Έκτακτα Δελτία Καιρού

SiMeteoAlarm - Δελτίο έντονων καιρικών φαινομένων

SiMeteoAlarm - Δελτίο έντονων καιρικών φαινομένων

Έκδοση: 13/2/2021/04:30

Ισχύς: 13/2/2021/06:00 - 17/2/2021/12:00

 

Συνοπτική ανάλυση

Εκτεταμένος αντικυκλώνας εμποδισμού εγκαθίσταται στην βόρεια Ευρώπη και συνδυάζεται με χαμηλές πιέσεις στην Ουκρανία και την Μαύρη Θάλασσα με αποτέλεσμα την δημιουργία εκτεταμένου βόρειου ρεύματος κατά μήκος της ανατολικής Ευρώπης και των Βαλκανίων το οποίο ωθεί εξαιρετικά ψυχρές αέριες μάζες αρκτικής προελεύσεως σε κίνηση προς τα Βαλκάνια και την ανατολική Μεσόγειο. Παράλληλα, χαμηλό βαρομετρικό το οποίο σχηματίζεται στην δυτική Μεσόγειο κατά την άφιξη ατμοσφαιρικής διαταραχής από τον ατλαντικό ωκεανό, κινείται γρήγορα προς το Ιόνιο και τον Ελλαδικό χώρο. Καθώς η έλευση του χαμηλού από την δυτική Μεσόγειο θα συγχρονιστεί με την άφιξη των σιβηρικών αερίων μαζών, προβλέπεται βάθυνσή του, πάνω από τον ελλαδικό χώρο και κατά την απομάκρυνσή του προς την ανατολική Μεσόγειο, συνδυασμός του με τις υψηλότερες πιέσεις στα Βαλκάνια και την επικράτηση ισχυρού βόρειου ρεύματος στο Αιγαίο και τον ελλαδικό χώρο, με αποτέλεσμα την μεταφορά σιβηρικών αερίων μαζών προς την Ελλάδα.

Κατά την φάση της διέλευσης του χαμηλού από το Ιόνιο προς την Ελλάδα και το Αιγαίο, (από το πρωί του Σαββάτου, 13/2/2021 μέχρι το απόγευμα της Κυριακής, 14/2/2021), προβλέπεται να προκληθούν φαινόμενα στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας τα οποία, καθώς οι σιβηρικές αέριες μάζες θα εισχωρούν στα βόρεια κράσπεδα του συστήματος με αποτέλεσμα την αισθητή πτώση της θερμοκρασίας, θα έχουν τον χαρακτήρα χιονοπτώσεων που γρήγορα θα επεκταθούν στο μεγαλύτερο μέρος της κεντρικής και βόρειας Ελλάδας. Παράλληλα, καταιγίδες θα εκδηλωθούν κυρίως στις νότιες - νοτιοανατολικές περιοχές του Αιγαίου.

Κατά την φάση της απομάκρυνσης του χαμηλού προς την ανατολική Μεσόγειο και τον συνδυασμό του με τις υψηλότερες πιέσεις στην περιοχή των Βαλκανίων, προβλέπεται να επικρατήσουν θυελλώδεις βόρειοι - βορειοανατολικοί άνεμοι οι οποίοι θα μεταφέρουν ακόμα ψυχρότερες αέριες μάζες προς τον ελλαδικό χώρο. Καθώς οι σιβηρικές αέριες μάζες θα εμπλουτίζονται με υγρασία και θερμότητα κατά την διέλευσή τους πάνω από το Αιγαίο, θα δημιουργούνται νεφώσεις οι οποίες θα παράγουν χιονοπτώσεις κυρίως στις Σποράδες, την Εύβοια, την Αττική, την Βοιωτία, τις Κυκλάδες, την Κρήτη και σε τμήματα του ανατολικού Αιγαίου, και των Δωδεκανήσων. Στην δυτική, κεντρική και βόρεια Ελλάδα, τα φαινόμενα θα υποχωρήσουν και θα επικρατήσει γενικά αίθριος καιρό με κύρια χαρακτηριστικά τις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες και τον παγετό.

Η συνοπτική κατάσταση η οποία θα τροφοδοτεί την ανατολική Ελλάδα και το Αιγαίο με ψυχρές αέριες μάζες διατηρώντας την ψυχρή εισβολή και τις ευνοϊκές, για χιονοπτώσεις, συνθήκες σε περιοχές της ανατολικής Ελλάδας και του Αιγαίου, με τα διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία, προβλέπεται να διατηρηθεί μέχρι και τις πρωινές ώρες της Τετάρτης.

 

Προβλεπόμενη εξέλιξη έντονων φαινομένων

Σάββατο 13 Φεβρουαρίου 2021:  Χιονοπτώσεις προβλέπεται να σημειωθούν στην Μακεδονία (με ιδιαίτερη έμφαση στην δυτική και κεντρική Μακεδονία), στην Θράκη (μετά το μεσημέρι), στην Θεσσαλία (ορεινά/ημιορεινά και, γρήγορα, σε χαμηλά υψόμετρα), στην Ήπειρο (πυκνές χιονοπτώσεις στα ορεινά/ημιορεινά και, γρήγορα σε χαμηλά υψόμετρα), Στερεά Ελλάδα (ορεινά/ημιορεινά/μέχρι 300μ της Φθιώτιδας, 400μ της Ευρυτανίας, Φωκίδας, Βοιωτίας και Βόρειας Εύβοιας), Πελοποννήσου (ορεινά/ημιορεινά, σχετικά χαμηλά υψόμετρα της Κορινθίας και της ανατολικής Αχαϊας), στο Βόρειο Αιγαίο και, από το βράδυ, στην Λέσβο και στις Σποράδες.

Βροχές και, σποραδικές καταιγίδες, θα εκδηλωθούν στο Ιόνιο (τοπικά έντονα φαινόμενα), σε τμήματα της δυτικής Ελλάδας (τοπικά έντονα φαινόμενα) και, από το απόγευμα σε περιοχές της Πελοποννήσου, της ανατολικής Στερεάς Ελλάδας, των Κυκλάδων, τη Κρήτης και του ανατολικού Αιγαίου.

Ισχυροί και, τοπικά, θυελλώδεις βορειοανατολικοί άνεμοι θα επικρατήσουν στο βόρειο Αιγαίο. Πολύ ισχυροί και, τοπικά, θυελλώδεις ανατολικοί - νοτιοανατολικοί άνεμοι θα επικρατήσουν στο βόρειο Ιόνιο και στην Ήπειρο την νύχτα προς την Κυριακή.

 

Κυριακή, 14 Φεβρουαρίου 2020:  Χιονοπτώσεις προβλέπεται να σημειωθούν στην Μακεδονία, στην Θράκη, στην Ήπειρο, στην Θεσσαλία, στην Στερεά Ελλάδα, στην Πελοπόννησο, στις Σποράδες, στα νησιά του βόρειου και ανατολικού Αιγαίου και σε περιοχές των νησιών του Ιονίου με χαμηλό υψόμετρο. Μετά το μεσημέρι προβλέπεται υποχώρηση των φαινομένων στην Μακεδονία, στην Ήπειρο, στην Θράκη και την δυτική Ελλάδα και έξαρσή τους στην ανατολική Στερεά Ελλάδα, την ανατολική Πελοπόννησο, τις Σποράδες και τις Βόρειες Κυκλάδες. Οι χιονοπτώσεις, σε αρκετές περιοχές, θα είναι πολύ πυκνές και θα έχουνε μεγάλη διάρκεια με αποτέλεσμα να σημειωθούν μεγάλα ύψη χιονιού.

Ισχυρές βροχές / καταιγίδες θα εκδηλωθούν στο Ιόνιο, στα παράκτια τμήματα της δυτικής Ελλάδας και της Πελοποννήσου, στις Κυκλάδες, στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και, κυρίως μετά το μεσημέρι, στην Κρήτη και στα Δωδεκάνησα.

Θυελλώδεις ως πολύ θυελλώδεις (8-9bf)άνεμοι θα επικρατήσουν στο βόρειο και κεντρικό Αιγαίο και, σε τμήματα του Κορινθιακού, του βόρειου Ιονίου και σε ηπειρωτικές περιοχές της Θράκης, της ανατολικής, κεντρικής και δυτικής Ελλάδας.

Παγετός προβλέπεται στα ηπειρωτικά τμήματα της χώρας (από το βράδυ, ισχυρός στην βόρεια και κεντρική Ελλάδα), στα νησιά του βόρειου και ανατολικού Αιγαίου και τις Σποράδες και σε περιοχές των νησιών του Ιονίου.

 

Δευτέρα, 15 Φεβρουαρίου 2021:  Χιονοπτώσεις, τοπικά ισχυρές, προβλέπεται να εκδηλωθούν στην Θεσσαλία, στην ανατολική Στερεά Ελλάδα, στην ανατολική Πελοπόννησο, στις Σποράδες, τις Κυκλάδες (χιονόνερο σε χαμηλά υψόμετρα των κεντρικών και νοτίων Κυκλάδων), στην Κρήτη (χιονόνερο στις παραθαλάσσιες περιοχές) και σε τμήματα της δυτικής Μακεδονίας, της Χαλκιδικής και των νησιών του βόρειου και ανατολικού Αιγαίου. Από το απόγευμα τα φαινόμενα θα περιορίζονται στην ανατολική Μαγνησία, στην Εύβοια, στην Αττική, στην Βοιωτία, στην Φθιώτιδα, στις Σποράδες, στην νότια Χαλκιδική, στην Λήμνο, στη Κυκλάδες, στην ανατολική Πελοπόννησο και στην Κρήτη.

Βροχές και καταιγίδες, τοπικά ισχυρές, θα εκδηλωθούν στο νότιο και νοτιοανατολικό Αιγαίο

Θυελλώδεις ως πολύ θυελλώδεις (8-9bf) άνεμοι βορείων διευθύνσεων θα πνέουν στο Αιγαίο και σε τμήματα της ανατολικής και νότιας Ελλάδας.

Παγετός προβλέπεται να σημειωθεί στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας με ιδιαίτερη έμφαση στην κεντρική και βόρεια Ελλάδα και στα νησιά του βόρειου Αιγαίου.

Εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες. Ενδεικτικά, στο μεγαλύτερο μέρος της κεντρικής και βόρειας Ελλάδας και στο βόρειο Αιγαίο προβλέπεται "ολικός παγετός" (δηλαδή θερμοκρασία κάτω από 0°C καθ'όλη την διάρκεια της ημέρας) και σε αρκετές περιοχές, κυρίως στην βόρεια Ελλάδα, οι ελάχιστες θερμοκρασίες θα είναι κάτω από -10°C (έως -20°C, τοπικά, σε περιοχές της Μακεδονίας).

Τρίτη, 16 Φεβρουαρίου 2021:  Χιονοπτώσεις, τοπικά πυκνές, στην Εύβοια, στην Αττική, σε περιοχές της Βοιωτίας, στις Σποράδες, στις Κυκλάδες και στην Κρήτη.

Καταιγίδες στις νότιες / νοτιοανατολικές θαλάσσιες και παραθαλάσσιες περιοχές

Θυελλώδεις - πολύ θυελλώδεις άνεμοι βορείων διευθύνσεων στο Αιγαίο και σε τμήματα της ανατολικής και νότιας Ελλάδας.

Διατήρηση των πολύ χαμηλών θερμοκρασιών

Ισχυρός παγετός σε μεγάλο μέρος της χώρας με ιδιαίτερη έμφαση στην ηπειρωτική Ελλάδα και το Βόρειο Αιγαίο.

 

Αττική: Στην Αττική, το Σάββατο προβλέπεται να σημειωθούν βροχές και χιονοπτώσεις στην Πάρνηθα και, ενδεχομένως, από το βράδυ σε ορεινές περιοχές άνω των 1000μ. Την Κυριακή, προβλέπονται βροχές ή χιονόνερο. Χιονοπτώσεις προβλέπονται στα ορεινά και ημιορεινά τμήματα του νομού. Από το μεσημέρι της Κυριακής προβλέπονται χιονοπτώσεις σε περιοχές μέχρι 400μ και, σταδιακά μέχρι αργά το απόγευμα σε περιοχές έως 200μ. Κατά την διάρκεια του απογεύματος προβλέπεται να χιονίσει σε περιοχές των βορείων προαστίων της Αθήνας και, κατά την διάρκεια των νυχτερινών ωρών, οι χιονοπτώσεις θα επεκταθούν και σε πεδινές περιοχές, συμπεριλαμβανομένης της πόλης της Αθήνας. Την Δευτέρα και την Τρίτη, προβλέπονται νεφώσεις με χιονοπτώσεις οι οποίες παροδικά / τοπικά, θα είναι έντονες. Ιδιαίτερα στην βόρεια και ανατολική Αττική, στην βορειοδυτική Αττική, στα βόρεια, τα βορειοανατολικά, και τα βορειοδυτικά προάστια της Αθήνας, οι χιονοπτώσεις προβλέπεται να είναι πυκνές για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Αξιόλογη χιονόστρωση προβλέπεται να σημειωθεί κυρίως σε περιοχές της βόρειας, βορειοανατολικής και βορειοδυτικής Αττικής και σε προάστια της Αθήνας με υψόμετρο μεγαλύτερο των 200μ. Χιονόστρωση, ενδεχομένως αξιόλογη, ενδέχεται να σημειωθεί σε όλες τις περιοχές της Αττικής, συμπεριλαμβανομένης της Αθήνας και των νοτίων προαστίων. Σφοδροί ως θυελλώδεις και, τοπικά, πολύ θυελλώδεις βόρειοι - βορειοανατολικοί άνεμοι προβλέπεται να επικρατήσουν κυρίως στην ανατολική και βόρεια Αττική και σε τμήματα της δυτικής Αττικής. Από την Δευτέρα προβλέπεται να επικρατήσουν πολύ χαμηλές θερμοκρασίες - κάτω από 0°C στις περισσότερες περιοχές - και παγετός. Οι παραπάνω συνθήκες προβλέπεται να συνεχιστούν τουλάχιστον μέχρι τις πρωινές ώρες της Τετάρτης.

 

Κατά την διάρκεια των επόμενων ημερών ενδέχεται να υπάρξουν επικαιροποιήσεις του παρόντος δελτίου ανάλογα με τις αλλαγές στα προγνωστικά στοιχεία.

 

  Click εδώ για αναλυτική πρόγνωση καιρού για την περιοχή που σας ενδιαφέρει*

Χάρτες καιρού υψηλής ανάλυσης μπορείτε να δείτε εδώ!

 

Παπακωστόπουλος Γεώργιος

Ωκεανογράφος - προγνώστης καιρού - Συντονιστής  SiMeteo WeatherLab

 

*Οι τοπικές προγνώσεις και οι χάρτες καιρού, παράγονται αυτόματα, τέσσερις φορές την ημέρα, με την βοήθεια του αυτόματου συστήματος προγνώσεων "SiMeteoPS", και ενδέχεται να παρουσιάζονται διαφοροποιήσεις σε σχέση με τα στοιχεία που δίνονται στην παραπάνω πρόγνωση.


Σημειώνεται πως τα έκτακτα δελτία της προγνωστικής μας ομάδας, έχουν ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν υποκαθιστούν τα δελτία της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, η οποία αποτελεί τον επίσημο φορέα προγνώσεων καιρού στην Ελλάδα.