Έκτακτα Δελτία Καιρού

Έκτακτο δελτίο καταιγίδων

Έκτακτο δελτίο καταιγίδων

Έκδοση: 24/9/2019/02:00

Ισχύς: 24/9/2019/06:00 - 25/9/2019/24:00

 

Συνοπτική ανάλυση

Ατμοσφαιρική διαταραχή μέσης/ανώτερης τροπόσφαιρας (shortwave trough), προβλέπεται να διασχίσει τον ελλαδικό χώρο από τα δυτικά προς τα ανατολικά, και συνδυαζόμενη με υγρές και ασταθείς αέριες μάζες, να προκαλέσει την δημιουργία συστάδων καταιγίδων, ικανών να παράγουν έντονα φαινόμενα για σχετικά μεγάλη διάρκεια σε ευρεία κλίμακα. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στις περιοχές της δυτικής Ελλάδας, του βόρειου, του ανατολικού και νότιου Αιγαίου και της βορειοανατολικής Ελλάδας, όπου η διέλευση της διαταραχής θα συνδυαστεί με ροή θερμότητας και υγρασίας από τις προσκείμενες σε αυτές τις περιοχές θάλασσες του Ιονίου και του Αιγαίου.

 

Κατανομή έντονων φαινομένων

Καταιγίδες: Καταιγίδες, τοπικά ισχυρές, προβλέπεται να εκδηλωθούν στα νησιά του Ιονίου, στην Ήπειρο, στην δυτική Στερεά Ελλάδα, στην δυτική και κεντρική Πελοπόννησο, στην ανατολική Μακεδονία, στην Θράκη, στα νησιά του βόρειου και ανατολικού Αιγαίου, στα Δωδεκάνησα, σε τμήματα των Κυκλάδων και της Κρήτης. Κατά την διάρκεια της Τετάρτης, τα φαινόμενα θα υποχωρήσουν από τα δυτικά και θα εστιάζονται κυρίως στην περιοχή του Αιγαίου.

Από τις απογευματινές ώρες της Τρίτης μέχρι και τις απογευματινές ώρες της Τετάρτης, καταιγίδες, τοπικά έντονες, θα εκδηλωθούν σε περιοχές των Σποράδων, της ανατολικής Θεσσαλίας, της Εύβοιας και, ενδεχομένως, και σε άλλες περιοχές της ανατολικής Στερεάς Ελλάδας.

Στις παραπάνω περιοχές, οι καταιγίδες προβλέπεται να συνοδευτούν από ραγδαία βροχόπτωση, έντονη ηλεκτρική δραστηριότητα και τοπικές χαλαζοπτώσεις.

Παροδικές βροχές και καταιγίδες, θα εκδηλωθούν και σε άλλες περιοχές της χώρας, αλλά τα φαινόμενα θα παρουσιάσουν μικρότερη διάρκεια και ένταση και η πιθανότητα να έχουν έντονο χαρακτήρα είναι περιορισμένη.

Αττική: Βροχές και σποραδικές καταιγίδες προβλέπεται να εκδηλωθούν και στην Αττική, κυρίως κατά τις μεσημεριανές, απογευματινές και βραδινές ώρες της Τρίτης. Ενδεχομένως τα φαινόμενα να έχουν τοπικά έντονο χαρακτήρα και να εκδηλωθούν χαλαζοπτώσεις.

  Click εδώ για αναλυτική πρόγνωση καιρού για την περιοχή που σας ενδιαφέρει*

Χάρτες καιρού υψηλής ανάλυσης μπορείτε να δείτε εδώ!

 

Παπακωστόπουλος Γεώργιος

Ωκεανογράφος - προγνώστης καιρού - Συντονιστής προγνωστικής ομάδας SiMeteo.gr

 

*Οι τοπικές προγνώσεις και οι χάρτες καιρού, παράγονται αυτόματα, τέσσερις φορές την ημέρα, με την βοήθεια του αυτόματου συστήματος προγνώσεων "SiMeteo AWPS", και ενδέχεται να παρουσιάζονται διαφοροποιήσεις σε σχέση με τα στοιχεία που δίνονται στην παραπάνω πρόγνωση.


Σημειώνεται πως τα έκτακτα δελτία της προγνωστικής μας ομάδας, έχουν συμβουλευτικό χαρακτήρα και δεν υποκαθιστούν τα δελτία της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, η οποία αποτελεί τον "επίσημο" φορέα προγνώσεων καιρού στην Ελλάδα.