Έκτακτα Δελτία Καιρού

Έκτακτο δελτίο έντονων καιρικών φαινομένων

Έκτακτο δελτίο έντονων καιρικών φαινομένων

Έκδοση: 6/10/2019/23:15

Ισχύς: 7/10/2019/06:00 - 8/10/2019/24:00

 

Συνοπτική ανάλυση

Οργανωμένο σύστημα χαμηλών πιέσεων σχηματίζεται στην κεντρική Μεσόγειο και προβλέπεται να βαθυνθεί, αποκοπτώμμενο από την ευρύτερη κυκλοφορία των συστημάτων, και να ακολουθήσει τροχιά προς την βόρεια Αφρική. Δευτερεύουσα μετωπική διαταραχή, σχηματίζεται στο νότιο Ιόνιο και προβλέπεται να διασχίσει τον ελλαδικό χώρο από τα νοτιοδυτικά προς τα βορειοανατολικά και σε συνδυασμό με την επικράτηση υγρών και ασταθών συνθηκών, να δημιουργήσει ευνοϊκές συνθήκες για την εκδήλωση ισχυρών βροχών και καταιγίδων. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην δυτική Ελλάδα όπου η μεταφορά υγρασίας από το Ιόνιο θα ευνοήσει την εκδήλωση καταιγίδων και σε περιοχές της ανατολικής Ελλάδας και της δυτικής Μακεδονίας, όπου το ανατολικό ρεύμα θα μεταφέρει υγρές και ασταθείς αέριες μάζες οι οποίες σε συνδυασμό με τους μηχανισμούς ανύψωσης συνοπτικής και τοπικής κλίμακας (τοπικές συγκλίσεις - ορογραφική ανύψωση κατά την πρόσπτωση του υγρού αέρα στις ορεινές εξάρσεις της ανατολικής Ελλάδας), θα ευνοήσει την εκδήλωση ζωνών έντονων φαινομένων που σε κάποιες περιπτώσεις θα έχουν μεγάλη διάρκεια.

 

Κατανομή έντονων φαινομένων

Δευτέρα, 7 Οκτωβρίου 2019: Ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπεται να εκδηλωθούν στο μεγαλύτερο μέρος της ηπειρωτικής χώρας και σε πολλές περιοχές του κεντρικού, του βόρειου και ανατολικού Αιγαίου. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στα νησιά του Ιονίου, στην Στερεά Ελλάδα, στην Πελοπόννησο, στην Θεσσαλία, στην δυτική και κεντρική Μακεδονία, στις Σποράδες, στα νησιά του βόρειου και ανατολικού Αιγαίου όπου τα έντονα φαινόμενα προβλέπεται να επηρεάσουν μεγαλύτερες εκτάσεις και για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Σταδιακά, από το απόγευμα, τα φαινόμενα στην βορειοδυτική και δυτική Ελλάδα, θα υποχωρήσουν.

Τρίτη, 8 Οκτωβρίου 2019: Ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα εκδηλωθούν στο νότιο Ιόνιο, σε τμήματα της Πελοποννήσου, της Στερεάς Ελλάδας, της Θεσσαλίας, της Μακεδονίας, του βόρειου και ανατολικού Αιγαίου, των Δωδεκανήσων, με ιδιαίτερη έμφαση στην Θεσσαλία και σε τμήματα της Εύβοιας, της Βοιωτίας και της Φθιώτιδας και του νοτιοανατολικού Αιγαίου όπου τα φαινόμενα θα παρουσιάσουν μεγαλύτερη εμμονή. Κατά την διάρκεια της ημέρας, προβλέπεται υποχώρηση των έντονων φαινομένων στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας και περιορισμός τους, κυρίως σε τμήματα της ανατολικής ηπειρωτικής χώρας.

Άνεμοι: Πολύ ισχυροί και, τοπικά, θυελλώδεις άνεμοι (6-8bf), προβλέπεται να πνέουν στο Βόρειο Αιγαίο, στην Θάλασσα των Κυθήρων, στο νότιο Ιόνιο, σε τμήματα του Κορινθιακού και του Πατραϊκού Κόλπου και σε χερσαίες περιοχές της ανατολικής, νότιας και δυτικής ηπειρωτικής Ελλάδας.

Αττική: Βροχές και σποραδικές καταιγίδες αναμένεται να εκδηλωθούν στην Αττική από τις μεσημεριανές μέχρι τις βραδινές ώρες της Δευτέρας. Τα φαινόμενα, ενδέχεται, να έχουν παροδικά έντονο χαρακτήρα σε ορισμένες περιοχές. Παροδικές βροχές προβλέπεται να σημειωθούν και την Τρίτη, αλλά το ενδεχόμενο εκδήλωσης καταιγίδων ή έντονων φαινομένων σε μεγάλο μέρος του νομού είναι περιορισμένο...

 

  Click εδώ για αναλυτική πρόγνωση καιρού για την περιοχή που σας ενδιαφέρει*

Χάρτες καιρού υψηλής ανάλυσης μπορείτε να δείτε εδώ!

 

Παπακωστόπουλος Γεώργιος

Ωκεανογράφος - προγνώστης καιρού - Συντονιστής προγνωστικής ομάδας SiMeteo.gr

 

*Οι τοπικές προγνώσεις και οι χάρτες καιρού, παράγονται αυτόματα, τέσσερις φορές την ημέρα, με την βοήθεια του αυτόματου συστήματος προγνώσεων "SiMeteo AWPS", και ενδέχεται να παρουσιάζονται διαφοροποιήσεις σε σχέση με τα στοιχεία που δίνονται στην παραπάνω πρόγνωση.


Σημειώνεται πως τα έκτακτα δελτία της προγνωστικής μας ομάδας, έχουν συμβουλευτικό χαρακτήρα και δεν υποκαθιστούν τα δελτία της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, η οποία αποτελεί τον "επίσημο" φορέα προγνώσεων καιρού στην Ελλάδα.