Έκτακτα Δελτία Καιρού

Έκτακτο δελτίο έντονων καιρικών φαινομένων

Έκτακτο δελτίο έντονων καιρικών φαινομένων

Έκδοση: 10/7/2019/07:00

Ισχύς: 10/7/2019/09:00 - 11/7/2019/18:00

 

Συνοπτική ανάλυση

Μετωπική ύφεση κινείται από την περιοχή της Αδριατικής προς τα Βαλκάνια και την Τουρκία και προβλέπεται να επηρεάσει την βόρεια Ελλάδα όπου σε συνδυασμό με τις πολύ θερμές, υγρές και ασταθείς αέριες μάζες, θα δημιουργηθούν ευνοϊκές συνθήκες για την εκδήλωση οργανωμένων καταιγίδων. Παράλληλα, με την διέλευση της διαταραχής στα Βαλκάνια, θα επικρατήσουν τοπικά ενισχυμένοι δυτικοί άνεμοι με χαρακτηριστικά "λίβα" σε περιοχές της ηπειρωτικής Ελλάδας, ανεβάζοντας την θερμοκρασία σε πολύ υψηλά επίπεδα και ευνοώντας την εκδήλωση και εξάπλωση πυρκαγιών.

 

Εν δυνάμει επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα

Καταιγίδες: Καταιγίδες, σε αρκετές περιπτώσεις με έντονο χαρακτήρα, αναμένεται να εκδηλωθούν, από τις μεσημεριανές ώρες της Τετάρτης, στην Θράκη, στην Μακεδονία, σε τμήματα της Ηπείρου και της Θεσσαλίας. Τα φαινόμενα, ενδέχεται να συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις. Παροδικές καταιγίδες είναι πιθανό να εκδηλωθούν και σε άλλες περιοχές της χώρας, με ιδιαίτερη έμφαση στην ανατολική Ελλάδα, στο Βόρειο και Βορειοανατολικό Αιγαίο, από τις απογευματινές ώρες της Τετάρτης.

Υψηλές θερμοκρασίες: Πολύ υψηλές θερμοκρασίες θα σημειωθούν στην ανατολική, κεντρική και νότια ηπειρωτική Ελλάδα, στην κεντρική Μακεδονία και σε μεγάλο μέρος των νησιών του ανατολικού Αιγαίου, των Δωδεκανήσων και της Κρήτης. Σε πολλές περιοχές που ανήκουν σε αυτά τα γεωγραφικά τμήματα, η θερμοκρασία θα ξεπεράσει τους 37°C και, τοπικά, θα προσεγγίσει τους 42°C. Από τις βραδινές ώρες της Τετάρτης προβλέπεται σημαντική πτώση της θερμοκρασίας. Στην Κρήτη και στα Δωδεκάνησα, οι υψηλές θερμοκρασίες θα διατηρηθούν μέχρι και το μεσημέρι της Πέμπτης.

Ευνοϊκές συνθήκες για πυρκαγιές: Ο συνδυασμός των υψηλών θερμοκρασιών με την επικράτηση τοπικά ενισχυμένων ανέμων δυτικής και κατόπιν βόρειας συνιστώσας, θα καταστήσει ιδιαίτερα υψηλό τον κίνδυνο εκδήλωσης και εξάπλωσης πυρκαγιών στην Θεσσαλία, στην Στερεά Ελλάδα και σε τμήματα της Πελοποννήσου, της Κρήτης και των νησιών του ανατολικού και νοτιοανατολικού Αιγαίου, από τις μεσημεριανές ώρες της Τετάρτης μέχρι τις βραδινές ώρες της Πέμπτης.

Αττική: Πολύ υψηλές θερμοκρασίες προβλέπεται να σημειωθούν κατά την διάρκεια της Πέμπτης στον νομό Αττικής, με τις μέγιστες τιμές να προσεγγίζουν, τοπικά, τους 40°C. Παράλληλα, από το μεσημέρι θα επικρατήσουν τοπικά ενισχυμένοι άνεμοι καθιστώντας υψηλό τον κίνδυνο εκδήλωσης και εξάπλωσης πυρκαγιών, μέχρι και το βράδυ της Πέμπτης. Ενδεχόμενο παροδικών καταιγίδων κατά την διάρκεια της Πέμπτης.

Αξίζει να σημειωθεί πως από την Πέμπτη και για αρκετές ημέρες, θα επικρατήσουν αισθητά δροσερότερες συνθήκες και ασταθείς αέριες μάζες, ευνοώντας την εκδήλωση καταιγίδων, κυρίως σε περιοχές της κεντρικής και βόρειας ηπειρωτικής Ελλάδας, ιδιαίτερα κατά τις απογευματινές ώρες.

  Click εδώ για αναλυτική πρόγνωση καιρού για την περιοχή που σας ενδιαφέρει*

Χάρτες καιρού υψηλής ανάλυσης μπορείτε να δείτε εδώ!

 

*Οι τοπικές προγνώσεις και οι χάρτες καιρού, παράγονται αυτόματα, τέσσερις φορές την ημέρα, με την βοήθεια του αυτόματου συστήματος προγνώσεων "SiMeteo AWPS", και ενδέχεται να παρουσιάζονται διαφοροποιήσεις σε σχέση με τα στοιχεία που δίνονται στην παραπάνω πρόγνωση.


Σημειώνεται πως τα έκτακτα δελτία της προγνωστικής μας ομάδας, έχουν συμβουλευτικό χαρακτήρα και δεν υποκαθιστούν τα δελτία της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, η οποία αποτελεί τον "επίσημο" φορέα προγνώσεων καιρού στην Ελλάδα.