ιόνιο, στην Πελοπόννησο, στην Στερεά Ελλάδα, στην Θεσσαλία, στην κεντρική Μακεδονία (ιδιαίτερα στα παράκτια τμήματα), στις Σποράδες, στο βόρειο και ανατολικό Αιγαίο.

Σφοδροί και, τοπικά, θυελλώδεις ως πολύ θυελλώδεις (8-9bf) άνεμοι προβλέπεται να επικρατήσουν, ιδιαίτερα σε θαλάσσιες περιοχές.

Αττική: Βροχές και παροδικές καταιγίδες προβλέπεται να επηρεάσουν την Αττική από τις απογευματινές ώρες της Τετάρτης (13/10). Από τις μεσημεριανές ώρες της Πέμπτης (14/10) τα φαινόμενα προβλέπεται να ενταθούν σημαντικά και να αποκτήσουν πιο γενικευμένο και οργανωμένο χαρακτήρα. Σύμφωνα με τα διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία, τα, κατά διαστήματα έντονα, φαινόμενα, προβλέπεται να συνεχιστούν μέχρι και τις μεσημεριανές ώρες του Σαββάτου (16/10) με εξάρσεις και υποχωρήσεις. Σε αρκετές περιοχές της Αττικής προβλέπεται να σημειωθούν μεγάλα ύψη βροχής και, σε πολλές περιπτώσεις, με μεγάλη ένταση, καθιστώντας τον κίνδυνο εκδήλωσης τοπικών ή εκτεταμένων πλημμυρικών φαινομένων υπαρκτό. Οι καταιγίδες ενδέχεται να συνοδεύονται από τοπικές χαλαζοπτώσεις και σφοδρούς ριπαίους ανέμους ενώ είναι πιθανή η ανάπτυξη σιφώνων, ιδιαίτερα στην περιοχή του Σαρωνικού Κόλπου.

 

To παρόν δελτίο, ενδέχεται να ανανεωθεί, κατά την διάρκεια των επόμενων ημερών,  σε περίπτωση που υπάρξουν σημαντικές διαφοροποιήσεις ως προς τα προγνωστικά στοιχεία!

 

  Click εδώ για αναλυτική πρόγνωση καιρού για την περιοχή που σας ενδιαφέρει*

Χάρτες καιρού υψηλής ανάλυσης μπορείτε να δείτε εδώ!

 

Παπακωστόπουλος Γεώργιος

Ωκεανογράφος - προγνώστης καιρού

Συντονιστής SiMeteo WeatheLab

 

*Οι τοπικές προγνώσεις και οι χάρτες καιρού, παράγονται αυτόματα, δύο φορές την ημέρα, με την βοήθεια του αυτόματου συστήματος προγνώσεων "SiMeteoPS", και ενδέχεται να παρουσιάζονται διαφοροποιήσεις σε σχέση με τα στοιχεία που δίνονται στην παραπάνω πρόγνωση.


Σημειώνεται πως τα έκτακτα δελτία της προγνωστικής μας ομάδας,  έχουν συμβουλευτικό χαρακτήρα και δεν υποκαθιστούν τα δελτία της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, η οποία αποτελεί τον μοναδικό "επίσημο" φορέα προγνώσεων καιρού στην Ελλάδα.