Έκτακτα Δελτία Καιρού

Έκτακτο δελτίο χιονοπτώσεων

Έκτακτο δελτίο χιονοπτώσεων

Έκδοση: 3/1/2019/16:45

Ισχύς: 3/1/2018/16:45 - 5/1/2018/24:00

Ανανέωση: 4/1/2018/22:15 


Συνοπτική ανάλυση

Ισχυρή μετωπική ύφεση, κινείται γρήγορα από το νότιο Αιγαίο προς την Τουρκία, και συνδυάζεται με υψηλότερες πιέσεις στην περιοχή της κεντρικής και βορειοδυτικής Ευρώπης, με αποτέλεσμα την επικράτηση ισχυρού βορειοανατολικού ρεύματος, το οποίο μεταφέρει αρκτικές αέριες μάζες, από τα Βαλκάνια προς τον ελλαδικό χώρο. Η όλη διάταξη των συστημάτων (εκτεταμένος θερμός αντικυκλώνας εμποδισμού στην Μ.Βρετανία και χαμηλότερες πιέσεις σε Ανατολική Ευρώπη και Ανατολική Μεσόγειο) ευνοούν την διατήρηση της ψυχρής μεταφοράς και την εγκατάσταση αρκτικών αερίων μαζών, στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και της Ελλάδας. Παράλληλα, δευτερεύουσες διαταραχές (δευτερεύουσες υφέσεις, troughs...), κινούμενε από τα δυτικά/νοτιοδυτικά προς τα ανατολικά-βορειοανατολικά, αναμένεται να δημιουργήσουν νεφικά συστήματα τα οποία θα παράγουν χιονοπτώσεις αξιόλογης έντασης σε πολλές περιοχές της χώρας. Αξίζει να σημειωθεί η επίδραση της σχετικά θερμής θάλασσας, η οποία θα ευνοήσει την τροφοδοσία των συστημάτων με υγρασία και θερμότητα και την δημιουργία νεφώσεων ικανών να παραγάγουν υετό. Οι θερμοκρασιακές συνθήκες είναι ευνοϊκές ώστε ο υετός, στις περισσότερες περιπτώσεις να έχει τον χαρακτήρα χιονόπτωσης και να ευνοηθεί η χιονόστρωση.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η εξέλιξη στην περιοχή της Αττικής, όπου κατά διαστήματα φαίνεται να επιτυγχάνονται ευνοϊκές, για χιονόπτωση συνθήκες, παρά το γεγονός ότι η όλη διάταξη του συστήματος δεν είναι ιδιαίτερα ευνοϊκή.


Προβλεπόμενη εξέλιξη των φαινομένων

Πέμπτη, 3 Ιανουαρίου 2019: Ισχυρές χιονοπτώσεις θα συνεχίσουν να εκδηλώνονται σε πολλές περιοχές της ηπειρωτικής Ελλάδας, με ιδιαίτερη έμφαση στην Δυτική Μακεδονία, την Θεσσαλία, την Αν.Στερεά Ελλάδα, την ευρύτερη περιοχή της Πίνδου, την Πελοπόννησο (μέχρι 300μ. τοπικά) και την Θράκη (κυρίως από το απόγευμα). Κατά την διάρκεια των βραδινών ωρών, προβλέπεται σταδιακή υποχώρηση των φαινομένων στις περισσότερες περιοχές της δυτικής και βόρειας Ελλάδας και εστίασή τους κυρίως στην Θεσσαλία, την αν.Στερεά Ελλάδα και τα νησιά του βόρειου και ανατολικού Αιγαίου. 

Παγετός, σε αρκετές περιπτώσεις ισχυρός, θα εκδηλωθεί στο μεγαλύτερο μέρος της ηπειρωτικής Ελλάδας, στα νησιά του βόρειου και ανατολικού Αιγαίου και στα νησιά του βόρειου Ιονίου.

Σταδιακή εξασθένιση των πολύ θυελλωδών ανέμων από το βράδυ. 

Παρασκευή, 4 Ιανουαρίου 2019: Χιονοπτώσεις, σε αρκετές περιπτώσεις ισχυρές, θα εκδηλωθούν στην Δυτική Μακεδονία, την Θεσσαλία, την ανατολική Στερεά Ελλάδα, την Πελοπόννησο (εκτός από τις περιοχές κάτω των 300μ όπου στις περισσότερες περιπτώσεις θα εκδηλωθεί χιονόνερο/βροχή), στο βόρειο και ανατολικό Αιγαίο, τις Κυκλάδες (άνω των 300μ στις βόρειες Κυκλάδες, άνω των 700μ στις νότιες Κυκλάδες), στην Κρήτη (σταδιακά μέχρι 700μ.). Χιονοπτώσεις, ενδέχεται να σημειωθούν παροδικά και στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας και ιδιαίτερα στα νότια παράλια της βόρειας Ελλάδας και στην Ήπειρο.

Ισχυρός παγετός σε πολλές περιοχές της ηπειρωτικής Ελλάδας, του βόρειου και Ανατολικού Αιγαίου και του Ιονίου.

Σάββατο, 5 Ιανουαρίου: Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, αξιόλογες χιονοπτώσεις θα σημειωθούν σε περιοχές της Θεσσαλίας, της Αν.Στερεάς Ελλάδας, της Αν.Πελοποννήσου και στην ευρύτερη περιοχή του Αιγαίου (στα παραθαλάσσια τμήματα των νοτίων Κυκλάδων, της Κρήτης και στα Δωδεκάνησα, θα είναι χιονόνερο). Ενδεχόμενο χιονοπτώσεων και σε περιοχές του Ιονίου, της δυτικής Ελλάδας και στην βόρεια Ελλάδα (κυρίως στα παράκτια τμήματα). Σταδιακός περιορισμός των φαινομένων στην Αν.Στερεά Ελλάδα (και ιδιαίτερα στην Εύβοια) και το Αιγαίο.

Ισχυρός παγετός σε πολλές περιοχές της χώρας. Κάτω από -10°C, οι ελάχιστες θερμοκρασίες, σε μεγάλο μέρος της βόρειας Ελλάδας. 

 

Αττική: Χιονοπτώσεις, προβλέπεται να εκδηλωθούν κατά την διάρκεια των βραδινών ωρών της Πέμπτης, σε πολλές περιοχές της Αττικής. Τα φαινόμενα θα είναι τοπικά έντονα. Αξιόλογη χιονόστρωση θα επιτευχθεί άνω των 200μ στην δυτική και βόρεια Αττική και άνω των 600μ στις υπόλοιπες περιοχές. Παροδικές χιονοπτώσεις ενδέχεται να σημειωθούν και σε περιοχές των βορείων προαστίων της Αθήνας άνω των 200μ. Ενδεχόμενο χιονόστρωσης άνω των 300μ σε προάστια που πρόσκεινται στην Πεντέλη και την Πάρνηθα.

Κατά την διάρκεια της Παρασκευής, προβλέπονται παροδικές χιονοπτώσεις (μέχρι 0μ στην δυτική και βόρεια Αττική και μέχρι 200μ στις υπόλοιπες περιοχές) με ιδιαίτερη έμφαση σε περιοχές που πρόσκεινται στην Πάρνηθα. Ενδεχόμενο γενικευμένης έξαρσης των φαινομένων κατά την διάρκεια της ημέρας, με χιονοπτώσεις, τοπικά έντονες σε πολλές περιοχές. Χιονόστρωση άνω των 200μ στην Δυτική και Βόρεια Αττική και άνω των 400μ στις υπόλοιπες περιοχές. Παροδικές χιονοπτώσεις στα βόρεια προάστια της Αθήνας και, ενδεχομένως κατά διαστήματα και σε ενδότερα τμήματα του λεκανοπεδίου. Ευνοϊκές για χιονόστρωση συνθήκες μέχρι τα 200μ (σε "ευαίσθητες επιφάνειες - άνω των 300μ σε δρόμους των βορείων προαστίων).

Κατά την διάρκεια του Σαββάτου, ενδέχεται να εκδηλωθούν παροδικές χιονοπτώσεις και δεν αποκλείεται τα φαινόμενα να έχουν τοπικά έντονο χαρακτήρα και να εκδηλωθεί χιονόστρωση σε αρκετές περιοχές του νομού. Ιδιαίτερη έμφαση, σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία, δίνεται κατά τις πρωινές ώρες της ημέρας οπότε και είναι αρκετά πιθανό να σημειωθεί γενικευμένη έξαρση των φαινομένων και, κατά την διάρκεια των βραδινών ωρών. Παροδικές χιονοπτώσεις και χιονόστρωση σε περιοχές των βορείων προαστίων της Αθήνας. Ενδεχόμενο χιονοπτώσεων περιορισμένης διάρκειας και στο σύνολο του πολεοδομικού ιστού της Αθήνας. 

Παγετός, κατά την διάρκεια της νύχτας και των πρωινών ωρών, (κυρίως στα βόρεια προάστια, άνω των 300μ)

 

Ανανέωση - 4/1/2019/22:15

Σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία:

α) Μέχρι και τις πρωινές ώρες, τπυ Σαββάτου, 5/1/2018, χιονοπτώσεις, σε αρκετές περιπτώσεις ισχυρές, θα συνεχίσουν να εκδηλώνονται στην κεντρική και Δυτική Μακεδονία (με ιδιαίτερη έμφαση στους νομούς Χαλκιδικής, Θεσσαλονίκης, Πιερίας, Ημαθίας), στην Θεσσαλία, σε περιοχές της Ανατολικής Στερεάς Ελλάδας, στην Πελοπόννησο (με ιδιαίτερη έμφαση στα δυτικά τμήματα, μέχρι τα 200μ υψόμετρο) στο βόρειο και ανατολικό Αιγαίο, σε περιοχές των Σποράδων, στις Κυκλάδες (μέχρι τα 200μ των βορίων Κυκλάδων, μέχρι τα 500μ των νοτίων Κυκλάδων), στα νησιά του Ιονίου και στα ορεινά και ημιορεινά τμήματα της Κρήτης (μέχρι 500μ). Ενδεχόμενο χιονοπτώσεων και στην Θράκη (κυρίως στα παράκτια τμήματα). Παράλληλα θα επικρατήσουν θυελλώδεις, και τοπικά πολύ θυελλώδεις (μέχρι 9bf) άνεμοι βορείων διευθύνσεων στο Βόρειο Αιγαίο και κεντρικό Αιγαίο! Παγετός, τοπικά ισχυρός, στο μεγαλύτερο μέρος της ηπειρωτικής Ελλάδας, και σε πολλές περιοχές των νησιών του Ιονίου, του βόρειου και ανατολικού Αιγαίου.

β)Από τις μεσημεριανές ώρες του Σαββάτου, τα φαινόμενα στις περισσότερες περιοχές της δυτικής, της κεντρικής και βόρειας Ελλάδας θα υποχωρήσουν. Ισχυρές χιονοπτώσεις με τάση σταδιακής υποχώρησης, θα εκδηλωθούν στην Χαλκιδική, την Θεσσαλονίκη, την ανατολική Θεσσαλία, τις Σποράδες, το βόρειο και ανατολικό Αιγαίο την Εύβοια, σε τμήματα της Βοιωτίας και της Αττικής, στις Κυκλάδες (μέχρι 100μ στις βόρειες Κυκλάδες, μέχρι 400μ στις νότιες Κυκλάδες) στην Κρήτη (μέχρι 400μ) και, ενδεχομένως, σε περιοχές της Θράκης.

γ)Από τις νυχτερινές ώρες του Σαββάτου, αναμένεται υποχώρηση των χιονοπτώσεων στις περισσότερες περιοχές αλλά είναι αρκετά πιθανό, μέχρι και τις πρωινές ώρες της Κυριακής, χιονοπτώσεις να σημειώνονται σε περιοχές της Εύβοιας, της ανατολικής και βόρειας Αττικής, των Κυκλάδων (άνω των 200μ στις περισσότερες περιοχές) σε τμήματα του ανατολικού Αιγαίου και στην Κρήτη (μέχρι 400μ). Βροχές και καταιγίδες θα εκδηλώνονται σε τμήματα των Κυκλάδων, και, κυρίως, στην Κρήτη και στα Δωδεκάνησα και, ενδεχομένως, στα νησιά του Ιονίου

δ) Κατά την διάρκεια της Κυριακής, τα πιο αξιόλογα φαινόμενα, θα αφορούν περιοχές της Κρήτης, των Δωδεκανήσων και, ενδεχομένως των ανατολικών και νοτίων Κυκλάδων και των νησιών του Ιονίου. Από αυτές τις περιοχές, τα φαινόμενα θα έχουν τον χαρακτήρα χιονοπτώσεων σε ορεινά/ημιορεινά τμήματα, άνω των 500-1000μ ανάλογα με την περιοχή. Ενδεχομένως, από τις βραδινές ώρες της Κυριακής, να εκδηλωθούν χιονοπτώσεις σε περιοχές του βόρειου και βορειοανατολικού Αιγαίου και των Σποράδων

ε) Στην περιοχή της Αττικής, το ενδεχόμενο χιονοπτώσεων κατά την διάρκεια του Σαββάτου, εστιάζεται κυρίως στα βόρεια και βορειοανατολικά τμήματα του νομού, όπου υπάρχει πιθανότητα εκδήλωσης τοπικά έντονων φαινομένων περιορισμένης διάρκειας. Η πιθανότητα χιονοπτώσεων αξιόλογης έντασης στις υπόλοιπες περιοχές είναι περιορισμένη ενώ το πιο πιθανό είναι να επικρατήσουν μεγάλα διαστήματα με σχετικά ανοιχτό καιρό. Σημειώνεται ότι η πιθανότητα εκδήλωσης αξιόλογης χιονόπτωσης στον πολεοδομικό ιστό της Αθήνας είναι μικρή και εστιάζεται, κυρίως, στα βόρεια προάστια. 

στ) Σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία, από τις πρωινές ώρες της Δευτέρας μέχρι και την Τρίτη, προβλέπεται να λάβει χώρα νέα, αξιόλογη, ψυχρή εισβολή, με κύριο χαρακτηριστικό την επικράτηση ισχυρών βοριάδων, την νέα πτώση της θερμοκρασίας και την εκδήλωση χιονοπτώσεων σε περιοχές του Αιγαίου και της ανατολικής και νότιας Ελλάδας. Σε αυτή την φάση, είναι αυξημένη η πιθανότητα να επιτευχθεί χιονόπτωση αξιόλογης έντασης και χιονόστρωση σε πολλές περιοχές της Αττικής, με ιδιαίτερη έμφαση στα βόρεια και ανατολικά τμήματα του νομού και στα βόρεια προάστια των Αθηνών! 

 

Το παρόν έκτακτο δελτίο θα ενημερωθεί εκ νέου, αν υπάρξουν σημαντικές αλλαγές στα προγνωστικά στοιχεία!!!

 

  Click εδώ για αναλυτική πρόγνωση καιρού για την περιοχή που σας ενδιαφέρει*

Χάρτες καιρού υψηλής ανάλυσης μπορείτε να δείτε εδώ!


 

Γεώργιος Παπακωστόπουλος

Συντονιστής προγνώσεων καιρού - SiMeteo.gr

 

 

*Οι τοπικές προγνώσεις και οι χάρτες καιρού, παράγονται αυτόματα, τέσσερις φορές την ημέρα, με την βοήθεια του αυτόματου συστήματος προγνώσεων "SiMeteo AWPS", και ενδέχεται να παρουσιάζονται διαφοροποιήσεις σε σχέση με τα στοιχεία που δίνονται στην παραπάνω πρόγνωση.


Σημειώνεται πως τα έκτακτα δελτία της προγνωστικής μας ομάδας, έχουν συμβουλευτικό χαρακτήρα και δεν υποκαθιστούν τα δελτία της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, η οποία αποτελεί τον "επίσημο" φορέα προγνώσεων καιρού στην Ελλάδα.