Έκτακτα Δελτία Καιρού

Έκτακτο δελτίο καταιγίδων

Έκτακτο δελτίο καταιγίδων

Έκδοση: 2/10/2019/21:00

Ισχύς: 3/10/2019/00:00 - 5/10/2019/24:00

 

Συνοπτική ανάλυση

Οργανωμένο σύστημα χαμηλών πιέσεων, συνοδευόμενο από μετωπική δραστηριότητα, κινείται από την Αδριατική προς το Ιόνιο και προβλέπεται να ακολουθήσει τροχιά προς την δυτική και βόρεια Ελλάδα. Δευτερεύουσα μετωπική ύφεση αναμένεται να γεννηθεί στην περιοχή του Ιονίου και να ακολουθήσει τροχιά προς την ηπειρωτική Ελλάδα και το ανατολικό Αιγαίο. Τα δύο συστήματα προβλέπεται να επηρεάσουν τον ελλαδικό χώρο και να δημιουργήσουν ευνοϊκές προϋποθέσεις για την εκδήλωση βροχών και καταιγίδων. Έντονα φαινόμενα προβλέπεται να εκδηλωθούν κυρίως στην δυτική και βόρεια Ελλάδα και σε τμήματα του ανατολικού και βόρειου Αιγαίου όπου η διέλευση των συστημάτων συνδυάζεται με επικράτηση δυτικής / νότιας συνιστώσας ρεύματος που θα μεταφέρει υγρές και ασταθείς αέριες μάζες από τις θαλάσσιες περιοχές ευνοώντας την ανάπτυξη συμπλεγμάτων καταιγίδων ικανών να παράγουν ισχυρά φαινόμενα. Ιδιαίτερα σε περιοχές της δυτικής Ελλάδας, τα έντονα φαινόμενα προβλέπεται να παρουσιάσουν εμμονή αυξάνοντας τον κίνδυνο εκδήλωσης πλημμυρών.

 

Κατανομή έντονων φαινομένων

Πέμπτη, 3 Οκτωβρίου 2019: Καταιγίδες, σε αρκετές περιπτώσεις ισχυρές, προβλέπεται να εκδηλωθούν στα νησιά του Ιονίου, στην Ήπειρο, στην δυτική Στερεά Ελλάδα, στην δυτική Πελοπόννησο και, από τις μεσημεριανές ώρες, σε περιοχές της Μακεδονίας (με ιδιαίτερη έμφαση στην δυτική Μακεδονία), σε τμήματα της Θεσσαλίας, της κεντρικής Στερεάς Ελλάδας, της κεντρικής Πελοποννήσου. Οι καταιγίδες ενδέχεται να συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις. 

Παρασκευή, 4 Οκτωβρίου 2019: Καταιγίδες, σε αρκετές περιπτώσεις έντονου χαρακτήρα, προβλέπεται να εκδηλωθούν στο Ιόνιο, στην Ήπειρο, στην Στερεά Ελλάδα, στην Μακεδονία, στην Θράκη, στην Θεσσαλία, στο βόρειο και στο ανατολικό Αιγαίο. Σημειώνεται πως σε πολλές περιοχές (ιδιαίτερα στην Ήπειρο και την δυτική Στερεά Ελλάδα) τα έντονα φαινόμενα αναμένεται να σημειώθούν σε μεγάλη έκταση και για σχετικά μεγάλο χρονικό διάστημα, με αποτέλεσμα ο κίνδυνος εκδήλωσης πλημμυρικών φαινομένων να είναι πολύ αυξημένος. Οι καταιγίδες, ενδέχεται να συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις.

Σάββατο, 5 Οκτωβρίου 2019: Καταιγίδες προβλέπεται να εκδηλωθούν κυρίως στην περιοχή του Αιγαίου, σε τμήματα της βόρειας και ανατολικής Ελλάδας, με τάση υποχώρησης. Από τις βραδινές ώρες, ενδέχεται να εκδηλωθούν εκ νέου βροχές και καταιγίδες σε περιοχές του Ιονίου και της βορειοδυτικής Ελλάδας.

Αττική: Βροχές και παροδικές καταιγίδες προβλέπεται να εκδηλωθούν στην Αττική από τις μεσημεριανές ώρες της Παρασκευής μέχρι τις πρωινές ώρες του Σαββάτου. Τα φαινόμενα ενδέχεται να έχουν παροδικά έντονο χαρακτήρα σε κάποιες περιοχές.

 

  Click εδώ για αναλυτική πρόγνωση καιρού για την περιοχή που σας ενδιαφέρει*

Χάρτες καιρού υψηλής ανάλυσης μπορείτε να δείτε εδώ!

 

Παπακωστόπουλος Γεώργιος

Ωκεανογράφος - προγνώστης καιρού - Συντονιστής προγνωστικής ομάδας SiMeteo.gr

 

*Οι τοπικές προγνώσεις και οι χάρτες καιρού, παράγονται αυτόματα, τέσσερις φορές την ημέρα, με την βοήθεια του αυτόματου συστήματος προγνώσεων "SiMeteo AWPS", και ενδέχεται να παρουσιάζονται διαφοροποιήσεις σε σχέση με τα στοιχεία που δίνονται στην παραπάνω πρόγνωση.


Σημειώνεται πως τα έκτακτα δελτία της προγνωστικής μας ομάδας, έχουν συμβουλευτικό χαρακτήρα και δεν υποκαθιστούν τα δελτία της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, η οποία αποτελεί τον "επίσημο" φορέα προγνώσεων καιρού στην Ελλάδα.