Έκτακτα Δελτία Καιρού

SiMeteoAlarm - Δελτίο έντονων καιρικών φαινομένων

SiMeteoAlarm - Δελτίο έντονων καιρικών φαινομένων

Έκδοση: 11/10/2020/24:00

Ισχύς: 12/10/2020/06:00 - 14/10/2020/06:00

 

Συνοπτική ανάλυση

Οργανωμένο χαμηλό βαρομετρικό, συνοδευόμενο από μετωπική δραστηριότητα, ακολουθεί τροχιά από την Ιταλία προς τα Βαλκάνια με τάση βάθυνσης. Ψυχρό μέτωπο το οποίο εκτείνεται νότια του κυκλωνικού κέντρου προβλέπεται να ακολουθήσει τροχιά προς τα ανατολικά και να διασχίσει τον ελλαδικό χώρο από τα δυτικά προς τα ανατολικά, επηρεάζοντας την χώρα στο σύνολό της. Η ροή υγρών και ασταθών αερίων μαζών μπροστά από την μετωπική επιφάνεια θα ευνοήσει την ανάπτυξη οργανωμένων νεφικών συστημάτων και καταιγίδων ικανών να προκαλέσουν έντονα φαινόμενα σε ευρεία κλίμακα. Η ταχύτητα του μετώπου θα είναι σχετικά μεγάλη και ως εκ τούτου η διάρκεια των φαινομένων, στις περισσότερες περιοχές θα είναι περιορισμένη.

 

Προβλεπόμενη εξέλιξη έντονων φαινομένων

Ελλάδα, συνολικά:  Ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα αρχίσουν να επηρεάζουν το Ιόνιο, την Ήπειρο, την δυτική Στερεά Ελλάδα από τις μεσημεριανές ώρες της Δευτέρας, 12/10/2020. Κατά την διάρκεια του απογεύματος τα φαινόμενα θα επεκταθούν ανατολικότερα και μέχρι την αλλαγή της ημέρας θα επηρεάζουν το μεγαλύτερο μέρος της ηπειρωτικής Ελλάδας. Την Τρίτη, 13/10/2020, τα φαινόμενα θα επεκταθούν ανατολικότερα και θα επηρεάσουν την περιοχή του Αιγαίου και της βόρειας Ελλάδας ενώ θα αρχίσουν να υποχωρούν πρώτα στην δυτική Ελλάδα και, κατά την διάρκεια της ημέρας, στις περισσότερες περιοχές.

Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην ευρύτερη περιοχή του Ιονίου, στην Ήπειρο, στην δυτική Στερεά Ελλάδα, στην δυτική Πελοπόννησο, στην κεντρική και ανατολική Μακεδονία, στην Θράκη, στο βόρειο και ανατολικό Αιγαίο όπου τα έντονα φαινόμενα θα εκδηλωθούν σε μεγαλύτερη έκταση και με μεγαλύτερη διάρκεια. Ωστόσο παροδικά έντονα φαινόμενα θα εκδηλωθούν και σε άλλες περιοχές της χώρας.

Τα φαινόμενα ενδέχεται να συνοδεύονται από σφοδρούς ριπαίους ανέμους, χαλαζοπτώσεις και έντονη ηλεκτρική δραστηριότητα.

 

Αττική: Ο νομός θα αρχίσει να επηρεάζεται την νύχτα της Δευτέρας (12/10) προς την Τρίτη (13/10) και, κυρίως, κατά τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης, με ισχυρές βροχές και καταιγίδες. Τα φαινόμενα ενδέχεται να είναι παροδικά έντονα και να συνοδεύονται από ισχυρούς ριπαίους ανέμους και χαλαζοπτώσεις. Κατά τις μεσημεριανές ώρες προβλέπεται υποχώρηση των φαινομένων.

 

  Click εδώ για αναλυτική πρόγνωση καιρού για την περιοχή που σας ενδιαφέρει*

Χάρτες καιρού υψηλής ανάλυσης μπορείτε να δείτε εδώ!

 

Παπακωστόπουλος Γεώργιος

Ωκεανογράφος - προγνώστης καιρού - Συντονιστής  SiMeteo WeatherLab

 

*Οι τοπικές προγνώσεις και οι χάρτες καιρού, παράγονται αυτόματα, τέσσερις φορές την ημέρα, με την βοήθεια του αυτόματου συστήματος προγνώσεων "SiMeteoPS", και ενδέχεται να παρουσιάζονται διαφοροποιήσεις σε σχέση με τα στοιχεία που δίνονται στην παραπάνω πρόγνωση.


Σημειώνεται πως τα έκτακτα δελτία της προγνωστικής μας ομάδας, έχουν συμβουλευτικό χαρακτήρα και δεν υποκαθιστούν τα δελτία της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, η οποία αποτελεί τον επίσημο φορέα προγνώσεων καιρού στην Ελλάδα.