Έκτακτα Δελτία Καιρού

Έκτακτο δελτίο χιονοπτώσεων

Έκτακτο δελτίο χιονοπτώσεων

Έκδοση: 7/1/2019/12:15

Ισχύς: 7/1/2019/12:15 - 8/1/2019/24:00

 

Συνοπτική ανάλυση

Οργανωμένο σύστημα χαμηλών πιέσεων βαθαίνει στην περιοχή του νοτιοανατολικού Αιγαίου και συνδυάζεται με υψηλές πιέσεις στην περιοχή της Ευρώπης, με αποτέλεσμα την επικράτηση ισχυρού βορείου ρεύματος, το οποίο μεταφέρει αρκτικές αέριες μάζες, από την ανατολική Ευρώπη προς την Ελλάδα. Η διέλευση των αρκτικών αερίων μαζών πάνω από το Αιγαίο έχει σαν αποτέλεσμα τον εμπλουτισμό τους με υγρασία και την δημιουργία νεφώσεων οι οποίες οργανώνονται περαιτέρω εξαιτίας δυναμικών αιτίων συνοπτικής, μέσης και τοπικής κλίμακας και είναι ικανές να δημιουργήσουν φαινόμενα αξιόλογης έντασης, σε περιοχές του Αιγαίου και της ανατολικής Ελλάδας. 

Εκτενή ανάλυση της ψυχρής εισβολής, μπορείτε να δείτε εδώ!


Προβλεπόμενη κατανομή των φαινομένων

Ισχυρές χιονοπτώσεις: Χιονοπτώσεις, σε αρκετές περιπτώσεις έντονες, θα εκδηλωθούν στην Μαγνησία (κυρίως στα ανατολικά τμήματα) την Εύβοια, την Αττική (κυρίως στα βόρεια, τα βορειοανατολικά και τα δυτικά τμήματα), την Βοιωτία (κυρίως στα ανατολικά), στις Σποράδες, στις Κυκλάδες (χιονόνερο στα παραθαλάσσια τμήματα των νοτίων Κυκλάδων), στην Κρήτη (άνω των 200μ), στα Δωδεκάνησα (άνω των 500μ), σε τμήματα της Φθιώτιδας, της ανατολικής Πελοποννήσου και, παροδικά, σε άλλες περιοχές της χώρας. Σε αρκετές περιπτώσεις (με ιδιαίτερη έμφαση στις Σποράδες, την Εύβοια, την Αττική και την Βοιωτία) θα σημειωθούν αξιόλογα ύψη χιονιού!

Κατά την διάρκεια της Τρίτης, τα φαινόμενα θα περιοριστούν, σταδιακά, στην περιοχή του κεντρικού και νότιου Αιγαίου με τάση εξασθένισης.

 

Ισχυρές βροχές/καταιγίδες: Στα παραθαλάσσια τμήματα των Κυκλάδων, στην Κρήτη και στα Δωδεκάνησα. 

Ισχυρός παγετός: Στο σύνολο, σχεδόν, της ηπειρωτικής Ελλάδας και σε πολλές περιοχές του Ιονίου και του Αιγαίου. 

Κάτω από -10°C, οι ελάχιστες θερμοκρασίες, σε πολλές περιοχές της ηπειρωτικής Ελλάδας. 

 

Αττική: Χιονοπτώσεις, οι οποίες σε αρκετές περιπτώσεις θα έχουν έντονο χαρακτήρα, προβλέπεται να σημειωθούν σε μεγάλο μέρος της Αττικής. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην βορειοανατολική, την βόρεια και βορειοδυτική Αττική και σε περιοχές των βορείων προαστίων της Αθήνας, όπου τα φαινόμενα προβλέπεται να έχουν αξιόλογη ένταση και διάρκεια. Αξιόλογη χιονόστρωση αναμένεται στο σύνολο, σχεδόν της βορειοδυτικής, της βόρειας και βορειοανατολικής Αττικής, στην δυτική Αττική άνω των 100μ, στα βόρεια προάστια της Αθήνας άνω των 200μ, στην ευρύτερη περιοχή των Μεσογείων άνω των 300μ και στην περιοχή της νότιας Αττικής άνω των 500μ. Τα φαινόμενα προβλέπεται να υποχωρήσουν κατά την διάρκεια των μεσημεριανών ωρών της Τρίτης. Ισχυρός παγετός, σε πολλές περιοχές, την νύχτα της Τρίτης προς την Τετάρτη.

 

  Click εδώ για αναλυτική πρόγνωση καιρού για την περιοχή που σας ενδιαφέρει*

Χάρτες καιρού υψηλής ανάλυσης μπορείτε να δείτε εδώ!


 

Γεώργιος Παπακωστόπουλος

Αναλυτής/προγνώστης καιρού - Συντονιστής προγνώσεων καιρού - SiMeteo.gr

 

*Οι τοπικές προγνώσεις και οι χάρτες καιρού, παράγονται αυτόματα, τέσσερις φορές την ημέρα, με την βοήθεια του αυτόματου συστήματος προγνώσεων "SiMeteo AWPS", και ενδέχεται να παρουσιάζονται διαφοροποιήσεις σε σχέση με τα στοιχεία που δίνονται στην παραπάνω πρόγνωση.


Σημειώνεται πως τα έκτακτα δελτία της προγνωστικής μας ομάδας, έχουν συμβουλευτικό χαρακτήρα και δεν υποκαθιστούν τα δελτία της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, η οποία αποτελεί τον "επίσημο" φορέα προγνώσεων καιρού στην Ελλάδα.